Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

“Če jaz zmorem …” Brez rok in nog je s svojo rolko “pretekel” že deset maratonov

CHRIS KOCH

ZAJEM ZASLONA | INSTAGRAM

Tina Martinec Selan - objavljeno 20/11/20

Kljub telesnim oviram je postal športnik, kmet in motivacijski govorec

“Seveda sem imel nemalo izzivov, ko sem odraščal brez rok in nog. Ampak če gledam v celoti, je bilo moje življenje precej neverjetno in tudi presenetljivo lahko,” pričuje Chris Koch. Rodil se je brez obeh rok in nog, a to ga ni ustavilo. Postal je športnik, kmet in motivacijski govorec.


ISABELLE

Preberite še:
Ostala je brez rok in nog, a širi veselje kot le malokdo

“Konec koncev imam na ramenih dobro glavo”

Odraščal je v majhnem mestecu v Kanadi. Njegovi starši in vsa okolica ga je od prvega trenutka dalje sprejela takšnega, kot je bil. Nikoli mu niso postavljali omejitev, dvomili vanj, prav tako pa nima izkušnje s tem, da bi se mu vrstniki posmehovali ali ga zmerjali. “Vedno sem bil ‘samo Chris’,” se spominja.

Čeprav bi za njegovo družino lahko dejstvo, da se je rodil brez vseh štirih udov, pomenilo tragedijo, pa so se namesto tega raje odločili, da vzamejo situacijo tako, kot je, in iz nje napravijo kar največ. “Konec koncev mi je še vedno ostala precej dobra glava na ramenih in če imaš to, ni nič nemogoče,” se na svoj račun pošali Chris.


NICK VUJICIC

Preberite še:
Nick Vujičić: Prav ti si lahko za nekoga čudež

View this post on Instagram

A post shared by Chris Koch (@ifican.chriskoch)

Doma je pomagal na kmetiji, kjer in kakor je lahko. Vedno so našli način, da so ga vključili v opravila, čeprav jih je opravljal na nekoliko prilagojen način. Zdi se, kot da so ravno ljubeče, vzpodbudno okolje, pa tudi dobršna mera humorja njegovih domačih nanj vplivali tako, da svoje invalidnosti ni dojemal kot omejitev. Prav tako je verjetno ravno zaradi tega pozitiven, nasmejan in se zna pošaliti na svoj račun.

Drugi najpomembnejši vpliv na njegovo življenje pa je imel program Champ (Child Amputee Program), katerega del je bil in pri katerem sodeluje tudi kot odrasel. Ta organizacija nudi pomoč otrokom v Kanadi, ki so iz kateregakoli razloga izgubili roke ali noge ali se rodili brez njih.


web 3 darko djuric

Preberite še:
Življenje brez nog in z eno roko: “Nikoli me niso zavijali v vato”

Z rolko na deset maratonov

Čeprav je bil od nekdaj zelo telesno aktiven, pa je doživel svoj preboj pred nekaj leti, ko je svoje protetične noge nadomestil z rolko. Posebej zanj narejena rolka mu namreč omogoča, da se poganja naprej s svojo deloma razvito desno nogo. Od takrat je sodeloval in dokončal že deset maratonov.

Chris je upravičeno ponosen na svoj dosežek: “Marsikdo ima med življenjskimi cilji tudi to, da bi pretekel maraton. Da sem ga sam opravil že desetkrat, me navdaja s precej neverjetnim občutkom.” Poleg tega se ukvarja tudi z veslanjem, vozi traktor in upravlja druge kmetijske stroje, veliko časa preživi s svojimi številnimi nečaki.


JESSICA COX

Preberite še:
Pilotka brez rok, ki dokazuje, da nobena omejitev ni prevelika

Če zmorem jaz …

Chrisov osebni projekt se imenuje “If I can” (Če zmorem jaz …). V okviru tega sodeluje na konferencah in dobrodelnih prireditvah, potuje, javno nastopa ter deli svojo zgodbo. Z njo vzpodbuja tudi druge, da na svoje življenje pogledajo drugače in iz njega napravijo kar največ. Marsikomu je že spremenil življenje. “Če zmorem jaz, ki sem brez rok in nog, narediti vse to, kar sem že naredil, potem je jasno, da lahko tudi drugi naredijo marsikaj.”

Chris poudarja še: “Kar smo in kar dosežemo, nima toliko zveze z našimi fizičnimi sposobnostmi, temveč z miselno naravnanostjo in našo vero v svoje sposobnosti. Če zmorem jaz …”


IVA NEŽIČ GLAVICA

Preberite še:
Pričevanje posvojenke: “Danes vem, da mi je mama v tej situaciji dala največ, kar je lahko”




Preberite še:
Družina, ki navdihuje mnoge kljub težki bolezni, s katero se sooča


TADEJA PANCE

Preberite še:
“Preizkušenj že od nekdaj ne maram, ker vem, kaj bodo prinesle”

Tags:
preizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.