Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zoom sestanki – kako poskrbimo za karizmatičen in prepričljiv nastop?

SPOTKANIE ONLINE

Girts Ragelis | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/01/21

Številni sestanki, pa tudi predavanja, delavnice, izpiti, zagovori diplom itd. so se v zadnjem letu preselili v spletno okolje

Čeprav noben zaslon ne more nadomestiti karizme, ki jo lahko pri človeku začutimo v živo, pa moramo poznati osnove dobrega spletnega nastopanja. Saj si verjetno vsi želimo sogovornike in poslušalce prepričati s svojim nastopom, kajne? Tukaj je nekaj priporočil za karizmatičen nastop na e-sestankih.


MUM WORK

Preberite še:
12 nasvetov za uspešno delo od doma

Pozicija obraza na ekranu

Najbolje je, da naš obraz zajema najmanj tretjino ekrana. Distanca do zgornjega roba ekrana naj bo podobna distanci do spodnjega roba, enako velja za levo in desno stran. Simetrija deluje na ljudi pomirjujoče. Pravilnost pozicije obraza ne bo odvračala poslušalcev od vaših besed, zato se bodo lahko bolj osredotočili nanje.

Nemoteča okolica

To je sicer lažje reči kot storiti, saj je v praksi tako, da nam ravno med najpomembnejšim sestankom v sobo uletijo otroci, ki nas prav takrat nujno potrebujejo. A če se le da, si za predavanje uredimo čim bolj mirno okolje, kar pa se vidi na zaslonu od prostora, v katerem smo, naj bo nevtralno, urejeno in čimbolj nemoteče. Primer: nič hudega, če so na steni za nami knjige ali slika na steni, povsem neprofesionalno pa bi bilo, če bi se v ozadju videla razmetana postelja s kupi razmetanega perila na njej.


COLLEGE,INTERVIEW

Preberite še:
Kako naj se uredimo za delo od doma?

Dobra osvetlitev

Zelo pomembno je, da se nam za prepričljiv nastop obraz dobro in razločno vidi. Tudi v živo bi bolj zaupali človeku, če bi ga srečali sredi svetle ulice, kot pa v temi ali mraku. Poskrbimo bodisi za naravno svetlobo čimbolj od spredaj (idealna je, denimo, pisalna miza, ki stoji pred oknom) bodisi za primerno osvetlitev, npr. z namizno svetilko ali celo profesionalno okroglo led svetilko (ring light).

Izognimo se pasivnemu, zdolgočasenemu obrazu

Če je pri javnem nastopanju v živo zelo pomembna t. i. odrska prezenca, govorica telesa, gibanje po prostoru, pa tudi oblačila, je v spletnem okolju najpomembnejša obrazna mimika. Ko vodimo pogovor, v njem sodelujemo, predavamo ali nastopamo, se potrudimo, da ne bomo videti zdolgočaseno ali kot da na sestanku sedimo za kazen. Pač pa aktivno spremljajmo tiste, ki imajo besedo, sem spada tudi nasmeh, prikimavanje, skratka bodimo čimbolj prepričljivi.


BUSINESS,WOMAN,HANDSHAKE

Preberite še:
Kaj vaša telesna govorica pove o vas? Pet gest, na katere bodite pozorni

Kako ustvariti očesni stik na spletni konferenci?

Pri spletnem sestankovanju je prav tako pomemben očesni stik, s katerim dodatno prepričamo sogovornike. Paradoksalno pa tega v spletnem okolju ne moremo vzpostaviti tako, da gledamo sogovornike na ekranu, pač pa z gledanjem v kamero. Na ta način se bo vsakemu od prisotnih zdelo, da gledamo njega v oči. Tudi, če imamo na dodatnem ekranu gradivo za npr. predavanje, se potrudimo, da čimveč gledamo v kamero. Če pa gledamo v zaslon v obraze poslušalcev, očesnega stika ne bo z njimi ne bomo mogli vzpostaviti.

Pomen glasu

Poskrbeti moramo za to, da se nas bo kar čimbolje slišalo. Za uspešen in karizmatičen nastop je namreč glas izrednega pomena. Priskrbimo si dober mikrofon in slušalke. Govorimo razločno, počasi in s poudarki. Če je govornikov več, se za topel in prijateljski vtis v začetku našega dela pogovora navežimo na tistega ali tiste, ki so imeli besedo pred nami.


WEB 3 ROK CAKS

Preberite še:
Kako je Rok skočil “v bazen zgolj z zaupanjem in vero, da je v njem dovolj vode”


NASTOLATEK CZYTA KSIĄŻKĘ

Preberite še:
9 knjig, ki vam bodo spremenile pogled na življenje


FRIENDS, FRIENDSHIP,

Preberite še:
7 tipov moških, brez katerih ženske ne moremo

Tags:
splet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.