Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Redka planetarna poravnava nam bo v letošnjem decembru prinesla “božično zvezdo”

CHRISTMAS STAR

RealCG Animation Studio | Shutterstock

J-P Mauro - objavljeno 11/12/20

Do takšnega pojava je zadnjič prišlo leta 1226, naslednjič pa ga bo mogoče opazovati okoli leta 2080

Prvič po srednjem veku bo redka astronomska poravnava ustvarila neobičajno bleščečo luč na nebu, ki spominja na Betlehemsko zvezdo: ta je svete tri kralje privedla do novorojenega Jezusa.

Pojav bo viden 21. decembra, na zimski sončni obrat, ko se Jupiter in Saturn tako približata, da na nebu ustvarita edinstven prizor.

Znanstveniki pojasnjujejo, da se Saturn in Jupiter na ta način povežeta vsakih dvajset let. Letošnja povezava bo edinstvena zaradi položaja Zemlje,zaradi katerega se bo zdelo, da sta si planeta še bližje kot običajno. V dneh pred sončnim obratom bo planeta mogoče videti in imeli bomo občutek, da se počasi približujeta drug drugemu.

21. decembra bo njuna poravnava najbolje vidna v Severni Ameriki, ob prvem mraku. Tisto noč se bosta planeta pojavila tako blizu skupaj, da bosta delovala kot ena sama ogromna gmota. Prizor bo povzročil neobičajno veliko svetlobe, podobne tisti, ki jo oddaja polna luna.


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Trije pojavi, ki jih znanost ne zna razložiti

Kdaj lahko pojav opazujemo

Po besedah ameriškega astronoma Patricka Hartigana sta se Jupiter in Saturn drug drugemu nazadnje tako približala 4. marca 1226. Kot je pojasnil, bo “dvojni planet” najbolje videti nad jugozahodnim obzorjem.

“Ko bo recimo v Houstonu [v ameriški zvezni državi Teksas, op. prev.] popolna tema, bosta poravnana planeta le okoli devet stopinj nad obzorjem,” je povedal Hartigan. “Pojav bo torej mogoče opazovati, če bo to dopuščalo vreme in če boste imeli neoviran razgled proti jugozahodu.”

Po besedah strokovnjakov bo pojav najbolje viden okoli dvajset do trideset minut po začetku mraka.

Datum tega nebesnega pojava je tokrat tako blizu božiču, da ga mnogi primerjajo z Betlehemsko zvezdo, ki je modre vodila na kraj Jezusovega rojstva. Medtem ko svetopisemska pripoved ne govori o izvoru te zvezde vodnice, pa nekateri v šali ugibajo, da je morda šlo za supernovo, ali pa morda celo trojno poravnavo med Jupitrom, Saturnom in Venero.

Za vse, ki boste pojav zamudili: naslednjič bo viden leta 2080.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


CANADA

Preberite še:
11 izjemnih cerkva po svetu, ki jih morda še ne poznate


MEL AND VERA HUGHES

Preberite še:
Dokaz, da je ljubezen lahko večna: ta par je poročen že 72 let


ADVENT TREE

Preberite še:
Izdelajte prav posebno božično drevo – smrečico hvaležnosti

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.