Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Gradbeni podvig, ki mu je bil kos samo sv. Jožef

LORETTO CHAPEL STAIRCASE

Jim Buzbee | Shutterstock

Marija Krebelj - objavljeno 10/03/21

Skrivnostne stopnice

V ameriškem mestu Santa Fe v Novi Mehiki so loretske sestre med leti 1873 in 1878 zgradile čudovito kapelo, ki je danes široko znana zaradi stopnic, po legendi povezanih s svetim Jožefom.

V Novo Mehiko so se redovnice priselile z ameriškega vzhoda, da bi lahko skrbele za izobraževanje deklet. Ko je bila kapela postavljena, so se soočile z navidez nerešljivo težavo. Zgradba je bila visoka in prostora je bilo premalo, da bi obrtniki lahko zgradili stopnice, ki bi vodile na njen kor.

Nihče ni sprejel dela, nato pa je prišel neznanec

Sestre so poklicale več mojstrov, ki bi jim lahko pomagali premostiti višinsko razliko, vendar so jim vsi povedali, da gre za prezahteven gradbeni izziv.

Redovnice pa niso obupale. Z molitvijo so se obrnile na svetega Jožefa.

Zadnji dan devetdnevnice k temu svetniku je na njihova vrata v spremstvu osla potrkal mož, ki je iskal delo. Predstavile so mu gradbeno zagato v njihovi kapeli, on pa je brez pomislekov delo sprejel in se zaprl v svet prostor.

Kljub skromnemu orodju – imel je le kladivo, žago, tesarsko kotno ravnilo in kadi z vodo, kjer je močil les – je zgradil krožne stopnice, ki še danes burijo duhove.

Opravil delo in izginil

Tla je s korom povezal s 33 stopnicami, ki po številu spominjajo na leta Jezusovega zemeljskega življenja. Na njih ni mogoče opaziti enega samega žeblja, temveč zgolj lesene zatiče.

Ko je po približno osmih mesecih delo dokončal, naj bi brez plačila in sledu izginil. Čez nekaj let so stopnicam dodali še ograjo, saj so se nekatere sestre zaradi višinske razlike šestih metrov bale hoditi po njih in so raje na kor ali z njega prilezle po vseh štirih.

Mojstrovina

Še danes na tisoče ljudi prihaja gledat to gradbeno mojstrovino, ki je predstavljena tudi na spletu. Strokovnjaki se čudijo, da stopnice, kljub temu da nimajo nosilnega stebra, ki bi jim bil v oporo, in tvorijo dva zavoja za 360 kotnih stopinj, že več kot stoletje držijo težo vseh, ki so se povzpeli na njih.

Po mnenju mnogih je nenavadno, da se zaradi gravitacije niso podrle pod koraki prvega človeka, ki bi stopil nanje, drugi pa dokazujejo, da je temu tako zaradi fizikalnih zakonitosti, po katerih stopnice dajejo oporo same sebi.

Les, iz katerega so stopnice narejene, so natanačno preučili znanstveniki ameriške mornarice. Čeprav naj bi šlo za smreko, niso našli podobne strukture lesa nikjer v bližini, prav tako z analizo še niso našli njegovega izvora, kar še povečuje skrivnostnost nenavadnega mizarja.

Kmalu po izgradnji stopnic so se začele širiti govorice, da je bil skrivnostni mizar sam sveti Jožef. Nekateri jim verjamejo, drugi dokazujejo drugače, sestre pa so bile prepričane, da je ta svetnik odgovoril na njihove molitve ne glede na to, kdo je delo opravil.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, ki je v mesecu marcu prosto dostopna na tej povezavi.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.