Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Ob očetovi smrti sem spoznala moč vstajenja, odpuščanja”

NADA ZUPANČIČ

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 22/10/20

Ženska ženski – žena, mama, karierna svetovalka, imago facilitatorka in zakonska in družinska terapevtka Nada Zupančič

Dolga leta je bila Nada Zupančič ravnateljica Študentskega doma Janeza Frančiška Gnidovca v Zavodu sv. Stanislava, kjer si je vzela čas za vsakogar in prisluhnila stiskam in preprekam, s katerimi so se spopadali študenti.

Izkušnje s področja ravnateljstva, dela v mednarodni korporaciji, svetovalnega dela in inštruiranja otrok in mladostnikov so jo pred dobrim letom dni popeljale na samostojno pot.

Kot motivatorka, svetovalka, žena in mama treh najstnikov si pogosto zastavlja številna vprašanja, vezana na vloge, ki jih v življenju opravlja. S svojimi zapisi na spletni strani in Facebook skupini Karierna akademija pa še posebej opogumlja ženske in mame.




Preberite še:
“Moja moč je šibka, zaupanje v Boga pa veliko”

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva … Ko se prebudim v tihoto jutra in vsa hiša še spi. Lahko si v miru vzamem čas za molitev (doma ali v naravi) in kratko 10-minutno razgibavanje celega telesa. Potem v miru pripravim zajtrk in z glasbo prebudim ostale družinske člane. Seveda so take priložnosti zaenkrat možne le za konec tedna.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Ko se zjutraj pogledam v ogledalo, si rečem: “No, kam me pa danes pošiljaš, kakšno presenečenje mi pripravljaš?”

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Da sem urejena, je zame pomembno, ker imam rada barve, oblike, različne kombinacije. Izberem barvo, dizajn obleke, ki mi tisti dan ustreza, včasih je bolj živahna, včasih bela. Moja obleka sporoča mojo enkratnost, mojo naravo.


SMILING WOMAN

Preberite še:
Nekaj nasvetov za učinkovito “jesensko čistko” garderobne omare

NADA ZUPANČIČ
OSEBNI ARHIV

KATARINA ROPRET

Preberite še:
“Materinstvo je največji čudež, ki ga lahko doživljam”

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Materinstvo je najlepša vloga, ker mi je bilo dano nositi tri otroke in jih roditi. Bila sem z njimi, ko spregovorili prve besede, naredili prve korake. Bila sem z njimi, ko so navdušeno skakali po lužah, bili zatopljene v risanje ali pozneje v knjige. Sem z njimi, ko v debatah razmišljajo o sebi, o drugih, o dogajanju v svetu. Sem ob njih, ko iščejo svoje mesto v svetu. Učijo me brezpogojne ljubezni in mi jo tudi dajejo. Najlepše je videti, ko se zdaj že najstniki spravijo skupaj in so povezani, si pomagajo.

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Z možem si redno vzameva čas zase. Najraje greva na sprehod v naravo, dvodnevni izlet v gore, ob morje. Ob treh majhnih otrocih sva morala biti zelo iznajdljiva, tako so bili to kratki sprehodi po sosednjih ulicah in nazaj do hišnih vrat preveriti, ali otroci še spijo. Na kavču naju je namreč hitro zmanjkalo. Ker sva zadnje čase zvečer dostikrat preutrujena, nama je uspelo nekaj jutranjih sprehodov. Prijatelji, ki so naju srečali, so mislili, da imava dopust. Ne, samo vstala sva malo bolj zgodaj. 😉

Zelo rada greva v Italijo, posebno v Umbrijo z Assisijem in v Toskano. Okusna hrana, sproščen utrip dneva, odprtost ljudi, to naredi, da se takoj počutiva kot doma.

Zelo podporna je tudi zakonska skupina, ki je nastala ravno v času najinih medenih tednov. V 20 letih je bilo vedno dovolj prostora za iskrenost, tako da si delimo tako veselje kot tudi žalost in stiske. Vsako leto si vzameva čas za duhovne vaje. V trenutkih, ko sva čisto brez organizacijskih skrbi, lahko na dan pridejo teme, ki jih je doma težje ubesediti. Zakrament sprave nama zelo pomaga, da res odloživa težo preteklosti in greva naprej svobodna in z Božjo pomočjo.


MARRIAGE

Preberite še:
5 razlogov, zakaj se pridružiti zakonski skupini

NADA ZUPANČIČ
OSEBNI ARHIV

PRAY

Preberite še:
Darujte Bogu svoje vsakdanje delo s to kratko molitvijo

6. Imeli ste naporen dan – nosite delo in težave domov? Kako se temu izognete?
Že ko so bili otroci zelo majhni, sem gledala, kako bi skrbi, teže iz službe ne nosila domov. Hvaležna sem za Sorško polje. Tam sem se ustavila za 5 do 15 minut, odvisno, koliko se je mudilo v vrtec. V soncu, dežju, snegu. Pogled na Karavanke, prostranost polja, to me vedno dvigne iz občutka, da je treba vse takoj. Naučila sem se, da težje odločitve izročim Bogu, prespim in zjutraj s trezno glavo pogledam, kaj je na stvari.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Pri 22 letih mi je za rakom umrl oče. Ker je bil nekaj let bolan, je bila moja mladost prepletena s strahom, boleznijo, skrbjo za preživetje. Ob njegovi smrti sem začutila moč Cerkve, moč molitve, duhovne in konkretne podpore. Hvaležna sem vsem, ki so mi takrat stali ob strani, da nisem tonila v obup, ampak se počasi dvignila. Izguba očeta, teža prehitrega odraščanja, me je naredila čutečo za vse, ki so se kadarkoli znašli v podobni situaciji, in iznajdljivo.

Ob tej izkušnji sem spoznala moč vstajenja, odpuščanja. Zakaj je prišel Jezus? Da bi odpustili. Vsem, ki so nas kadarkoli prizadeli. Odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo. Moj oče je svet zapustil spokojno, obdan z vsemi, ki jim je v življenju prinašal ljubezen, veselje do gora.


WEB 3 IDA RUS

Preberite še:
Preizkušnja vdovstva s petimi otroki: “Pomagalo je, da sem dala žalost iz sebe”

NADA ZUPANČIČ
OSEBNI ARHIV

DEPRESSED

Preberite še:
8 stvari, ki bi jih moral storiti vsak katoličan, ko ima slab dan

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Ob malenkostih kaj hudomušnega, npr. kartica “Vsemu bom kos”. Ob resnih stvareh pa misel “Šele v nebesih bo nebo brez oblakov”.

9. S čim, kje, kako se duhovno napolnite?
Zelo blizu sta mi glasba in narava. Če je le možno, grem na bližnji hrib, v gore. Ob zelenju, soncu, skalah duša oživi, oglasi se pesem. V avtu je glasba velikokrat moja spremljevalka. Od taizejskih spevov, zborovske, klasične glasbe, tudi pop glasbe, vse je odvisno od razpoloženja. Zjutraj začnem z molitvijo, uporabljam aplikacijo Pray as you go, ki je kombinacija umiritve, duhovne glasbe, božje besede in premišljevanja. Če utegnem, si kaj od slišanega tudi zapišem, tako me bolj spremlja čez dan.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Biti ženska je lepo, ker se znam razveseliti drobnih stvari. Zmorem zaslutiti, kaj drugi doživlja in mu priti naproti. Nosim stvari v sebi in potem se rodijo v besedi, dejanju, ustvarjanju. Kot je lepo enkrat rekel prijatelj: “Ženske ste kot vodnjak s paleto čustev.” Ko zajameš vodo, ne veš vnaprej, katero čustvo se bo prebudilo. To daje živost in hkrati nepredvidljivost, dinamičnost. Ženska ni nikoli povsem ulovljiva. Imam priložnost, da dajem in dam življenje. Smo mame svojim otrokom, prebujamo življenje v tistih, ki jih srečujemo. Tudi s svojo ženskostjo, svojo iskrivostjo.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.