Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Bila je zapuščena na smetišču, a je poiskala starše in jim odpustila

MARIA DEL MAR

Gentileza

Rodrigo Houdin - objavljeno 22/12/20

Marca 1999 so z nekega smetišča v Paragvaju rešili dvomesečno deklico. Žalostna novica je postala zgodba o premagovanju, ljubezni in odpuščanju

Belén María del Mar Caballero je znala bolečo epizodo v svojem življenju spremeniti v zgodbo, polno upanja in izboljšav. Po zapuščenosti in skorajšnji smrti na smetišču pred leti se je odločila, da se bo srečala s svojimi biološkimi starši, da jih bo objela in jim odpustila.

Letos oktobra je 21-letnica sprejela eno najtežjih odločitev v svojem življenju. Odločila se je, da želi spoznati svojo biološko družino. Ponovno srečanje je pomenilo, da je morala oditi na skorajda isto mesto, kjer so jo kot otroka našli zapuščeno sredi smeti.

Mlada ženska je lahko spoznala svoje biološke starše, brate in sestre, tako da je odložila preteklost. “Bilo je tako, kot da bi se osvobodila zelo težkega nahrbtnika. Kdo sem jaz, da ne bi odpuščala, saj sem vendar tudi jaz grešnica,” je dejala Belén v intervjuju za Aleteio.


JANA HOCEVAR

Preberite še:
Zgodba o posvojitvi: “Biološke mame ne obsojam, ampak sem ji hvaležna”

MARIA DEL MAR
Gentileza
Belén z biološkim očetom

Morala je odpustiti

“Mamo sem našla prek družabnih omrežij. Govorila sem z njo, vendar nisem imela poguma, da bi jo osebno spoznala. To je nekaj, za kar sem trdo delala in se končno odločila. Vedela sem, da moram odpustiti in se soočiti s svojo resničnostjo,” je dejala.

Pred srečanjem s svojo biološko družino se je odločila, da bo kupila hrano materi, saj je poznala njihove razmere. “Bilo mi je zelo težko, toda Bog me je podprl. Vse skupaj je bilo precej zdravilno. Ko sem jo zagledala, nisem jokala, ker sem že jokala vso pot od doma. Ko sem zagledala mamo in jo objela, sem začutila, da sem ji odpustila,” je dejala.

Pojasnila je, da sprva ni nameravala spoznati svojega biološkega očeta, med obiskom pa je spoznala tudi njega.


ADOPTION SAINTS

Preberite še:
15 rejencev in posvojiteljev, ki so postali svetniki

V sebi imam velik mir

“Zdi se mi, da me je Bog ves čas pripravljal na vse, kar sem preživela. Zdaj imam v srcu zelo velik mir. Bog mi je odpustil grehe in jaz, ki delam napake, ne morem ne odpuščati,” je dejala.

Po srečanju s svojo biološko družino se počuti mirno. Ob tem je spoznala, kaj si zase želi v prihodnosti. Rada bi se izučila za učiteljico, ker si želi delati z otroki.

Belén María že približno pet let pripada evangeličanski Cerkvi (imenovani Živi kamni). Dejala je, da je eno glavnih orožij v njenem življenju Sveto pismo.

Belén z biološko materjo in sorojenci:

MARIA DEL MAR
Gentileza
Belén z biološko mamo in sorojenci

SARA MIRTEK

Preberite še:
Sara o posvojitvi: “Ni me sram živeti s tem, to sem jaz”

Tihi protagonist

Njen skrbnik Sever del Puerto si ni nikoli predstavljal, da se bo prostovoljna pomoč pri enem od karitativnih društev spremenila v izkušnjo, ki mu bo lahko spremenila življenje. Maríe ni le rešil, ampak ji je dal priložnost, da odrašča obkrožena z družino. “Je edinstvena oseba, polna veselja. Ona je tista, ki te podpira, ko so stvari težke.”

Sever se spominja, kako je Belén našel sredi smeti. Zanjo je mogel dolgo skrbeti, saj je bila v zelo slabem zdravstvenem stanju in je zato skupaj z njo ostal nekaj mesecev v bolnišnici.

MARIA DEL MAR
Gentileza
Belén s skrbnikom

Skrbništvo

“Zdravniki so potrebovali nekoga, ki bi ostal z njo, zato sem bil ves čas pri njej. Ko so dnevi minevali, je bilo videti, kot da me vidi kot svojega očeta,” je dejal Sever.

Spominja se, da so ministrstvo in druge socialne ustanove, ko sta z Belén zapustila bolnišnico, dekle odpeljali v sirotišnico. “Bilo je težko videti, kako joče za menoj, toda tam se je začel najin boj, saj sem ji hotel dati pravi dom,” je dejal.

Po osmih mesecih pogajanj in več pravnih postopkih je uspel dobiti začasno skrbništvo nad Belén. Vendar mu birokracija nikoli ni dovolila, da bi jo formalno posvojil.




Preberite še:
Mama ga je zapustila, oče ga je tepel: “Moje gorivo je bilo sovraštvo”

MARIA DEL MAR
Gentileza
Belén z obema skrbnikoma

Sever je doživel hud pritisk, ko mu je povedala, da želi spoznati svoje biološke starše, vendar ji je bil nato v podporo. “Vedno smo ji govorili resnico in smo ves čas vedeli, da se to lahko zgodi.” Prepričan je, da je Bog tisti, ki je pomagal Belén pri odločitvi, da odpusti svojim biološkim staršem.

Ponosen je, da je skupaj z ženo in otroki Belén omogočil dom ter da se bo prav kmalu tudi poročila in ustvarila svojo družino.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


ESKIMOS

Preberite še:
Skrivnost Inuitov, kako se učinkovito odzvati na jezne izpade otrok




Preberite še:
Kako se lahko kot družina povežemo ob postavljanju jaslic


SIMONA IN DAVID HARI

Preberite še:
“Videla sem ogromno ozdravljenj, čudežev. Kako, Bog, ne moreš ozdraviti v najinem primeru?!”

Tags:
preizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.