Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Empatično ali osladno?

COUPLE

Shutterstock | Srdjan Randjelovic

Naša družina - objavljeno 20/06/21

Morda se v zakonskih odnosih daje že preveč poudarka na čustva

Misel bralke:

Mislim, da se danes pretirava s poudarjanjem čustev v odnosih in s tem, kako naj se zakonci odzivamo drug na drugega. Včasih tega ni bilo, pa so ravno tako preživeli.

Slavica

Odgovarjata Drago in Sara Jerebic, zakonska in družinska terapevta

Zanimivo je analizirati scenarije najbolj gledanih filmov ali nanizank, koliko je v njih dialogov, kjer zakonci ali filmski junaki drug drugemu reflektirajo in naslavljajo doživljanja. Prav trudijo se čim bolj ubesediti stisko drugega in se odzvati empatično.

Očitno “na trgu” obstaja zanimanje za takšne dialoge, kar lahko povezujemo s tem, da tega morda ne izkušamo dovolj v vsakdanjem življenju. Zakaj ne? Ker morda nismo bili naučeni ali se nam zdijo takšni odzivi osladni ali izumetničeni.

shutterstock_754654135.jpg

Kolikokrat mama otroku poskuša ubesediti vsa njegova doživetja, ker ga s tem želi pomiriti in mu pokazati, da je z njim, da ve, kako se počuti. In to se nam zdi fajn in normalno. Ko pa odrastemo, pa kot da tovrstno pogovarjanje več ne sodi v zakonski odnos. Morda zgolj v televizijsko serijo.

Ko se poskušamo vživeti v drugega in ubesediti, kaj doživlja, je to znak, da se ne ukvarjamo s sabo, ampak z drugim. S tem mu sporočamo, da nam je pomemben tako on kot njegovo čustveno stanje. Na ta način damo njegovi izkušnji pomen ter vrednost, kar je nasprotje od razvrednotenosti, prezrtosti in osamljenosti.

To lahko deluje kot zdravilo zoženemu in preveč samokritičnemu doživljanju samega sebe – drugi bo lažje sprejel sebe in svoje neprijetno doživljanje (žalost, nemoč, tesnobo, strah …), če mu bomo mi prej pomagali “obvladati” to stanje z ubeseditvijo.

Ko se želimo odzvati na stisko drugega, ostanimo pri njem. Ne preusmerjajmo osredotočenosti z njega na sebe. Ne začenjajmo s svojo zgodbo, razen v zelo posebnih okoliščinah. Ostanimo pri njegovi zgodbi in njegovi izkušnji.

Empatično odzivanje, potrjevanje in reflektiranje opogumlja drugega sozakonca, da je bolj odprt, da se potem bolj angažira v odnosu. Je, kot da bi z besedami pobožali drugega. Zakonski odnos tako postane bolj “varen”, ker se drugi počuti videnega in slišanega. Zato je potrebna zavestna odločitev in nekaj vaje.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.