Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 19. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Katera darila osrečujejo otroke?

FATHER

Swavebreakmedia | Shutterstock

Silvia Lucchetti - objavljeno 10/04/21

Nova raziskava je pokazala, da so otroci med 3. in 12. letom bolj veseli ob materialnih darilih, medtem ko imajo starejši otroci raje doživetja

Katera darila naše otroke najbolj osrečujejo? O tem govori Elettra Pezzica v zanimivem članku, objavljenem v reviji Sodobna psihologija.

Katera so najbolj priljubljena darila?

Ko izbiramo darila za svoje otroke, si po navadi precej razbijamo glavo, da bi izbrali tisto, ki ga bo bolj osrečilo.

Študija, opravljena na Univerzi v Illinoisu v Chicagu, objavljena v International Journal of Research in Marketing, nam pomaga, da lahko razjasnimo nekatere pomembne elemente pri izbiri daril.

Materialna darila ali doživetja?

Raziskovalci so se osredotočili na primerjavo stopnje sreče, ki jo otroci kažejo pri dveh različnih vrstah daril: materialnih in tistih, za katera je značilno, da namesto darila dobijo izkustvo.

Odvisno je od starosti

Rezultati so poudarili temeljno razliko glede na starost otrok. Tisti, ki so bili stari od 3 do 12 let, imajo raje igrače ali druga materialna darila, starejši pa raje priložnost, da dobijo koristna izkustva.

Ne pozabite na podrobnosti izkustev

Glavna avtorica študije je v pojasnilu raziskave izpostavila temeljno točko:

Ne razumite me narobe, tudi majhni otroci imajo radi izkustva, zato so okoli njih tudi zgrajena celotna podjetja (na primer tematski parki, kot je Disneyland). Pravzaprav so majhni otroci nad izkustvi navdušeni, da pa bi te lahko zagotovile trajno srečo otroka, se morajo otroci še dolgo po koncu dogodka spomniti njegovih podrobnosti.

Materialna darila so nekakšen fizični opomin za vse mladoletnike, ki lahko nudijo hvaležnost tudi po začetnem zadovoljstvu, ki so ga doživeli, ko so darilo prejeli.

Najmlajši otroci pa se zaradi kognitivnih omejitev še ne popolnega razvoja pomembnih možganskih struktur težko spominjajo podrobnosti pravkar doživetih izkustev. Iz tega razloga jim je težje ohraniti občutek zadovoljstva pri tistem, kar ni več prisotno oziroma ne morejo prijeti v roko.

Spomin

Temeljni element te razlike med demografskima skupinama je spomin, ki se razvija z leti. Prav ta sprememba prinaša različno dojemanje “užitka”, ki je zabeležen s starostnim napredovanjem.

Po mnenju iste raziskave imamo zahvaljujoč trenutnim tehnološkim virom, ki so zdaj dosegljivi vsem, možnost, da tudi pri majhnih otrocih dosežemo trajno zadovoljstvo iz izkustva.

Fotografije in video posnetki, ki prinašajo užitek iz doživetja

Kaj storiti? Fotografirajte in snemajte družinske sprehode, igre na snegu in rojstnodnevne zabave. Verjetno bodo otroci ta doživetja bolj cenili, če jih bo kaj spominjalo nanje.

Ali če malce spremenimo stari pregovor: “Daleč od oči, daleč od srca.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.