Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Se angeli starajo? Imajo res krila?

PURGATORY

Antonio María Esquivel | Public Domain

Gelsomino del Guercio - objavljeno 03/01/21

Nebeška duhovna bitja imajo privilegij nesmrtnosti in večnosti, tudi večne mladosti

Ali angeli praznujejo svoje rojstne dneve? Na takšna in podobna vprašanja o nebesnih bitjih v knjigi V svetu angelov odgovarja strokovnjak za t. i. “angelščino”, duhovnik Marcello Stanzione.

“Ignorirajo starostne gube”

Kot duhovna bitja, pravi Stanzione, “angeli niso podvrženi smrti, kot so ji vsa druga bitja. Prebivalci večnosti obstajajo zunaj časa in ignorirajo starost. Angeli imajo zato privilegij nesmrtnosti in večnosti, pa tudi večne mladosti. ‘Mladi’ je eden od pridevnikov, ki jim jih daje Sveto pismo.”


JAK POZNAĆ IMIĘ ANIOŁA STRÓŻA

Preberite še:
Angeli govorijo? Kateri jezik uporabljajo?

“Obleka ognja in luči”

Eden od vidikov fizične navzočnosti angelov zadeva način, kako se predstavljajo. Običajno se pojavijo ali so predstavljeni v človeški obliki in oblečeni v tunike.

“Obleka angelov je samo dodatna oprema, ki pokriva njihov telesni videz, ki ga uporabljajo, vendar pa kot vsaka druga podrobnost v angelskih prikazih tudi to podpira močna simbolika,” poudarja Stanzione. “Gregor Nazijanski se naslanja na Sveto pismo, ko pravi, da so angeli običajno oblečeni v belo, v čast njihove popolne čistosti. Angel na velikonočno jutro, ki oznanja Jezusovo vstajenje pobožnim ženskam, nosi ‘belo obleko kot sneg’ (Mt 28,3 in Lk 16,5). Drugje govori tudi o ‘ognjenih oblačilih in oblačilih luči’.”

Vsak drag kamen je vrlina

Gregor Nazijanski angelski obleki dodaja zlati pas, ki je simbol za angelsko vnemo in čistost. Sveti Baziliji pravi, da vsak dragulj na angelskih oblačilih pomeni angelsko vrlino: safir časti čistost, kristal transparentnost bivanja, gijacint zvezo z Bogom, smaragd pa večno mladost.


Miran Špelič

Preberite še:
“Če bo mogoče, bi se vpisal v tečaj angelščine”

Zlate plošče nepravilnih oblik

Angel varuh v cerkvi svete Frančiške v Rimu nosi belo tuniko z modrimi in rdečimi črtami. Opat Lamy je videl Gabrijela in druge angele pokrite “z zlatimi ploščicami nepravilnih oblik, postavljenimi v mozaik, s katerimi je pokrit celoten zgornji del telesa. Ena od plošč se nato blešči od tukaj, druga pa spet z drugega mesta. Gre za nenehno in zaporedno bleščanje zlatih plošč, ki prejemajo božjo luč.”

Različne barve, odvisno od greha

Nemška mistikinja Mechtilde Taller v začetku tega stoletja prepozna angele “zahvaljujoč raznolikosti barv njihovih oblačil: angeli varuhi grešnikov nosijo temno modro ali zeleno barvo kot znak svoje žalosti, ker jih ljudje tako malo poslušajo”.


ANGELS

Preberite še:
Papeži, ki so se srečali z angeli. Preberite njihova sporočila

Krila so le simbolična

“Angeli so brez telesa, čista duhovna bitja,” navaja Stanzione “zato ni razloga, da imajo krila: svoje gibe namreč izvajajo s hitrostjo misli, saj niso podvrženi materialnim zakonom. Opremljanje angelov s krili je simboličen način izražanja njihove hitrosti in tega, da prebivajo v nebesih. Stara zaveza jih pogosto opisuje kot krilata bitja, morda je to zapuščina babilonske mitologije, obnovitev krilatih genov, ki varujejo njihova sveta mesta.”

Serafi

V 4. stoletju je paleokrščanska ikonografija “dala angelom krila. Ni naključje, da Vzhodno cesarstvo obnavlja tradicionalno podobo boga Hermesa skupaj z duhovi z majhnimi krili ob nogah Merkurja, glasnika Olimpa.”

Serafi na vrhu angelske hierarhije “so v srednjeveški domišljiji naslikani s šestimi krili, s katerimi pokrivajo svoje obraze in pričajo o nevzdržni Božji veličini, katere sijaja niti prvi med angeli ne morejo prenesti”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.




Preberite še:
Velja tudi v klavzuri: “Ženske potrebujemo čas, da smo skupaj, se pogovorimo”




Preberite še:
Navdihujoče korona zgodbe, ki so zaznamovale leto 2020


663842555

Preberite še:
Komu se lahko priporočimo za varstvo proti potresu?

Tags:
angeli
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.