Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vodič za starše: kako v času karantene shajati doma z otroki različnih starosti

SIBLINGS

Gorodenkoff | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/11/20

Zaradi že znanih okoliščin smo se starši že drugič v tem letu znašli v situaciji, ko imamo otroke vseh starosti doma, ker ne morejo hoditi v vrtce in šole

Verjetno se v marsikaterem domu pojavlja kar nekaj naveličanosti, utrujenosti in brezvoljnosti, zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako si strukturirati čas in kako razumeti otroke, da nam bo vsaj nekoliko lažje v tem času, ko ostajamo doma.


ZACHARY

Preberite še:
Izkazalo se je, da je bila za tega 4-letnega dečka karantena pravi blagoslov

Predšolski otroci: ustvarimo rutino

MAŁA DZIEWCZYNKA
DeymosHR | Shutterstock

Za malčke je rutina zelo pomembna. Ko hodijo v vrtec, imajo tam točno strukturiran potek dneva. Najprej je zajtrk, nato igra, potem odhod na igrišče ali na sprehod, temu sledi kosilo in nato počitek. Če se le da, vsaj del te strukture ohranimo tudi doma. Jasno določimo čas, ki bo namenjen obrokom, nato igri v stanovanju in če se le da, v vsakem vremenu otroku omogočimo tudi gibanje na svežem zraku. Poleg tega otrok nujno potrebuje počitek, ki sledi glavnemu obroku dneva.

Vse to bo otroka navdalo z občutkom varnosti in predvidljivosti. Če moramo delati od doma, ga v tem času ne “okupirajmo” za ves čas z enim ali drugim zaslonom (čeprav je dejstvo, da na ta način pridobimo največ miru in tišine). Če že, mu poiščimo kakšno lutkovno predstavo, da si jo ogleda, da bo čas, preživet pred zaslonom, vsaj namenjen koristni vsebini.




Preberite še:
3 napake staršev, ki s svojimi otroki ne preživijo veliko časa

Poleg našega delovnega kotička mu lahko uredimo kotiček za igro, tako da mu na mizico, poličko ali omaro postavimo igrače, s katerimi se rad igra, mu nanjo položimo tudi nekaj slikanic, pa voščenke, barvice, flomastre in papir. Vedno aktualne so tudi kocke za sestavljanje. Zavedati pa se moramo, da bo malček potreboval tudi čas, ko mu bomo posvetili svojo nedeljeno pozornost, v tem času lahko skupaj preberemo kakšno pravljico, skupaj izdelamo kaj iz papirja, perlic, volne.

Šolski otroci: vključimo jih tudi v domača opravila

TABLET
Shutterstock | Ann in the uk

Poleg dela za šolo, ki ga bodo otroci imeli v primeru ponovnega šolanja na daljavo, jih moramo nujno vključiti tudi v gospodinjska opravila. Zjutraj naj si postiljajo posteljo, po zajtrku pospravijo mizo. Ni treba, da je mama tista, ki bo ves čas pospravljala za vsemi družinskimi člani. Otroci so hitro sposobni nekaterih opravil, kot so sesanje, odnašanje smeti, brisanje prahu in podobno. S tem bodo dobili občutek, da dom ni urejen sam od sebe, temveč je treba pri tem dejavno sodelovati, in to vsa družina.


Clean Room House

Preberite še:
5 navad za čist in pospravljen dom z majhnimi otroki

Tudi šolski otroci nujno potrebujejo svoj odmerek gibanja na svežem zraku, saj so v času ostajanja doma prikrajšani za šolsko telovadbo, športne aktivnosti in igro z vrstniki na igrišču. Strokovnjaki pravijo, da za zadostno količino rekreacije ni dovolj samo počasen sprehod, ampak se mora otrok tudi malo zadihati, zato so primerne igre z žogo, lovljenje, tek, kolesarjenje. Vse to pa bo seveda koristilo tudi staršem.

Najstniki: spoštujmo njihovo potrebo po umiku

CHORES
Erickson Stock | Shutterstock

Za razumevanje najstnika nam lahko služi naslednja primerjava. Ko so otroci še majhni, so podobni psom: vedno (ali vsaj večino časa) razpoloženi za druženje in crkljanje, pogovor, skupne družabne aktivnosti. Naši najstniki pa bolj kot na psa spominjajo na mačko. Mačke imajo rade svoj mir, pogosto se umaknejo, da jih nekaj ur sploh ne najdemo. Približajo se nam za druženje, ko same čutijo to potrebo, ne marajo pa vsega časa preživeti v družbi.


READING

Preberite še:
Imate doma najstnika ali najstnico? Tu je nekaj predlogov dobrih knjig zanje

Ker so najstniki v tem času močno prikrajšani za družbo svojih vrstnikov, ki je v teh letih zanje najpomembnejša, jih moramo razumeti, da skušajo to vsaj deloma nadomestiti s klepetanjem po telefonu in socialnih omrežjih. Poleg tega nujno potrebujejo naše razumevanje, ko si zaželijo umika v svojo sobo in npr. branja ali poslušanja glasbe v miru.

Seveda pa se moramo tudi z najstnikom pogovoriti o tem, koliko časa je zanj pametno, da ga porabi na računalniku in telefonu. Spodbujajmo ga k temu, da svoje šolske obveznosti opravi v določenem času in da prosti čas nameni tudi gibanju ter kakšni drugi dejavnosti, ki ga veseli. V tem času je še toliko bolj nevarno, da se preveč navežejo na pametne naprave ali da začnejo preveč časa posvečati igranju igric na računalniku, zato je potrebno ta čas omejiti, da se izognemo odvisnostim ali dolgoročnim posledicam.


MATKA Z SYNEM

Preberite še:
To se dogaja v vaših možganih, ko se igrate z otrokom


RODZINNY POSIŁEK

Preberite še:
Zakaj sem svoje otroke nehala siliti, naj poskusijo to, kar jim pripravim za večerjo




Preberite še:
Res veste, kaj pomeni, da je otrok samostojen? Tu so 4 najpogostejše zmote

Tags:
družinakoronavirusotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.