Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Celjan, ki je nemškega cesarja učil slovensko

WEB3-MONK-WRITE-MEDIEVAL-FEATHER-PEN-WRITE-OLD-SHUTTERSTOCK.jpg

Thomas Mucha | SHUTTERSTOCK

Barbara Oprčkal - objavljeno 14/11/20

Od revnega Tomaža do vplivnega humanista in škofa

Da je cesar Maksimilijan I., ki so ga imenovali tudi zadnji vitez, znal slovensko, navajajo številni viri, saj je to tudi sam povedal. Manj pa je znanega o njegovem učitelju slovenščine. Verjetno tudi zato, ker cesar nikoli ni povedal, kdo točno ga je slovenščine naučil.

Je pa povsem logično sklepanje, da lahko to vlogo pripišemo (tudi) njegovemu vzgojitelju in učitelju Tomažu Prelokarju.

Od univerze na Dunaju do doktorata v Padovi

Tomaž Prelokar se je rodil okoli leta 1430 v Celju. Poznali so ga tudi pod imenom Thomas de Cilia. Prihajal naj bi iz revnejšega družbenega sloja, kar naj bi dokazovala sorazmerno nizka šolnina, ki jo je moral prispevati ob vpisu na univerzo na Dunaju. Tam je obiskoval umetniško fakulteto in študij redno zaključil, nato pa dosegel še profesorsko stopnjo.

A tu se njegova izobraževalna pot še ni končala. Z Dunaja je odšel v Italijo, kjer je leta 1466 doktoriral iz prava na sloviti univerzi v Padovi.
Preberite še:
Slovenec, ki je ustvaril stadion, na katerem je “domoval” tudi Maradona

Prvi humanist na nemškem cesarskem dvoru

Nato je okoli leta 1470 prišel na nemški cesarski dvor Friderika III. Tam so ga imenovali za visokega uradnika in cesarjevega zaupnika, postal pa je tudi vzgojitelj princa Maksimilijana, ki je pozneje postal cesar. Učil ga je vsestranske latinščine in ga uvajal tudi v notranje in zunanje politične veščine.

Leta 1471 mu je celo prepustil dva humanistična rokopisa, ki ju danes hrani avstrijska nacionalna knjižnica.

Prelokar je bil prvi humanist na nemškem cesarskem dvoru, po njem pa jih je bilo tam še kar nekaj, tudi slovenskega rodu. V tej vlogi je bil zelo pomemben za nadaljnji razvoj humanizma severno od Alp. Vseskozi pa je bil znan tudi kot velik mecen umetnosti.


Knight on a horse

Preberite še:
Zadnji vitez na svetu, ki je menda znal slovensko

Kdo je učil mladega princa slovensko?

Ali je cesarjevo znanje slovenščine zares Tomaževa zasluga, sicer nekateri humanisti niso povsem prepričani. Neposrednih dokazov za to res ni, gre pa za logično sklepanje. Zagotovo je eden izmed razlogov, da mu slovenščina ni bila tuja, tudi dejstvo, da je bilo na dvoru kar nekaj dvornih uslužbencev slovenskega rodu.

Maksimilijan je hotel imeti celo slovenski slovar. Tega mu sicer ni priskrbel Tomaž, ki je takrat že umrl. To nalogo naj bi prevzel njegov naslednik, prav tako Slovenec, Kamničan Pavel Oberstain.

web3-tomaz-prelokar-grb.jpg
Sto slovenskih znanstvenikov
Prelokarjev portret ni poznan, na fotografiji pa je njegov škofovski grb.

Prošt, škof in knez

Prelokar pa ni obstal le na položaju cesarjevega zaupnika in učitelja, ampak je leta 1473 postal tudi prošt v Konstanci, drugi najstarejši škofiji na Nemškem, leta 1477 pa še prošt pri sv. Štefanu na Dunaju. Pozneje se je sicer položaju na Dunaju odpovedal, najverjetneje zaradi spletk in pritožb zaradi njegove dvojne proštije.

Leta 1491 ga je papež imenoval za konstanškega škofa, hkrati pa je postal knez Svetega Rimskega cesarstva. To je bil tudi vrh njegove kariere.

Umrl je 25. aprila 1496 v Konstanci, kjer so ga tudi pokopali.

Glavni vir: Sandi Sitar – Sto slovenskih znanstvenikov


FRAN MIKLOŠIČ

Preberite še:
Slovenski genij, ki ga je slavil ves svet


CAMINO DE SANTIAGO

Preberite še:
Najslavnejši slovenski romar, ki je šel na Camino


DUNCAN HALDANE

Preberite še:
Nobelov nagrajenec, za katerega le redki vedo, da je Slovenec

Tags:
Slovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.