Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj ljubosumje ni znak ljubezni?

JEALOUSY

Shutterstock | LightField Studios

Octavio Messias - objavljeno 20/03/21

Pet nasvetov za prepoznavanje in preprečevanje napadov ljubosumja

“Kdor ljubi, skrbi,” pravi pregovor, ki morda ni tako napačen kot njegova razlaga. V njej si navadno razlagamo glagol skrbeti kot paziti, varovati, medtem ko se njegov prvotni pomen nanaša na ljubezen v njenem najbolj pristnem izrazu: gre za skrb. Kdor ljubi, skrbi, si ne prilašča, ne poskuša nadzorovati ali prevladovati. Ljubosumje pa izhaja iz želje po lastnini, do katere nimamo prav nobene pravice.

Kot je zapisal utemeljitelj analitične teorije in Freudov učenec Carl Gustav Jung: “Kjer vlada ljubezen, ni želje po moči; in kjer prevladuje moč, primanjkuje ljubezni. Eno je senca drugega.” Z drugimi besedami, ljubosumje vodi do nadzora, kar pa je način izvajanja moči, ki se ne sme mešati z ljubeznijo.

Seveda je naravno, da včasih občutite ljubosumje. Pomembno pa je vedeti, kako se obvladovati v odnosu do njega, in razumeti, da gre za primitivno reakcijo, ki nima nobene povezave s partnerjem.

V nadaljevanju navajamo pet nasvetov za spopadanje z ljubosumnim vedenjem, bodisi ko prihaja od nas samih bodisi ko prihaja od drugega. Naštevamo nekaj načinov, kako ravnati z njim.

1ne mešajte ljubosumja s pomanjkanjem pozornosti

Kot izkaz zaskrbljenosti, ki je pogosto polna naklonjenosti, lahko ljubosumje zamenjamo za ljubezen. V resnici gre za občutek posedovanja, ki je ravno nasprotje ljubezni.

2ljubosumje je iracionalno

Ljubosumje je lahko vedno opravičilo na konici jezika, ko poskušate upravičiti izbruh ljubosumja. Ni pomembno, od kod prihajamo, ljubosumje je povezano z negotovostjo in ni vedno zavestno. Zato je pomembno, da se v iskrenih pogovorih zanašamo na razum.

3ne ustvarjajte strupene dinamike

Pogosta napaka, ki jo naredijo številni pari, je, da se nekdo začne opravičevati za vse, kar počne, in se kmalu začne počutiti upravičenega, da mu partner polaga račune. Ta vrsta manipulacije, ki je zopet povezana s trendi nadzora, je danes označena kot strupeno razmerje.

4odprite se

Ste bili slučajno ljubosumni in vas to razžira? Odprite se. Ne z zahtevami, ne s kazanjem s prstom na drugega, temveč z izpostavljanjem tega, kako se počutite, po možnosti na tak način, da pustite ob strani svojo osebno presojo.

5ne bojte se poiskati pomoč

Kaj storiti, če ste ljubosumni vi in ​​vas ta občutek razžira ali škoduje vašemu odnosu? Pogovorite se o tem, pogovorite se s prijatelji in ne oklevajte, da vse te občutke prinesete s seboj na terapijo. Če trpite zaradi ljubosumja drugega, poskusite pojasniti svojo stran in razjasniti svojo mejo. Če ste žrtev nasilja v družini, pokličite 113.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.