Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako podpreti ljubljeno osebo, ki se sooča z neplodnostjo

sad woman

By Vera Petrunina|Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 08/06/21

Tako lahko izkažete svojo skrb in naklonjenost ljubljeni osebi, ki si prizadeva, da bi zanosila

Precej možnosti je, da poznate vsaj eno osebo, ki se sooča z neplodnostjo. Skoraj vsak šesti par po letu dni prizadevanj ne doseže tako zaželene nosečnosti.

Če se oseba, ki vam je blizu, sooča z neplodnostjo, je težko vedeti, na kakšen način ji lahko pomagate. Vedno pa obstajajo načini, kako lahko v takšnih okoliščinah izkažete svojo podporo. Uporabite teh pet predlogov in ji pokažite, da pogosto mislite nanjo.

1prisluhnite

Najpreprostejša dejanja so pogosto tudi najbolj učinkovita: bodite razumevajoč in sočuten poslušalec. Morda se lahko malce podučite o neplodnosti, ne zato, da bi delili nasvete, temveč zato, da bi bolje razumeli, kaj ljubljena oseba v tem obdobju prestaja.

2VPRAŠAJTE, KAKO LAHKO POMAGATE

Če vam ne pride na misel, kako bi lahko pomagali, vprašajte, ali kar koli potrebuje. Morda obstaja način, kako lahko pomagate, na katerega sami niste niti pomislili! Ljubljeni osebi zagotovite, da ji želite pomagati, vendar ne bodite vsiljivi. Nadaljujte le v primeru, če si vaše pomoči resnično želi.

3ZAPOMNITE SI POMEMBNE DOGODKE

Ne glede na to, ali gre za zdravniški pregled, načrtovano operacijo, srečanje, na katerem bodo razpravljali o drugačnih možnostih, recimo posvojitvi, ali kakršen koli drug pomemben dogodek: vzemite si čas in izrazite svojo podporo s telefonskim klicem ali sporočilom.

4ZAVEDAJTE SE, ČESA NE SMETE IZREČI

Tudi z najboljšimi nameni je kar preveč preprosto z nepremišljeno pripombo nekoga nenamerno prizadeti. Dobro se je držati pravila, da ne delimo nasvetov ali predlogov, če zanje nismo izrecno naprošeni. Prav tako ne omalovažujte njihove bolečine z izjavami, da se stvari “sploh ne zdijo tako brezizhodne”.

5SKUPAJ SE ZABAVAJTE

Ko človek preživlja težko obdobje, je čudovito, če ga lahko v tem času s čim zamotite. Načrtujte zabavne dejavnosti ali izlete z ljubljeno osebo, da njene misli vsaj za trenutek odvrnete od bremena, ki jo teži. Za boljše počutje lahko poskrbi tudi drobno darilo ali voščilnica.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
neplodnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.