Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odlične športne dejavnosti za vso družino

shutterstock_95194951.jpg

AboutLife | Shutterstock

Petra Kmetič - objavljeno 31/07/21

Podobno, kot si je dobro vzeti čas za lastno in družinsko molitev, velja tudi za družinsko in posamezno športno udejstvovanje

Poleti si navadno nenamerno vzamemo več časa za šport. Med to lahko štejemo že aktivnost na vrtu in delo okoli hiše, plavanje ali izlete v gore. Z gibalno aktivnostjo skrbimo za zdravje, samozaupanje, samodisciplino, duhovno in duševno počutje.

Športa ne smemo dojemati kot boja proti debelosti, ampak da z njim krepimo fizično sposobnost. Najlepše je, če si je družina sposobna vzeti čas tako za skupno kot tudi individualno športno udejstvovanje. Tako kot si je treba vzeti čas za lastno, zakonsko ter družinsko molitev.

Pri družinski športni dejavnosti je pozitivno to, da tako starši kot otroci popolnoma odložimo domače obveznosti ter tudi elektronske naprave.

Šport lahko vzamemo kot način za razstrupljanje od vsakdanjih opravil in motilcev, da se družina nekoliko bolj poveže v enotno ekipo, kjer ima vsak svoje mesto.

Družina s predšolskimi otroki

Čeprav morda tega niste želeli slišati, samo sprehod z otroki na dan ni dovolj. Otroci in mladostniki morajo biti visoko intenzivno telesno dejavni vsaj 60 minut na dan.

Pri visoko intenzivni dejavnosti se posameznik zasope in oznoji, telesna presnova pa preide na šestkrat višjo raven kot v mirovanju. Vsakodnevno lahko spodbujamo telesno dejavnost pri otrocih, da jim ponudimo, da bi se z njimi igrali igre z žogo.

Podajanje, lovljenje, brcanje so spretnosti, ki jih otrok najbolj razvije v predšolskem obdobju. Otroke lahko peljemo na otroška igrišča, kjer se urijo v plezanju, guganju, vrtenju in s tem razvijajo najrazličnejše sposobnosti.

Če so otroci dovolj stari, lahko izberemo taka igrišča, ki omogočajo vadbo odraslim (npr. zunanji fitnes), da tudi sami izkoristimo čas na igrišču.

Pohodništvo z otroki je najboljši učitelj za učenje vztrajnosti, truda in uživanja v svojih dosežkih. Izleti v gore so primerni za vse starostne skupine otrok, le cilje moramo vedno izbirati tako, da ni prenaporno, vendar še vseeno ravno dovolj v izziv, da se doseženega cilja lahko veselimo. 

Za ravnotežne igre in koordinacijo lahko poskrbimo ob tem, ko gremo na sprehod. Otroke spodbudimo, da kdaj hodijo po kamnitem zidu in lovijo ravnotežje, splezajo na drevo, skačejo po kamnih čez potok, se valijo po hribu navzdol, hodijo po črti, skačejo z različnih višin.

V deževnih obdobjih lahko v dnevni sobi naredimo poligon za plazenje naprej in vzvratno kar s pripomočki, ki jih imamo doma. Če otroci niso ravno ljubitelji športa, jih lahko h gibanju spodbudimo s plesom ali dejavnostmi, ki jih imajo radi.

Družina z osnovnošolci

Čez leto marsikateri osnovnošolec obiskuje športne aktivnosti. Zato je poleti dobro, da z aktivnostjo ne preneha in se usmeri še v kateri drugi šport, da razvije mišične skupine, ki jih morda pri rednih treningih ni uporabljal.

Poleti lahko osnovnošolcem predlagate najrazličnejše tabore, aktivnosti ali srečanja, v katere je vključena tudi športna vadba. Morda se lahko na takšnih delavnicah sreča s športi, ki jih z vami morda ne more (npr. jahanje, vožnja s kajaki, lokostrelstvo).

Za aerobno telesno dejavnost lahko poskrbimo tudi že s skakanjem čez kolebnico, kolesarjenjem, tekom, intenzivnim plesom, plavanjem. Z otroki se lahko v popoldanskem času skupaj odpravimo do naravnih kopališč, adrenalinskih ali pustolovskih parkov, obiščemo naravoslovne poti ali gremo kolesarit. 

Osnovnošolski otroci se v hladnejših obdobjih dneva lahko družijo na bližnjem igrišču ob košarki, nogometu, odbojki ali drugih športih. Tako s športom krepijo tudi socialne veščine.

Zagotovo bo otrokom všeč tudi, če jim boste sami predstavili igre, ki ste se jih igrali včasih. Naj vas spomnimo na ristanc, zemljo krast, “Ljubljana, Zagreb, Beograd” in gumitvist.

Družina z mladostniki

Pri mladostnikih lahko šport v družini vzamemo kot možnost grajenja ekipe. Ob obisku gora, lahnem teku, odbojki in podobnih športih se lahko hitro odprejo teme, ki jih med štirimi stenami ne moremo izvabiti iz mladostnika.

Čeprav se vam bo morda zdelo nenavadno, ampak lahko na izlet v gore povabite tudi prijatelje svojega mladostnika. Tako mu bo lažje iti v gore, vi pa boste lahko svojega odraščajočega otroka spoznali še v drugačni luči.

Spodbudite mlade v svoji župniji, da se sami ob večerih družijo ob ekipnih športih. Tako bodo aktivno preživljali svoj prosti čas in se med seboj še bolj povezali.

V mladostništvu je šport še toliko bolj pomemben za samopodobo, odraščanje v zrelega človeka in brušenje socialnih veščin. Naj bodo športi, v katere povabite svojega najstnika, dovolj privlačni in zanimivi, da mu ne bo dolgočasno.

Namesto da mu kupite nov telefon, mu, če imate prostor, kupite mizo za pink ponk, ribstol ali rolerje.

Ko starši ne zmorejo

Družine smo si različne in vse družine preprosto ne zmorejo tako visoko intenzivnostne vadbe. Naj vas ne bo strah prositi prijatelja, da vaše otroke odpelje na kakšno športno dogodivščino.

Če morda kdo izmed članov okreva po operaciji, je drugače gibalno oviran ali ima močne bolečine, je še večji zgled to, da s športno vadbo, primerno bolezni ali poškodbi, to sanira in omili.

Z zgledom, krepitvijo mišic ali le razgibavanjem bomo otrokom pokazali, kako pomembno je, da smo ves čas aktivni po svojih najboljših močeh.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družinašport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.