Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po dogodku, ki bi bil zanj skoraj usoden, se je Sandi neustrašno pobral in zaživel “na polno”

sandi novak

Vid Ponikvar | Sportida

Sandi Novak (desno) na paraolimpijskih igrah v Riu skupaj z vodjo svoje ekipe Primožem Černilcem

Lojze Grčman - objavljeno 03/07/21

Življenjska zgodba Sandija Novaka, ki mu je nesreča omogočila vnovično rojstvo

Sandi Novak je zgovoren, hudomušen, neposreden, vztrajen in včasih tudi trmast mož. Počasi koraka proti abrahamu. Prihaja z Gorenjskega, nekoč je bil odličen mizar. Vse dokler se mu ni pripetila nesreča. Na levo oko je popolnoma slep, na desno vidi le obrise predmetov ali oseb; pa še to le, če so zelo blizu in je svetloba zelo izrazita.

Fantovščina in nesrečni križ

Oslepel je pri le 32 letih, in to na fantovščini. Skorajšnji mladoporočenec, Sandijev kolega, je bil utrujen. Križ je odložil oziroma naslonil na objekt avtobusne postaje. Po spletu nesrečnih okoliščin pa je križ padel na Sandija, ki je še pred tem omahnil vznak in močno udaril z glavo ob tla. Največja ironija je to, da je križ, ki ga je pokopal pod sabo, izdelal prav Sandi.

Na srečo je bil v družbi nekdo trezen in priseben, poklical je rešilni avtomobil, ki je na mesto srhljivega dogodka prispel v zgolj sedmih minutah. Če ne bi bilo tako, bi se na tistem asfaltu Sandijevo življenje lahko tudi končalo. Sandi Novak je tako doživel svoj križev pot in tudi svojevrstno vstajenje. Prepričan je namreč, da po nesreči živi bistveno bolj polno in lepše kot pred njo. Pravi, da je postal boljši človek.

Tudi če ga ne vidim, znam gledati življenje. Znam ceniti malenkosti. V stvareh, ki se jih lotim, poskušam biti dober. Kar me teži, skušam ‘dati ven’ prek pogovora. Več se pogovarjajmo! Pred poškodbo sem bil tišji, bolj zaprt vase. Zdaj grem z besedo na dan, stvari hočem razčistiti takoj. Ne zapletam se v zamere.
Sandi

Utrinki iz Sandijevega življenja:

Čas se najde za vse!

“Pred poškodbo je moje življenje potekalo v trikotniku delo – gostilna – žur. Ni bilo časa ne za v hribe ne za kaj drugega,” se spominja.

Nekateri pravijo, da nimajo časa. Za marsikaj je čas, če si ga dobro organiziraš. Jaz za ves teden naprej vem, kaj bom počel.
Sandi

V zadnjih letih je tekel. Veliko in na dolge proge. Seveda ne sam, ampak s člani spremljevalno-trenerske ekipe. Tek je Sandi “odkril” v univerzitetnem rehabilitacijskem centru Soča, kjer je bil po nesreči na okrevanju. Hotel je najti ventil za odvečno energijo, ki jo je kopičil v sebi, saj je bil zaradi misli na svojo usodo zelo vzkipljiv in razdražljiv. Počasi je tek postal njegov vsakdanji spremljevalec.

Reden gost na množičnih tekih po svetu in paraolimpijec

Pretekel je kup maratonov in se udeležil tudi paraolimpijskih iger v Riu pred petimi leti. Tam je zasedel osmo mesto, kar je največji uspeh njegove tekaške kariere, ki jo je tkal 13 let.

sandi novak
Sandi Novak s trenerjem Romanom Kejžarjem (levo) in vodjo ekipe Primožem Černilcem

S svojima odločnostjo in zagnanostjo je v ekipo, ki mu je pomagala, privabljal vse več prijateljev in strokovnjakov: Primoža Černilca, ki je skrbel za organizacijo in logistiko Sandijevih tekaških podvigov, trenerja Romana Kejžarja, spremljevalca Martina Pintarja in druge. Sandijeva gorečnost je podžgala tudi njih.

Pretekli teden se je Sandijeva aktivna tekaška pot končala. To pa ne pomeni, da ne bo več tekel zase in v dobrodelne namene. Zdaj mu bo ostalo tudi več časa za stezno kegljanje, showdown (namizni tenis za slepe in slabovidne) in predvsem za planinarjenje. Tega obožuje. Jeseni 2019 mu je s prijatelji uspel še posebej imeniten dosežek: povzpel se je na Triglav.

Slovo od Sandijeve aktivne tekaške poti:

Besedi, ki zanj ne obstajata

Za Sandija Novaka besedi ne zmorem ne obstajata. Za marsikoga predstavlja luč, navdih, svetilnik tistim, ki izgubljajo upanje ali pa tarnajo v coni udobja. “Največje plačilo je nekaj, kar delaš s srcem,” je prepričan Sandi, ki si kljub svojim omejitvam želi srčno izbranko in družino.

Družine nisem prečrtal. Če bi dobil dobro partnerko, da bi se razumela, našla skupne interese, je kakšna lahko še vedno moja. Tega si želim. Res pa je, da se slepa oseba drugim težko približa. Tudi če mi kdaj katera pomežikne ali nakaže, tega jaz ne vidim. Energijo morava začutiti drugače, na primer prek pogovora.
Sandi

Osrednji lik naše zgodbe pravi, da si tudi v najlepših sanjah ni predstavljal, kam vse ga bo življenje poneslo in kaj vse bo dosegel. Naj konec tekaškega popotovanje pomeni nov začetek. Naj se sanje in pot nadaljujejo.  

Najbolj izpostavljeni športni dosežki Sandija Novaka:

– 8. mesto na paraolimpijskem maratonu v Riu leta 2016,
– 4. mesto na evropskem prvenstvu na 5000 metrov 2014,
– pretekel je 15 polmaratonov in 14 maratonov, med drugim v Londonu, Berlinu, Hannovru, Dubaju …

S Sandijem sva se hitro zelo dobro ujela. Navdušil me je tudi zato, ker je bil vedno dobro volje. Na vse vedno gleda tako pozitivno. V tem času sem tudi spoznal, kaj vse morajo slepi in slabovidni narediti, kar je npr. za vse tako samoumevno oz. se teh zadev niti ne zavedamo. Na tem mestu hvala vsem, ki ste pomagali Sandijevi ekipi. Lahko pa rečem, da je bil Sandi izjemen garač, vedno je dal od sebe 110 odstotkov!

Roman Kejžar, Sandijev trener

Končuje se nepozabno obdobje, polno doživetij. Spomnim se polmaratona v Palmanovi. Sandi je bil še začetnik, uro in pol je rabil, da je prišel v cilj. Tako je bil utrujen, da je bruhal v kanto za smeti. Tja je padla tudi njegova zobna proteza, ki smo jo potem iskali v smeteh.”

Primož Černilec, vodja Sandijeve ekipe

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.