Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 nasveti sv. Frančiška Saleškega v boju proti nespečnosti

INSOMNIA

Shutterstock

Edifa - objavljeno 04/02/21

Če vas muči nespečnost, vam bo morda pomagalo, da si zapomnite te kratke latinske fraze

Sv. Frančišek Saleški je pogosto delil nasvete kristjanom, ki jih je mučila nespečnost, čeprav je bil tudi sam ujet v vrtinec te nevšečnosti. Kljub temu je nespečnost imenoval blagoslov in je v svojem “življenjskem pravilu” bralcem ponudil dejaven miselni program, ki naj bi ga darovali Bogu. To so njegovi strogi predpisi, s pomočjo katerih naj bi se izognili uživanju uspavalnih tablet:


BABY

Preberite še:
Težave z nespečnostjo? S spodnjimi nasveti boste spali kot dojenček

Ali trpite zaradi prekinjenega spanca?

Če se zbujate sredi noči, se spomnite tega nasveta: “Svoje zaskrbljeno srce prebujam s temi besedami: Media nocte clamor – opolnoči pa je nastalo vpitje: ‘Glej, ženin! Pojdite mu naproti!'”

In če se nespečnost nadaljuje?

Tudi po tem ne morete utoniti v spanec? Upoštevajte naslednji nasvet: “Znova se skušam prebuditi z besedami Preroka: In noctibus extolite manus vestras in sancta: Dvigni roke, iztegni jih proti nebesom in blagoslavljaj Gospoda.”

Kaj, če se nenadoma prestrašeni zbudite?

Kaj pa, če se nenadoma zbudite vsi prestrašeni? Če vaš spanec prekinjajo nočne more? Potem upoštevajte ta nasvet: “Prepuščam se mislim svojega angela varuha, rekoč: Dominus a dextris est mihi ne commovear: Gospod je na moji desnici; ničesar se ne bojim.”


WOMAN IN BED

Preberite še:
Težave s spanjem? Priporočamo tole molitev

In če vse skupaj še vedno ne deluje?

Še vedno ne morete zaspati? Storite naslednje: “Pomislim na to vrstico: Scuto circumdabit te: Ščit vere in trdno zaupanje me bosta varovala; ničesar se ne bojim.”

Če boste upoštevali vse te nasvete, boste nazadnje le zaspali. In kmalu bo zazvenela vaša budilka, pred vami pa bo nov dan, poln različnih opravkov. Premišljujte tudi o teh besedah sv. Frančiška Saleškega in vaš dan bo gotovo uspešen: “Mislimo le na to, da bomo dobro in koristno preživeli današnji dan. In ko pride jutrišnji dan, bo ta v resnici že današnji in takrat bomo premišljevali o njem.”

Avtor prispevka je Luc Adrian.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


CHILD COMPUTER HOME

Preberite še:
“Otrokom že v zibelko polagamo ekrane. Starši smo popolnoma skrenili s poti”


FURSTRATED, ANGRY, WOMAN

Preberite še:
9 preprostih nasvetov za pomiritev jeze


FAMILY

Preberite še:
Ko boste molili za svojega novorojenčka, imejte v mislih teh 7 namenov

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.