Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

3 kreposti, ki jih lahko pridobimo z molitvijo rožnega venca

RÓŻANIEC

Julian Kumar / Godong

Philip Kosloski - objavljeno 12/10/20

Rožni venec nas lahko nauči pokorščine, ponižnosti in nenavezanosti

Medtem ko je rožni venec predvsem metoda molitve, s katero se približamo Bogu, ga lahko imenujemo tudi “pridigar”, saj nas uči kreposti, ki jih lahko posnemamo.

Ameriški duhovnik oče John Proctor v svoji knjigi z naslovom The Rosary Guide for Priests and People (Vodnik po rožnem vencu za duhovnike in vernike) pojasnjuje, kako je rožni venec “obenem tudi pridigar in učitelj. Kot učitelj mu pove, kaj naj verjame; kot pridigar pa mu oznanja, kako naj ravna … Človeka vodi v poznavanje Jezusovega življenja, nato pa k sledenju Njegove poti, udejanjanju Njegovih kreposti, posnemanju Njegovega življenja med ljudmi.”


DZIEWCZYNKA Z RÓŻAŃCEM

Preberite še:
“Mami, rožni venec je dolgočasen!” Kako se odzvati?

Rožni venec nas uči kreposti s pomočjo premišljevanja ne le o Jezusovem življenju, temveč tudi o življenju Device Marije; “rožni venec nam v spodbudo razkriva Marijo kot zgled vseh kreposti.”

Proctor prav posebej izpostavlja tri kreposti, ki jih lahko pridobimo z molitvijo rožnega venca.


MODLITWA

Preberite še:
Marija nam neprestano ponavlja: “Molite rožni venec!” Mamo pa je treba ubogati

Ponižnost

Ponižnost je navzoča v vseh skrivnostih rožnega venca in je tesno prepletena z vsako desetko.

Ponižnost je temelj naše duhovne zgradbe, brez katere bi se porušili kot majav tempelj. Najdemo jo v vsaki desetki. Učlovečenje je skrivnost največje ponižnosti Najvišji postane Najnižji, Največji Najmanjši, Najmodrejši Otrok, Mogočni Bog postane nebogljen Otrok … Žalostne skrivnosti so ena sama ponižnost od Vrta do Gore, eno samo, dolgotrajno, neprekinjeno dejanje najgloblje ponižnosti in ponižanja. Celo v zmagoslavju, ki se ga spominjamo v častitljivem delu rožnega venca, premišljujemo o povišanju nizkih. Tudi Marijo ves čas spoznavamo kot ponižno “Gospodovo deklo”.

MODLITWA

Preberite še:
“Sprehod in rožni venec, oboje se da lepo združiti”

Pokorščina

Krepost, ki se je pogosto težko naučimo, je pokorščina in tudi ta je ves čas navzoča v molitvi rožnega venca.

Pokorščina je sestra ponižnosti, rojena istočasno iz iste matere, skupaj z njo raste, se krepi ali izgublja moč, z njo živi ali umre pokorščina je za skrivnosti rožnega venca to, kar je nit za platno. Naš Gospod je prišel zakaj? “Da bom izpolnil Tvojo voljo, moj Bog.” “Ne moja, temveč Tvoja volja naj se zgodi,” je bilo geslo Božjega življenja na zemlji.

FAMILY PRAYING

Preberite še:
Nepopolno, a resnično: tako pri nas molimo rožni venec

Nenavezanost

Še ena zahtevna krepost, ki je izpostavljena skozi celoten rožni venec, je nenavezanost, kar pomeni, da nismo navezani na zemeljske stvari.

Nenavezanost in uboštvo duha. “Blagor ubogim v duhu,” je dejal Jezus, toda preden je to pridigal z besedo, nam je dal zgled s svojim življenjem. Hlev, revna mati, delavec kot krušni oče, revna hiška, učenci, ki so prišli iz ljudskih množic, razgaljenost na križu, pokop v izposojenem grobu. Vse to, kar je osvojilo tudi srce sv. Frančiška, je gotovo pomenilo, da je bil Jezus poročen in vse življenje zvest z “gospo Uboščino”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 peter merse

Preberite še:
“Treba je povedati tako, kot je. Če mečkamo in slepomišimo, smo prizadeti vsi”


AUDIOBOOK DLA PRZEDSZKOLAKA

Preberite še:
Ko ni časa za branje, lahko knjigo poslušamo




Preberite še:
5 pozitivnih učinkov tesnega odnosa med mamo in sinom

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.