Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Rešila je na tisoče otrok. Pri 96 letih jim še vedno pomaga

Olga Murray

Ewa Rejman - objavljeno 30/07/21

Olga Murray, odvetnica iz Kalifornije, se je bližala 60. letu. Kmalu se je nameravala upokojiti. Srečanje v Nepalu je popolnoma spremenilo njene načrte

Pred upokojitvijo se je Olga Murray spraševala, česa naj se loti. Vedno je imela rada otroke in bila z njimi zelo potrpežljiva. Ker sama nikoli ni postala mama in babica, je iskala druge načine, da bi jim aktivno pomagala.

Srečanje v Nepalu

Med trekingom na počitnicah v Nepalu je opazila, da ji številni otroci sledijo. Opazovali so jo z iskreno radovednostjo, s svojimi svetlimi lasmi je bila namreč videti popolnoma drugače kot večina ljudi, ki so jih poznali.

Opazila je tudi, da so otroci shujšani, umazani, oblečeni v raztrgana oblačila, kljub temu pa se prešerno nasmihajo in se več kot očitno želijo zabavati.

Nekega večera so jo povabili v eno od koč, kjer je lahko opazovala, kako otroci delajo domače naloge, medtem ko sedijo ob svečah na trdih tleh. Eden od odraslih je Olgi razložil, da imajo otroci, ki jih vidi, veliko srečo, ker večina njihovih vrstnikov sploh ne hodi v šolo.

V  tistem trenutku je Olga Murray spoznala, kaj bo njeno poslanstvo v naslednjih letih. Pomagati je želela najrevnejšim otrokom prav v tej državi. Niti slutila ni, kam jo bo ta odločitev pripeljala.

Pomoč najrevnejšim otrokom

Leto pozneje se je vrnila v Nepal, njen sodelavec pa je postal Allan Aistrope – prostovoljec, ki je delal kot učitelj angleškega jezika v tamkajšnji sirotišnici. Ustanovila je Fundacijo za nepalsko mladino (Nepal Youth Foundation).

Začetki so bili zelo težki, toda po petih letih jim je uspelo ustvariti dom za 60 brezdomnih otrok in zbrati sredstva za štipendiranje za nekaj sto drugih. Toda obseg potreb je bil zelo velik.

Izkazalo se je, da številni starši zaradi skrajne revščine svoje otroke prodajajo v bogate hiše, kjer so prisiljeni težko delati. Pogosto postanejo žrtve spolne zlorabe. Najmlajša dekleta, za katera je Olga Murray izvedela, so bila stara šest let.

Ena izmed njih je morala “oddelati” dolg v višini 50 dolarjev. Z opravljanjem nalog je običajno začela ob štirih zjutraj, spat pa je šla ob enajstih zvečer. Bila je izčrpana, pogosto tepena in poniževana.

Na tisoče otroških sužnjev

Starši, ki svoje otroke prodajo za delo, v tem pogosto ne vidijo ničesar slabega, saj to počnejo tudi številni njihovi znanci.

Olga je ponudila, da bo plačala približno 50 dolarjev na leto, torej enak znesek, ki naj bi ga prejeli, pod pogojem, da privolijo v to, da hčerko pošljejo v šolo. Velika večina se je s takšnim dogovorom strinjala.

Informacije o njenem programu so se hitro širile, letaki, ki jih je tiskala fundacija, pa so dosegali vedno večje število oseb. Ocenjujejo, da jim je do sedaj uspelo pomagati 13.000 otrokom, ki so bili prisiljeni živeti kot sodobni sužnji.

Z izobrazbo otroci pridobijo tudi moč in samozavest. Deklice se ne poročijo v najstniških letih, ampak se naučijo sprejemati lastne odločitve in ne dovolijo, da bi bile zaradi svojega spola slabše obravnavane.

Ne osredotoča se nase, temveč na otroke

Čeprav se je položaj številnih otrok v zadnjih tridesetih letih bistveno izboljšal, Olga Murray ne namerava prenehati s svojim delom. Kljub visoki starosti in zdravstvenim težavam skuša kar najpogosteje obiskati Nepal in nadzirati delo fundacije. Na letališču jo vedno pričakajo njeni mladi prijatelji s šopki rož in baloni.

“Nisem zdravnica, toda vem, da se vsako jutro, ko vstanem iz postelje in pomislim, da lahko pomagam majhnemu otroku v Nepalu, ne osredotočam na svoje telo. Osredotočam se predvsem na otroke,” je povedala v intervjuju za Washington Post.

Tudi finančno še naprej skrbi za svoje varovance. “Nekaj dolarjev pomeni zelo veliko. Za ceno enega obroka na drugem koncu sveta lahko spremenimo življenje otroka v Nepalu,” pojasni. 

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
otrociprostovoljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.