Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Downov sindrom ni samo ovira

ZESPÓŁ DOWNA

Eleonora_os | Shutterstock

Naša družina - objavljeno 21/03/21

Po napovedih zdravnikov se bo rodil otrok z Downovim sindromom. Kako naj se s tem soočimo?

Vprašanje bralke:

V 14. tednu nosečnosti mi je zdravnica sporočila, da je genetska preiskava potrdila visoko, več kot 99-odstotno tveganje, da ima moj otrok Downov sindrom. Ob tej novici mi je težko. Kako naj se podam v svet Downovega sindroma?

Tinka

Odgovarja: Kristina Grošelj, družinska zdravnica:

Draga Tinka, vem, da vam ob tej novici ni lahko. Normalno je, da ste žalostni in zaskrbljeni, saj se v precejšnji meri podajate v neznano. Downov sindrom ali trisomija 21 je genska motnja, ki jo povzroči prisotnost dodatnega 21. kromosoma. Otroci z Downovim sindromom imajo odličen vidni spomin, lahko tudi muzikalnost.

Njihov učni potencial še ni dokončno odkrit. Imajo lahko značilne obrazne poteze, hipotonično mišičevje, hiperlaksne sklepe, občutljivo kožo, velik jezik; lahko imajo vse lastnosti ali pa skoraj nobene. Pri njih so pogostejša srčna obolenja, dihalne motnje, imunske ter hormonske motnje; te se običajno pokažejo kmalu po rojstvu.

Tinka, ne skrbite, svojega otroka sprejmite z odprtim srcem in se ga veselite. Harvardska študija je pokazala, da so ljudje z Downovim sindromom ter njihovi bližnji v povprečju srečnejši kot širša družba. Seveda pa ne moremo mimo dejstva, da otroci z Downovim sindromom na določenih področjih počasneje napredujejo.

Vendar je pomembno, da pri njih iščemo tisto, kar zmorejo, in ne njihovih pomanjkljivosti. Če imajo prijazno in spodbudno okolje, je lahko njihov razvoj vsaj v nekaterih pogledih zelo podoben sovrstnikom.

Ob tem pa imajo otroci z Downovim sindromom eno lastnost bolj izraženo kot ostali: sočutnost do ljudi, zlasti otrok, bolnih in starejših. Kmalu boste skupaj z drugimi starši takih otrok spoznali, da ste lahko tako iskrenega in toplega objema deležni samo od oseb z Downovim sindromom. To vam bo dajalo moči v težjih trenutkih.

Zavedati se morate tudi, da niste sami, in pogumno poiščite pomoč pri ostalih družinah. Tako boste spletli posebna prijateljstva in zgodili se bodo posebni dogodki. Čaka vas »pustolovščina«, ki bo vašo družino – z nekaj dodatnega napora in preizkušenj – pripeljala na »kraje«, ki jih sicer ne bi nikoli spoznali.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.