Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako reševati nesporazume? Sv. Ignacij ima odlično strategijo

WOMEN TALKING

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 11/01/21

Jezuitski duhovnik predlaga sedem drž, ki so nam lahko v pomoč pri katerem koli sporu

Pa naj gre za fanta, sestro ali najboljšo prijateljico, vedno obstajajo možnosti, da se nekoč z nekom glede nečesa ne bomo strinjali. Kateri so najboljši načini za plodovit pogovor, če sta oba sogovornika trdno ukoreninjena v svojih, nasprotujočih si prepričanjih?

Sv. Ignacij ima nekaj nasvetov za razločevanje, ki so zelo uspešni pri reševanju sporov, in so učinkoviti, pa naj se pogovarjamo o podnebnih spremembah, šolanju svojih otrok ali jedilniku nocojšnje večerje.

Preden se naučite pravilno razločevati, pa morate poskrbeti, da bo vaša glava resnično na pravem mestu.


web 3 zakonci

Preberite še:
“Če se prepirava, ne pomeni, da greva narazen. Odločila sva se, da bova mož in žena do smrti”

Ameriški jezuit Warren Sazama sv. Ignaciju pripisuje sedem drž za pristno razločevanje:

  • odprtost,
  • velikodušnost,
  • pogum,
  • notranja svoboda,
  • premišljevanje v molitvi in izpraševanje vesti,
  • pravilno postavljene prednosti ter
  • razločevanje med sredstvi in ciljem.

Če teh drž ne premoremo, ne bomo znali uspešno razločevati.


ZŁE NAWYKI MAŁŻEŃSKIE

Preberite še:
Kako se (učinkoviteje) prepirati s partnerjem

Kako torej te drže uporabimo pri nesporazumih?

Odprtost pomeni, da sprejemamo odločitve brez vnaprejšnjih predstav.

To je v sporu še posebej pomembno, kajti če sogovorniku ne znamo prisluhniti, naš pogovor ne bo obrodil sadu. Če pogovor začnemo z mislijo, da poznamo nasprotnikovo mnenje, mu ne bomo prisluhnili in ne bomo mogli resnično razpravljati o medsebojnih razlikah.

Velikodušnost pomeni, da smo pripravljeni in voljni spremeniti svoje mnenje, ali pa vsaj razumeti nasprotno stran.

Pogosto je preprosteje razpravljati o nespametnem prepričanju, ki ga po našem mnenju zagovarja naš sogovornik, kakor razumeti, kako resnično razmišlja in zakaj.

Pogum je pomemben, kajti vprašanje, ki ga razločujemo (oz. glede katerega se v tem primeru ne strinjamo), je lahko čustveno napeto in morda naše mnenje ni najbolj priljubljeno.

Potrebovali bomo pogum, da bomo izrekli stvari, ki jih je treba izreči.


COUPLE HAVING ARGUMENT

Preberite še:
Beseda, s katero noben vaš prepir z možem ne bo več enak

Notranja svoboda je nujno potrebna za razločevanje.

Ne moremo biti svobodni, če le plešemo okoli tega, k čemur nas Bog kliče, stvari pa se dejansko nikoli zares ne posvetimo. Ali pa če zgolj razpravljamo o določeni temi, nikoli pa se ne osredinimo na to, kaj je treba storiti: tudi v tem primeru nismo svobodni. Podobno je pri nesporazumu: o spornem vprašanju moramo spregovoriti odkrito, brez ovinkarjenja. Ne sebi ne sogovorniku ne delamo usluge, če namenoma prekinjamo pogovor, tako da nihče ne more zaključiti svojih misli.

Peta drža je premišljevanje v molitvi in izpraševanje vesti — če nimamo navade premišljevati o svojem življenju in redno moliti, pri razločevanju ne bomo uspešni.

Molitev in premišljevanje nam pomagata oblikovati misli in mnenja, s tem pa neposredno vplivata na naše prepričanje o najrazličnejših vprašanjih, od politike do morale v vsakdanjem življenju. Oblikovanje lastne vesti s temeljitim izpraševanjem in prizadevanje, da vsak dan po svojih najboljših močeh prisluhnemo Bogu, nam lahko le pomagata rasti v modrosti. Morda bomo celo deležni milosti, da bomo vedeli, kdaj o določeni stvari razpravljati, kdaj pa sogovorniku zgolj prisluhniti in zanj moliti.

Zadnji dve drži vključujeta pravilno postavljene prednosti ter razločevanje med sredstvi in ciljem.

Če služenje in ljubezen do Boga nista vaši prednostni nalogi, ne boste znali pravilno razporejati svojih odločitev in vse bo nejasno. In če v sporu z nekom zagovarjamo svoje stališče, je nujno, da so naše prednosti pravilno postavljene ter da smo se v spor vključili z utemeljenim razlogom (s pravim ciljem). Ali želite dokazati, da se vaš nasprotnik moti zgolj zato, da se boste bolje počutili?

V resnici bi morali nekomu predstaviti svoje razmišljanje z namenom, da bo tudi on lahko bolje služil Bogu in ga ljubil. Morda se vam to ne zdi očitna in neposredna povezava, če je tema vašega pogovora nocojšnja večerja, toda če boste tokrat žrtvovali pico za palačinke, vam bo vaša odločitev pomagala rasti v ljubezni do Boga in vašega zakonca.

Sv. Ignacij, pomagaj nam, da bomo znali dobro razločevati in razpravljati o vprašanjih, o katerih se ne strinjamo!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 gasper zevnik

Preberite še:
Po poroki je “več veselja, sprehodov, dobrih večerov, a tudi butastih in manj butastih prepirov”




Preberite še:
Tudi vi verjamete v teh 5 mitov o prepiru?


COUPLE

Preberite še:
Zakonski prepiri zaradi utrujenosti: Jezus ima dober nasvet

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.