Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Od tišine do poslušanja

MODLITWA

palidachan | Shutterstock

Družina - objavljeno 06/07/21

Pogosto se motimo, da v molitvi ne smemo imeti nobene misli, predstave

“Sad tišine je molitev; sad molitve je vera; sad vere je ljubezen; sad ljubezni je služenje; sad služenja sta mir in veselje” (mati Terezija).

V teh stavkih najdemo sadove, ki jih je sv. Tomaž Akvinski prepoznal kot dela ljubezni do bližnjega. Notranje sadove, kot sta veselje in globok mir; zunanje sadove, kot so dela usmiljenja.

Človek se izpolni v ljubezni, ta pa je sprejemanje samega sebe kot Božjega daru, sprejemanje sebe v čudenju in slavljenju, je darovanje samega sebe v dejanju popolnega češčenja. In vse to se začenja s tišino. Poglejmo, kako je tišina izhodišče na poti človekove izpolnitve v ljubezni.

Tišina ni praznina

Pogosto se motimo v tem, kaj je tišina; mislimo, da v molitvi ne smemo imeti nobene misli, predstave, da je treba biti v sebi prazen na budističen način. V krščanski veri pa je tišina povsem drugačne narave.

Tišina je odgovor na prvo Božjo zapoved: Poslušaj, Izrael! Bog nas vabi k drži poslušanja, k pripravljenosti, da se poučimo. Poslušaj, pravi Bog, nekaj pomembnega ti imam povedati za tvoje življenje in tvojo srečo. V tej tišini, ki je poslušanje, je temeljna drža Učenca. To je način bivanja, ki ga je treba osvojiti ne le v času molitve, ampak čez ves dan, v vsakem trenutku. “Gospod zgodaj zbuja besedo, zgodaj mi zbuja uho, da prisluhnem kakor učenci” (Iz 50,5).

Salomon, Davidov sin, je nekega dne slišal Gospoda reči: “Prosi me, kar želiš, in dal ti bom.” In Salomon ga ni prosil modrosti, kot to običajno prevedemo, marveč dobesedno: za srce, ki zna poslušati (prim. 1 Kr 3,9).

Sredi odnosa med Bogom in človekom tišina omogoči, da se lahko pojavi Božja beseda. Knjiga modrosti pravi: “Ko je bilo namreč vse zavito v molčečo tišino in je noč prišla na pol svoje poti, je poletela tvoja vsemogočna beseda iz nebes, s kraljevskega prestola” (Mdr 18,14–15).

Gre za oznanilo odrešenjske skrivnosti Božje besede. Ta odlomek kaže, da se skrivnost učlovečenja Sina zgodi v globoki tišini. Mi, ki smo iz mesa in smo po milosti poklicani postati sinovi in hčere, pa moramo skozi to tišino, da se uresniči čudež posinovljenja. Brez tišine v molitvi se Božje delo v nas ne more dovršiti.

To, da se pustim poučiti, pomeni, da razumem, da mi Bog govori po ljudeh, ki jih srečam, in dnevnih dogodkih. Kajti nobena sekunda v mojem življenju ni neznanka Božjemu usmiljenju, noben dogodek ne uide Njegovi volji – dobro ali pa preizkušnja, če jo dopusti –, vse je vedno v moje največje dobro.

Drža poslušanja, ki jo prostovoljno ohranjam ves dan, mi bo pomagala hitreje vstopati v srečanje mojega in Božjega srca, kar je molitev.

Avtor prispevka je Nicolas Buttet. Prevedla M. P.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 70, številka 25.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.