Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Neverjetna pianistka: pri 107 letih še vedno igra klavir in snema albume

PIANO PLAYING

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 06/07/21

"Zdi se mi, da mi je glasba pomenila neke vrste tolažilno odejo"

Si predstavljate, da bi lahko rekli, da klavir igrate že celo stoletje? To vsekakor drži za Francozinjo Collete Maze. 16. junija letos je dopolnila 107 let.

Živahna in čila ob klavirju

Prav ubiranju belih in črnih tipk pa pripisuje zaslugo za to, da je pri svojih letih še vedno čila in nadvse iskriva.

Za francoski časnik Le Parisien je povedala: “Zame ni igranje klavirja nič bolj komplicirano, kot če jem solato. Klavir vadim najmanj štiri ure na dan.” Večino dni preživi v svojem stanovanju v 15. pariškem okrožju. Pa ne zato, ker bi se bala covida, pač pa zato, ker najraje živi v svojem svetu, ki ga zaznamuje čudovita glasba. Njeni najljubši skladatelji so Debussy, Ravel, Satie. Včasih si zaigra tudi živahni fokstrot in ob njem tudi zapleše.

Colette Maze ne pozna artritisa ali trdih prstov, saj so njeni še vedno izredno gibki ter se nikoli ne utrudijo. To pripisuje vsakodnevnemu razmigovanju zaradi igranja. Prav tako je njen um izjemno oster in luciden, kar je verjetno prav tako posledica intenzivnega ukvarjanja z glasbo, ki spodbuja nevronske povezave v možganih in ohranja um mlad.

Glasba ji je nadomestila primanjkljaj starševske topline

Že kot otrok, ko je bila stara dve ali tri leta, je v njihovem stanovanju zavzeto poslušala zvoke klavirja, ki so ga vadili otroci, stanujoči nad njimi. Ker so imeli doma pianino, si je zapomnila tone in jih skušala samo z enim prstom poustvariti na svoj pianino. Ko je bila stara pet let, so njeni starši dojeli, da ji morajo poiskati učitelja za klavir.

Celotno otroštvo je preživela zatopljena v glasbo, saj njeni starši niso bili preveč navdušeni nad otroki in se niso veliko ukvarjali z njo, bili pa so zelo strogi. “Zdi se mi, da mi je glasba pomenila neke vrste tolažilno odejo,” pravi Colette.

Razvozlala je skrivnost večne mladosti

V življenju se je preživljala kot učiteljica klavirja. “Za razliko od moških ti klavir vedno ostane zvest,” se pošali v značilnem francoskem slogu. Posnela je šest albumov, zadnjega aprila letos, torej pri 106 letih. Sicer je s snemanjem in nastopanjem začela precej pozno – svoj prvi album je izdala šele pri 84 letih.

“Glasba je moja hrana, hrana za dušo in za telo,” pravi Colette. Njen edini sin Fabrice Mace pa pravi, da je bila njegova mama v preteklem letu, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, mnogim zgled in navdih. “Moja mama je v življenju preživela mnogo težkih stvari. Ko pa se je usedla za klavir, so jo vedno napolnili pozitivna energija, motivacija, moč.”

Colette Maze trdi: “Mladost ni stvar let, ampak stvar notranje naravnanosti. Potrebno je ostati strasten in radoveden. Če vam to uspe, potem ste večno mladi.”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.