Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Mami, rožni venec je dolgočasen!” Kako se odzvati?

DZIEWCZYNKA Z RÓŻAŃCEM

Shutterstock

Edifa - objavljeno 09/10/20

Oktober je mesec rožnega venca. Ponujamo vam nekaj predlogov, kako ga lahko še bolj vključite v svoje družinsko življenje

“Ob vsem spoštovanju svobode Božjih otrok je Cerkev od nekdaj in bo tudi v prihodnje vernikom priporočala določene pobožnosti, ki se ji zdijo posebej zanimive in pri katerih želi vztrajati. Med njimi je tudi molitev rožnega venca.”

V oktobru, ki ga imenujemo tudi mesec rožnega venca, ne pozabimo tega povabila papeža Janeza Pavla II., v katerem spominja na besede papeža Pavla VI., kot jih je zapisal leta 1974: “Nobenega dvoma ni, da je rožni venec Preblažene Device Marije ena najboljših in najučinkovitejših molitev, h kateri je povabljena sleherna krščanska družina.”


MODLITWA

Preberite še:
Marija nam neprestano ponavlja: “Molite rožni venec!” Mamo pa je treba ubogati

Rožni venec je izredno preprosta molitev. Spomnimo se, da je sestavljena iz premišljevanj o Jezusovem življenju, skupaj z Devico Marijo, saj naj bi vsakokrat zmolili očenaš, deset zdravamarij in slavo Očetu. Ta vrsta molitve je primerna za vsakogar, tako majhne kot velike, in je še posebej primerna za družinsko molitev. Kako jo lahko (znova) začnemo moliti v svoji družini?

Ena desetka nam vzame manj kot pet minut

Ena od najbolj presenetljivih stvari o rožnem vencu je, da je tako preprosta. Prav nič posebna ali zahtevna ni in učenje nam ne vzame veliko časa. Prav zato je rožni venec najbolj priljubljena molitev za uboge in za otroke: je daleč od kakšnega razburjanja nad starodavnim svetohlinstvom, pač pa le nenehno in čudovito ponavljanje izpovedovanja naše ljubezni do Boga, prek Device Marije.

Med molitvijo rožnega venca, ko vedno znova ponavljamo ene in iste besede, ugotovimo, da vrednost molitve ni v tem, kaj izgovarjamo. Pomemben je Sveti Duh, ki govori skozi nas. Ko molimo, se od nas ne zahteva, da izgovarjamo zapletene ali nenavadne stvari, ampak se le pričakuje, da smo navzoči, razpoložljivi in odprti za Svetega Duha, ki deluje v nas.


MODLITWA

Preberite še:
“Sprehod in rožni venec, oboje se da lepo združiti”

ROSARY
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Ne smemo pozabiti, da rožnega venca ne molimo zato, ker se to pač počne, in čim hitreje, da bo čim prej vsega konec. S tem bi zgrešili bistvo. Seveda je povsem nesmiselno malčke siliti, da molijo več, kot zmorejo. Toda rožni venec, kot vse druge molitve, od nas zahteva, da se resnično ustavimo – prenehamo s trenutnim početjem in se za trenutek posvetimo Bogu. Molitev naj bi nam prinesla tišino in notranji mir, ko svoje skrbi in prenatrpan urnik resnično izročimo v Božje roke.

Zabavni predlogi, da molitev ne postane preveč enolična

Majhni otroci so navdušeni, ko dobijo rožni venec in se na jagodah naučijo šteti zdravamarije. Za malo denarja bomo brez težav našli preproste in trpežne rožne venčke, morda v obliki zapestnic, ki jih imajo otroci lahko ves čas pri sebi, kot mala Bernardka Lurška, preprosta in neizobražena deklica, ki se je rožni venec naučila moliti na pamet (in iz srca). Še bolje bo, če znamo rožni venec s pomočjo majhnih otroških ročic izdelati sami, saj bo takšen za otroke še toliko bolj dragocen.


FAMILY PRAYING

Preberite še:
Nepopolno, a resnično: tako pri nas molimo rožni venec

Da molitev ne postane enolična, lahko v družini molite izmenično in na različne načine. Rožni venec lahko molimo v obliki dialoga: otrokom bo stvar hitro jasna in zelo ponosni bodo nase. Druga možnost je, da pred vsako desetko pripravite kratko premišljevanje o določenem svetopisemskem odlomku. Za vsak dan lahko izberete eno skrivnost, lahko pa tudi eno za ves teden. Ali pa pred vsako desetko ali pred vsako zdravamarijo dodate določen molitveni namen.

Obstajajo številne knjige, za vse starostne skupine, s pomočjo katerih lahko odkrivate in premišljujete 15 rožnovenskih skrivnosti. Lahko jih uporabljate pred ali med molitvijo, tako da recimo vodite premišljevanje pred vsako desetko. Ilustracije v otroških knjižicah o rožnem vencu bodo otrokom v pomoč, da si bodo lažje predstavljali svetopisemske prizore in bodo svojo pozornost lažje usmerili v molitev. Lahko pa v molitvenem kotičku izpostavite podobo Rožnovenske Matere Božje.


POPE JOHN PAUL II,ROSARY

Preberite še:
9 svetnikov, ki so radi molili rožni venec

Zakaj naj bi sploh molili k Devici Mariji?

Zakaj naj bi prosili Devico Marijo, naj prosi za nas, namesto da bi neposredno nagovarjali Boga? Zato, ker je Kristusova Mati, pa tudi naša Mati. Ker je napovedala in oznanila Cerkev. V njeni osebi Cerkev prosi našega nebeškega Očeta, njegovega Sina in Duha, ki ga je priklicala. Ko molimo k Devici Mariji in ji zaupamo, da bo posredovala za nas, s tem ne dodajamo stopničke med sebe in Boga, pač pa v nemoči lastne vere priznavamo vsemogočnost vere Cerkve: Bog jo je izbral za nevesto svojemu Sinu in to verjamemo, ko se oziramo v Devico Marijo – izvir Cerkve, njen zgled in njeno predhodnico.

Avtorica prispevka je Christine Ponsard.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.




Preberite še:
Kako lahko mama svoji hčerki da vedeti, da je lepa?


WEB 3 MARTIN GOLOB VLOG 46

Preberite še:
Nauk pokojnega mladeniča, ki je v cerkev privabil več ljudi, kot bi jih pop zvezdnik


MIŁOŚĆ

Preberite še:
Verjemita v vajino zvezo. Če ne bosta vidva, ne bo nihče

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.