Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko mama svoji hčerki da vedeti, da je lepa?

WEB3-MOTHER-DAUGHTER-TEEH-WASH-BATHROOM-GIRL-CLEAN-SHUTTERSTOCK.jpg

Yuganov Konstantin | SHUTTERSOTCK

Tina Martinec Selan - objavljeno 09/10/20

Za hčerkino samopodobo bo vaša pohvala velikega pomena

Odnos med mamo in hčerjo je nekaj najbolj dragocenega, kar lahko doživimo. Hčere se od nas učijo temeljne drže do sebe in svoje lepote. To nanje vpliva bolj kot vsi zunanji vplivi, kot so mediji, oglasi, socialna omrežja in podobno.


MATKA I CÓRKA

Preberite še:
Mama, hvala ti za to največje darilo, ki si nam ga lahko dala

Kako lahko hčerkam povemo in pokažemo, da so lepe?

Najpreprostejša in najbolj osnovna drža mame je, da ima svoje otroke rada. Ljudje čutimo odnos drugih do nas in naše hčerke čutijo, da jih imamo rade. Ne kot svoje kopije, tudi ne kot podaljške sebe. Morda je hčer povsem drugačna od nas, ne le vizualno, temveč tudi karakterno.

Zagotovo imamo z njo tudi konflikte in zahtevnejše trenutke – ti niso vezani na nobeno določeno starost, ampak se pojavljajo v vseh starostnih obdobjih deklic. Še posebej pa seveda pridejo na plano v predpubertetnem obdobju in v obdobju najstništva. A svojo hčer (ali hčere, če jih imamo več) moramo imeti srčno rade. Naj čutijo našo ljubezen in sprejemanje, našo naklonjenost. Naj vejo, da nekaterih njihovih dejanj ne odobravamo, a da jih zato nimamo nič manj rade.


mother & daughter

Preberite še:
Hči, nekaj ti moram povedati …

MATKA
Kristina Igumnova26 | Shutterstock
  • Z besedami

Poiščimo načine, da hčerki povemo, da je lepa in dragocena. Vsako dekle, vsaka ženska ima globoko v sebi skrito hrepenenje po tem, da bi bila lepa. Prav zato imajo deklice tako rade zgodbe o princeskah – ker so lepe, nežne in ženstvene. V vsaki deklici se skriva lepota. Prav tako je vsaka deklica, ne glede na to, kako je videti, lepa tudi navzven. Povejmo svoji hčerki, da je lepa. Da je luštna. Da je prisrčna. Da je simpatična. Da je nekaj posebnega in drugačna od vseh ostalih. In naj se ne primerja z drugimi, saj je ona lepa na svoj prav edinstven način.


ALEN JOVANOVIĆ

Preberite še:
“Želim, da bo hči lahko rekla: Moj oče je imel težko obdobje, ampak ga je premagal zaradi mene”

  • Z dejanji

Deklice imajo rade, če se med mamo in njimi vzpostavi lep in intimen odnos. Da je hčer lepa, ji lahko pokažemo z dotikom, npr. s česanjem las, z urejanjem pričeske, z masažo, morda si lahko med počitnicami skupaj nalakiramo nohte … Telesni stik v obliki ženskih ritualov nas dekleta povezuje med seboj na prav poseben način.

Lahko gremo kdaj skupaj po nakupih. Kako bo vesela, če si bo lahko izbrala oblačilo ali morda le kakšno malenkost, npr. sponko za lase, po svojem okusu. S tem ji damo vedeti, da spoštujemo njeno izbiro in njen okus. Če bi rada kdaj preizkusila kakšno naše ličilo in se doma malce igrala, nič zato. Šminka bo verjetno sicer pristala bolj na bradi in ličkih kot na ustnicah, a deklica bo imela občutek, da je najlepša na svetu.


mother daughter movies

Preberite še:
12 predlogov za popoln filmski večer za mame in hčerke

  • Z lastnim zgledom

Nenazadnje je tu verjetno najpomembnejši način, kako hčeri pokazati, da je lepa in ji dati dobre temelje za spoštljivo in samozavestno držo. To je lastni zgled. Težko je, če imamo od svoje mame slabe izkušnje, da nam ni zmogla ali znala pokazati lepote. Če se ni cenila, če nas je morda obravnavala celo, kot da je z nami kaj narobe ali da nismo dovolj lepe, da bi ustrezale standardom. A na nas je, da pri naših hčerah te napake ne ponovimo.

Naj nas hčer vidi, da se z veseljem uredimo, da se nasmehnemo svoji podobi v ogledalu. Ne kritizirajmo venomer svojih napak (“Oh, ta celulit, pa moje debele noge, pa poglej, kako sem že zgubana in stara …”), ker se bodo ti stavki zapisali v hčerino zavest in jih bo ponotranjila. Naj naše hčere začutijo, da smo z veseljem ženske, da se sprejemamo in da se zavedamo svoje lepote.


ARGUING COUPLE

Preberite še:
Kako sprejeti kritiko, ne da bi nas prizadela


WEB 3 SPELA DOLENC

Preberite še:
Rak dojk tik po diplomi: “Za raka ni nikoli pravi čas”




Preberite še:
Spoznajte katoliškega misijonarja, ki dela na podmornici

Tags:
odnosivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.