Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kje naj stari starši, ki varujejo vnuke, potegnejo mejo?

GRANDPARENTS

Ulza | Shutterstock

Edifa - objavljeno 13/11/20

Da bo dogovor učinkovit za vse, upoštevajte nekaj modrih nasvetov

“Ko se je hčerka po končanem porodniškem dopustu vrnila na delovno mesto, ni našla primernega vrtca ali varuške, z otrokovim očetom pa si skrbništva nista delila. Zato me je prosila, ali bi bil njen otrok čez dan lahko v varstvu pri meni,” pripoveduje Patricija.

Magda pojasni, kako je kar samodejno ponudila, da bo vnuka vzela v varstvo vsak četrtek popoldan, Lidija pa je svoji vnukinji vsako sredo varovala več let, dokler nista postali srednješolki. Iz različnih razlogov je povpraševanje po generaciji starih staršev dandanes precej naraslo.


GRANDPARENTS

Preberite še:
Kakšna navodila dati starim staršem, ki bodo pazili naše otroke?

Če za otroke skrbijo starši ali tast in tašča, je to pomirjujoče in prikladno. Otroci jih dobro poznajo, oni pa upoštevajo otrokov dnevni ritem. Na pomoč priskočijo tudi takrat, ko otroci zbolijo. Naš odnos temelji na medsebojnem zaupanju.

To je nedvomno praktična rešitev, ki pa ima, kot vsaka druga stvar, svoje prednosti in slabosti. Če želimo, da bi bila kar najbolj učinkovita, je pomembno, da pretehtamo vse utemeljitve za in proti ter določimo pravila že na začetku.


MOTHER IN LAW

Preberite še:
Tašča v spalnici: “A ne slišiš, da se ti otrok dere?”

Prihranite čas zase in za svojega partnerja

Mnogi stari starši so danes še razmeroma mladi. Tretjina med njimi je še zaposlenih. Mnogi morajo skrbeti še za svoje starše. Večina ima res veliko dela. In če smo pri 55 letih v vrhunski formi, se to pri 65 že malce spremeni. Tudi če starši želijo pomagati svojim otrokom, redno varstvo majhnega otroka ni preprosta stvar.

Zakonska svetovalka Christiane Behaghel priporoča temeljit premislek, preden privolimo v redno varstvo svojih vnukov. “Poleg telesnih omejitev (kot je recimo kopanje otroka) moramo upoštevati tudi druge pogoje in okoliščine: ali je v bližini kakšen park, ali živimo v stanovanju sredi mesta? Ali bo potrebna vsakdanja vožnja z avtomobilom?” Behaghelovi se zdi tudi zelo pomembno, da se oba stara starša strinjata glede varstva. Morda bi eden od zakoncev ta čas želel izkoristiti za druženje s partnerjem in skupne projekte in ni pripravljen na omejitve, ki jih prinaša redna obveznost.


TEEN

Preberite še:
3 nasveti, če imate težavne odnose s svojimi starši

Poleg tega morajo stari starši nujno imeti tudi svoje življenje onkraj vnukov, si vzeti čas samo zase, seveda pod pogojem, da to pravočasno napovejo. Pomembno je, da ne postanejo depresivni, ko dobijo občutek, da niso več toliko potrebni. “Veliko pozornosti namenim svojemu prostemu času, ki ga porabim za stvari, ki me veselijo, in opravljanje svojih obveznosti,” pojasnjuje Magda. “Moja hčerka to ve in upošteva.”

Iz vseh teh razlogov mora biti redna skrb za vnuke časovno strogo omejena.


FACETIME

Preberite še:
Predlogi za babice in dedke, kako se povezati z vnuki v času izolacije

Razjasnitev pričakovanj

Ko se enkrat dogovorite glede rednega varstva, kako ga boste izvajali v praksi? Ena stvar je, če ste zgolj “počitniški stari starši”, nekaj povsem drugega pa pomeni, če to počnete vsak dan. Medtem ko je obdobje med počitnicami precej prilagodljivo, tako glede učenja, urnikov ali obrokov, je treba med letom dosledno upoštevati otrokov ritem.

Poleg tega ne smemo ugoditi vsaki otrokovi muhi in tvegati, da nam bo vse skupaj zraslo prek glave. Stari starši doma počnejo to, kar od njih pričakujejo starši, ne smejo pa postati nadomestni starši in otrokovi prvi vzgojitelji. Starši imajo morda tudi svoje želje, recimo to, da otrok uživa doma pripravljeno hrano, da ne zahaja v park ali celo, da ne gleda televizije.

Da bi bil medsebojen odnos čim bolj prijateljski, Behaghelova priporoča, naj vsaka stran drugi povsem jasno predstavi svoja pričakovanja: “Ničesar ne smemo jemati za samoumevno, zgolj zato, ker smo družina. Če se želimo izogniti sporu, morajo starši jasno izreči svoje želje, stari starši pa svoje omejitve. Povsem razumljivo je, da babici morda ne bo všeč, če se bo vnuk pri njej doma igral grobe igre, zato bo morda raje odšla v park. V vsakem primeru vnaprej sklepajte ustrezne dogovore.”


UPSET CHILD

Preberite še:
Ko prelomite obljubo, ki ste jo dali otroku

Jana se spominja: “Ko so me prosili, naj za svoji vnukinji hrano pripravljam doma, sem jasno povedala, da čas z njima raje porabim za igranje kakor za kuhanje. Zato smo sklenili, da bo obroke pripravljala moja snaha. Kar se tiče televizije, sem jim povedala, da v dnevu potrebujem tudi nekaj trenutkov počitka, zato smo se dogovorili, da smeta deklici pol ure na dan gledati kakšen film na tablici.”

Odnos med materjo in hčero je običajno urejen, med taščo in snaho pa je včasih malce bolj napeto. Behaghelova pojasnjuje: “V takšnem primeru se mi zdi, da je treba odnos previdno negovati, recimo tako, da taščino delo redno ovrednotimo in se o njem pogovarjamo.”

Varovanje vnukov se zdi nekaj tako naravnega, da pri tem zelo redko pomislimo na plačilo. Toliko bolj pomembno je, da starši prispevajo denar za gorivo, hrano in druge potrebščine, predvsem pa, da dovolj jasno izkažejo svojo hvaležnost: v obliki priznanja za čudovito dejanje ljubezni do bližnjega, ki ga ponujata “varuški babi in dedi”.

Avtorica prispevka je Bénédicte de Saint-Germain.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.




Preberite še:
Snaha proti tašči: kaj se skriva za tem konfliktom in kako ga rešiti?


MOTHER IN LAW

Preberite še:
10 lastnosti popolne tašče


CARLO ACUTIS

Preberite še:
Česa se je Carlo Acutis naučil od svoje varuške?

Tags:
starševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.