Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Povej mi, kakšna je tvoja hiša, in povem ti, kdo si

DECO

Shutterstock | New-Africa

Edifa - objavljeno 13/10/20

Hiša ali stanovanje so stene, dom pa je duša teh prostorov, kjer bivate

Ko se odločimo za gradnjo hiše, ali, če hočete, opremljanje stanovanja, je to vedno prav posebna misija. Vse je namreč odraz nas samih, naših želja, zato naši domovi zelo veliko povedo o nas, pravi psihoterapevtka Anne-Catherine Desmichelle-Chardon.

Hkrati je to lahko tudi kraj našega otroštva, naših intimnosti, učenja, … Kraj, kjer se gradi tudi naša identiteta.

Psihoterapevti zato zelo pogosto otroke prosijo, naj narišejo hišo: trdni temelji, velika okna in močna streha, ali pa klavrna arhitektura, temna okna, ozka pot do hiše …


CHRISTMAS

Preberite še:
Okrasite svoje stanovanje s tremi predmeti, ki niso le okraski

Hiša, ki si jo želimo, odraža, kdo smo

Nekaj zidov, med katerimi si vsak posameznik lahko ustvari zakonski, družinski ali duhovni dom. Samo spomnite se, kaj Sveto pismo pravi o tem, kje je dobro zidati svojo hišo. Na skali. Le tako hiša ne bo padla. To je besedilo, ki ga zelo pogosto preberem parom, ki so pred poroko, saj zelo dobro prikazuje simboliko hiše in doma.

Zakaj torej hiša, ki jo zgradimo, odraža, kdo smo? Tako kot pri nas je tudi pri hiši v ospredju zunanjost, tisto očitno, kar želimo pokazati. Potem pa je tu tudi notranjost in v hišo ne povabimo kar vsakega.

“Moja notranjost” lahko ščiti, mi omogoča, da se napolnim z energijo, lahko pa postavlja tudi ovire in izključuje.


KOBIETA W DOMU

Preberite še:
9 trikov, kako s pravo dekoracijo poskrbeti za mir v vašem domu

Lahko gre za najeto stanovanje, lahko za hišo v lasti. Odvisno od življenjskega obdobja, v katerem se nahajamo. Naše domovanje je lahko začasno, odskočna deska za druge življenjske postaje, ali nasprotno, lahko je kraj stabilnosti in trdnih temeljev.

V njem lahko bivajo sostanovalci, lahko družina. Lahko je to kraj za pobeg, za molitev, za staranje. Lahko je kraj naših korenin in odprtosti. Na drugi strani pa je lahko tudi kraj, kjer se umaknemo vase, kraj osamljenosti, izključitve, zapor.

To je kraj, ki je priča našim skrivnostim, našim pogovorom, našemu smehu in solzam. Hiša hrani naše življenje.


JOY HOME SAINTS

Preberite še:
5 svetnikov, ki bodo v vaš dom prinesli veselje in humor

Izbira domovanja je življenjski projekt

Tako kot naše življenje se razvija tudi hiša. Postaja lepša. Prilagaja se vzponom in padcem. Če je v njej veliko trpljenja, nam postane tuja oz. mi postanemo tujci v njej. Izgubi pomen, ki smo ji ga dali.

Na eni izmed terapij pri psihoterapevtki je deklica dejala: “Po ločitvi moj oče še vedno živi v naši hiši. A tja nočemo na obisk, saj to ni več naš dom, če nas vseh ni tam skupaj.”

Izbira domovanja ni zgolj izbira strehe nad glavo. To je življenjski projekt. Hiša se gradi počasi, delo zunaj in znotraj nje pa se nikoli ne konča. Zmeraj se najde še nekaj, kar se lahko izboljša, spremeni, polepša. In to je pot do doseganja veličine.

Avtorica prispevka je Olivia de Fournas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


FAMILY

Preberite še:
Zgodba Chiare Corbelle je navdihnila najino. In rodila si se ti!


web 3 anja klepac

Preberite še:
Bolečina, vsakodnevna spremljevalka: “Včasih me trga, drugič žge”


GABRYSIA, KLARA, ROBERT

Preberite še:
Da bi skrbel za hudo bolno ženo, je pustil dobro plačano službo. Nikoli mu ni bilo žal

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.