Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšno moč imajo v resnici spomini

JAK DOBRZE PRZEŻYĆ ADWENT

Paola Aguilar/Unsplash | CC0

Mar Dorrio - objavljeno 28/01/21

Kako spomini vplivajo na nas? Kako smo pred enim letom spremljali novice o covidu? Kakšne lepe spomine vam je zapustila ta pandemija?

Pred enim letom še nismo dobro vedeli, kaj pomeni beseda koronavirus. Takrat smo še srečevali nasmejane obraze na ulici in načrtovali poletne počitnice. Bili smo naivni, ko smo morda še mislili, da virus iz Kitajske ne bo prišel do nas.

Zakaj je dobro, da se spominjamo časov pred epidemijo?


BOŻY BAŁAGAN

Preberite še:
3 vrste stresa, ki ga povzroča epidemija in kako si pomagati

Spominjajte se

Morda se vam bo zdelo, da ste še bolj depresivni, če razmišljate o tem, kako dobro smo se imeli, ko virusa še ni bilo med nami, toda psihiatrinja Marian Rojas pravi, da imajo spomini zdravilno moč, celo večjo kot neposredna pozitivna izkušnja. “Pozitivne izkušnje iz preteklosti so močan protistrup za depresijo in druga neugodna stanja duha.”

Podobno kaže tudi raziskava, ki so jo leta 2017 objavili v reviji Nature, na podlagi katere lahko zaključimo, da spominjanje preteklih dogodkov pozitivno vpliva na razpoloženje: aktivira se sistem nagrajevanja in sistem motivacije.

Izbirajte

Se že spominjate? Dobro, toda ob tem ne pozabite, da morate narediti izbor. Če namreč dobri in lepi spomini prinašajo veliko koristi, lahko slabi spomini na stres in tesnobo na nas vplivajo negativno. Vse te boleče občutke lahko podoživimo.

Zato je pomembno, da se tisti del vašega življenja naučite obvladati. Ne prepuščajte se slabim spominom. Poskusite nasprotno in za zgled vzemite Jožefa iz Stare zaveze. Jožef je svojega prvega sina imenoval Manase, kar pomeni “Bog mi je dal pozabiti”. Jožef je namreč spoznal, da mora živeti, ne da bi se zastrupil. V tistih časih so tako že nekako vedeli, kako škodljiv je odvečni kortizol v telesu. Pozabiti je moral, kako so ga bratje prodali kot sužnja, pozabiti je moral zapor in se zahvaliti Bogu za vse dobro, kar se mu je zgodilo.

Tudi mi moramo v teh dneh svoje življenje in misli zapolniti s srečo. Pomislite na tisto dobro, ki se je vendarle tudi zgodilo v tej pandemiji. Sprehodi z družino, igranje s sinom, pogovor s sosedom, ki ste ga komaj poznali, odkritje gozde poti … Naj takšne in podobne misli oziroma spomini zapolnijo vaše misli in dušo, vse negativne pa odstranite.


COVID

Preberite še:
Ne obupujte. Vse bo minilo, tudi pandemija koronavirusa

Zahvaljujte se

Na koncu pa se ne pozabite zahvaljevati Bogu za vse te lepe spomine.

Bog je namreč tisti, ki nam bo pomagal, da se bomo rešili te tegobe. Isti Bog, ki je odprl Rdeče morje in ki je obudil Lazarja, ki je bil v grobu štiri dni. Bog nikoli ne pride prepozno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


COUPLE

Preberite še:
Kako spomini vplivajo na odnos in njegovo prihodnost?


Jože Plut

Preberite še:
“Če se kot narod začnemo obračati na sv. Jožefa, je to duhovni naboj, ki ga nihče ne more uničiti”


RUNNING

Preberite še:
Je od novoletnih zaobljub ostal le še bled spomin? Tu je motivacija

Tags:
koronavirusosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.