Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Don Bosko in njegov angel varuh: “Če ste v nevarnosti, ga pokličite!”

DON BOSCO

Shutterstock-Taras Verkhovynets-Renata Sedmakova

Marcello Stanzione - objavljeno 31/01/21

Situacije, iz katerih je Janeza Boska rešil njegov angel varuh

Sveti Janez Bosko, ustanovitelj salezijancev, je bil zelo predan angelom. Tako zelo, da je želel svojo prvo mašo 6. junija 1841 obhajati v cerkvi svetega Frančiška Asiškega v Torinu, tik ob oltarju, posvečenemu angelu varuhu.

“Če se znajdete v duševni ali telesni nevarnosti, pokličite svojega angela varuha in prepričani bodite, da boste dobili pomoč,” je vedno priporočal fantom okoli sebe. Eden od njih, zidar, je delal na višini, ko je nenadoma začutil, da se oder, na katerem je bil še z dvema sodelavcema, premika. Ko je padal, se je spomnil besed don Boska in z vero poklical angela varuha. Njegov klic je bil učinkovit: druga dva sta takoj umrla, sam je popolnoma nepoškodovan vstal iz ruševin.
Preberite še:
Janez Bosko – duhovnik, vzgojitelj in … čarodej!

Ta izredni življenjski dogodek je dal don Bosku pobudo, da je leta 1845 sestavil knjižico z naslovom Predan angelu varuhu. Ko je slišal skupino delavcev, ki je prepevala ritmične pesmi, si je takoj zapisal note. Prosil je Silvia Pellica, domoljuba, ki je zaslovel s knjigo Moji zapori, da sestavi nekaj verzov za prijetno pesem angelu varuhu. Pellico je to prošnjo sprejel in rezultat je bila zelo priljubljena pesem, ki je bila mladim torinskega oratorija zelo všeč.

Don Bosco Torino – it
© it.donbosco-torino.org/

Grožnje, napadi in poskusi zastrupitve

Don Bosko je edini človek, ki je imel psa za angela varuha ali vsaj angela, ki se je preoblekel v psa … Sam se je pošalil iz svoje neverjetne zgodbe: “Če bi rekel, da je bil angel, bi vas nasmejal. A kljub temu ni mogoče trditi, da je bil pes, kot so ostali.”

V svojih letih je postajal čedalje bolj prepoznaven, kar ga je stalo groženj, napadov, njegovi nasprotniki, ki niso bili naklonjeni njegovemu poslanstvu, so ga poskusili zastrupiti.


FAMILY, HAPPY, OUTDOOR

Preberite še:
5 ključev do dobre vzgoje in izobrazbe po nasvetu svetega Janeza Boska

Nekega deževnega večera novembra 1854 se je don Bosko sam vračal domov, ko je naenkrat pred njim stal velikanski pes s temno sivim kožuhom, ki je prišel od kdo ve kod. Pes je bil tako impresiven, da se je Don Bosko nenadoma ustavil in mu je zastal dih, toda žival ga je le pogledala z velikimi sladkimi očmi, mahala z repom in se mu ulegla k nogam.

Od tistega večera se je pes, pozneje imenovan Sivec, seznanil z Don Boskom, ki je zaman poskušal ugotoviti, ali pes pripada kakemu sosednjemu kmetu. Vse iskanje je bilo zaman, saj zveri še nihče nikoli ni videl.

Hiša Pinardi

Po nekaj tednih se je don Bosko spet sam sprehajal po cesti, ko je ugotovil, da ga lovita dva moška. Prišla sta do njega in mu čez glavo vrgla platneno vrečo, toda nenadoma je nanju skočil Sivec, ki je lajal in grizel kot čreda psov.

Tovrstne agresije so se v don Boskovem življenju večkrat ponovile in prav vsakič se je od nekod pojavil Sivec, ki je napadalce, ki so bili tudi oboroženi, spravil v beg. Razen teh epizod psa nihče ni videl krožiti po ulicah.
Preberite še:
12 najlepših misli sv. Janeza Boska

Izginotje

Ta zaščita v pasji podobi je trajala dovolj dolgo, da so se napadalci naveličali. Po tem je Sivec izginil iz don Boskovega življenja tako skrivnostno, kot je vanj tudi vstopil. Leta 1864 je bil duhovnik, ki psa ni videl skoraj deset let, na poti k prijateljevi hiši, a se je izgubil. Naenkrat se je ob njegovih nogah znašel Sivec, ki je don Boska spremil in mu pokazal pot do praga njegovih prijateljev, nato pa odšel.

32 let zatem

Čez 19 let, leta 1883, se je don Bosko spet izgubil. Sploh ni bilo treba, da bi se vznemirjal in jezil, saj je bil ob njem spet Sivec, mahajoč z repom in z zanesljivim občutkom za smer, ki jo je že tolikokrat pokazal. Od njunega prvega srečanja je minilo 32 let, kar je neverjetno dolgo življenje za psa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


web 3 martin golob vlog 54

Preberite še:
Kako se Martin Golob znajde z likalnikom?


BIBLIA

Preberite še:
4 načini prebiranja Svetega pisma, ki bi jih moral poznati vsak katoličan


GRA W GRY

Preberite še:
Zakaj bi se morali igrati s svojimi otroki, tudi z najstniki

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.