Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Bog nam daje svobodo, a hkrati hoče, da upoštevamo zapovedi. Ni to protislovno?

PRAY

Sebastien Desarmaux | Godong

Boštjan Hari - objavljeno 03/12/20

Z zapovedmi nas želi obvarovati pred zlom in nepotrebnim trpljenjem, kakor oče svojega otroka

Zakaj oče svojemu triletnemu sinku prepoveduje, da se dotika vrele vode? Zakaj mu ne pusti igranja z ostrimi predmeti in na prometni cesti? Zakaj mu razlaga barve na semaforju in mu z resnim tonom prepoveduje prečkanje ceste, ko na prehodu za pešce gori rdeča luč?

Prepričan sem, da boste na vse zakaje zavpili: Ker ga ljubi! Ker ga želi obvarovati negativnih posledic, ki bi jih prinesle otrokova nevednost, umanjkanje znanja, izkušenj, slabe odločitve in pretirana radovednost. Ker mu ni vseeno zanj in mu želi dobro! Prepoveduje mu, da bi ga obvaroval pred poškodbami, nesrečami, trpljenjem, bolečinami in ne nazadnje pred prezgodnjo smrtjo.


KOBIETA

Preberite še:
Zakaj nam je Božje zapovedi težko izpolnjevati?

Otroka je treba neprenehoma poučevati, učiti življenjskih osnov, od najpreprostejših, bioloških, pa do moralno-etičnih načel, mu privzgajati kreposti, veščine, saj mu nič od tega ni položeno v zibelko. Otrok se vendar ne rodi s spoznanji in izkušnjami glede dobrega in zla, ki jih imamo odrasli.

Bomo torej triletniku pustili, naj sam (pre)izkusi vse, kar mu pade na pamet? Naj se sam prepriča o vsaki stvari, ali je zanj dobra ali slaba? Je vrela voda zares nevarna, je igranje z ostrimi predmeti resnično nevarno, rdeča luč na semaforju za pešče resnično varuje pred nesrečo in možno smrtjo? Naj se potem sam odloča, ali bo poslušal in zaupal očetu ali ne?

Svobodni smo

Otrok lahko kljub očetovim prepovedim ravna drugače, brž ko bo sam. Oče ga ne more prisiliti, da mu zaupa in ga upošteva. Ima možnost svobodne izbire.

Tudi odrasel človek je, ne glede na starost, izkušnje, znanje in izobrazbo, omejen v svojem spoznanju glede dobrega in zlega. Njegov um je omejen in zatemnjen. V kolikšni meri, je odvisno od vzgoje, okolja in vrednot, ki so mu bile privzgojene. Ne glede na to, dolžnost odraslega je, da neprestano išče resnico v zvezi z dobrim in slabim, da je nenehno pripravljen se (po)učiti, popravljati in spreminjati na bolje.
Preberite še:
Imajo vse Božje zapovedi enako težo?

Človekov um je omejen

Človekov um glede resničnega dobrega in zlega razsvetljuje Ta, ki je prišel na svet kot edina in popolna luč. Prišel je, da razsvetli vsakega, ki se mu pusti razsvetliti. Razsvetljuje in očiščuje ga laži, zmotnih in napačnih prepričanj (mišljenja), napačnih in izkrivljenih pogledov, sodb, presojanj. Ta luč je Jezus Kristus, o katerem beremo v Svetem pismu.

On je absolutna resnica in Luč, ki razkriva resnično dobro in zlo. Po svojem zgledu in nauku razsvetljuje vsakogar, ki ga proučuje in pozorno bere, posluša ter premišljuje Njegove besede. Človek iz svojih moči ni sposoben popolnega uvida v negativne posledice glede mnogih stvari. Te potem izkuša v manjši ali večji obliki. Takoj ali pozneje.

Božje zapovedi so izraz Božje skrbi in ljubezni do nas

Bog nam je dal zapovedi, ker nas ljubi in želi, da bi živeli (ne životarili) ter bi nam bilo dobro. Ne pa, da bi nas omejeval, nam kratil svobodo. Kakor oče pre(za)poveduje svojemu sinčku določene stvari iz ljubezni in skrbi zanj, tako nam tudi Bog iz istega razloga za(pre)poveduje.

A pri tem nas pušča svobodne. Ne sili nas, da ga upoštevamo. To je dokaz, da nas resnično ljubi. Le On v polnosti pozna dobro in zlo. Z zapovedmi nam ustvarja prostor, v katerem lahko ostajamo svobodni, tj. zmožni samoobvladanja, zmožni reči ne stvarem, ki nam škodujejo in nas uničujejo, zmožni biti nenavezani (nezasvojeni) na katere koli reči. Z zapovedmi nas želi obvarovati pred zlom in nepotrebnim trpljenjem, kakor oče svojega otroka.
Preberite še:
S temi duhovnimi nasveti lahko premagate sovraštvo do nekoga


web sisters singing

Preberite še:
Ko zapojejo in zaigrajo redovnice – pet sester iz treh držav


FATHER,DAUGHTER,CELL PHONE

Preberite še:
Revija Magnificat ves december prosto dostopna vsem

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.