Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Nepričakovano je dobil nazaj denarnico, ki jo je izgubil pred 53 leti

ZGUBIONY PORTFEL

n_defender | Shutterstock

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 14/06/21

91-letni Paul Grisham, meteorolog vojne mornarice, je dobil nazaj denarnico, ki jo je izgubil na Antarktiki. Skupaj z njeno vsebino so se vrnili tudi spomini iz mladosti

Paul Grisham je na Antarktiko prispel oktobra 1967. Tam je 13 mesecev delal kot meteorolog, spremljal je vremenske razmere na znanstveni postaji na otoku Ross. Nato se je vrnil v rodno Kalifornijo.

Vozniško dovoljenje in recept za kavni liker

Izkazalo se je, da je njegova denarnica ostala na ledeni celini. Minilo je toliko let, da je na dogodek popolnoma pozabil. Po 53 letih se je denarnica znova znašla v rokah lastnika. Denarnico so odkrili leta 2014, med rušenjem stavbe na postaji McMurdo.

Celotno zgodbo je prvič opisal za The San Diego Union-Tribune. Denarnica je ležala za omaro. V njej so bili Paulovi spominki, vozniško dovoljenje, identifikacija vojne mornarice, računi za denarna nakazila ženi, poker dobitki, recept za kavni liker in celo žepna navodila v primeru napada z atomskim, biološkim ali kemičnim orožjem. V njej ni bilo denarja – v kraju, kot je Antarktika, gremo vendar težko v trgovino. Denarnico so 91-letniku poslali po pošti. Iskanje lastnika pa ni bilo tako preprosto.

“Bil sem povsem šokiran. Dolg seznam ljudi je sodeloval, da so me izsledili in mi dostavili denarnico,” je za The San Diego Union-Tribune povedal srečni Paul.

Še posebej je bil presenečen, ko si je ogledoval svojo sliko iz mladosti. Medtem ko je v rokah držal osebno izkaznico, ni skrival čustev. “Takrat sem imel temno rjave lase,” je dejal z nasmehom.

Denarnica z veliko spomini

V skupini, ki je našla denarnico, je bil Bruce McKee iz fundacije Indiana Spirit of 45. “Spoštujem ljudi, ki služijo v vojski in obožujem njihove zgodbe. Nekaj takega, kot je stara denarnica, lahko nekomu, ki ima na ta predmet veliko spominov, pomeni veliko,” je razložil v enem izmed intervjujev.

Za seboj je moral pustiti ženo in otroke

Paul je odraščal v Douglasu v Arizoni. Vojni mornarici se je pridružil leta 1948. Najprej je delal kot vremenski tehnik, nato pa je napredoval na položaj napovedovalca vremena.

Na Antarktiko so ga poslali pri 30 letih. Takrat je že imel ženo in dva majhna otroka. Pogosto se spominja časa, ki ga je preživel na ledeni celini. V številnih intervjujih ponavlja, da nekdo, ki nikoli ni bil na Antarktiki, težko razume njeno oddaljenost in brezmejnost.

Hrana iz konzerv in pogovori prek kratkovalovnega radija

V zimskih mesecih se je temperatura spustila na –65 stopinj Celzija. Skupaj z drugimi delavci so jedli hrano iz konzerv. Po številnih urah napornega dela je bil njegovo edino razkošje kozarec martinija. Postaja je obratovala 24 ur na dan. Kot priznava Paul, je bilo potrebno opraviti veliko stvari. “Skoraj nepredstavljivo je, kako hladno je tam. Težko je celo opisati,” razlaga 91-letnik.

Prosti čas je preživljal z igranjem kart ali šaha. Enkrat na teden je govoril s svojo ženo.

Življenje v pokoju

Leta 1977 se je Paul upokojil in se ustalil v Monterreyu. Njegova prva žena Wilma je umrla leta 2000. Na počitnicah v Parizu je spoznal Carole Salazar. Njen mož je umrl leta 1995 in že nekaj let je bila sama. Par se je na avtobusu, ki je udeležence potovanja peljal na letališče, zapletel v pogovor. Po petih tednih je Paul Carole obiskal v San Diegu. Poročila sta se leta 2003.

Še ena denarnica

Kot piše The San Diego Union-Tribune, so med rušenjem stavbe našli dve denarnici. Drugo so vrnili družini Paula Howarda, ki je umrl leta 2016.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.