Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je vaš partner ateist? Poizkusite tole vajo

COUPLE

Shutterstock | bbernard

Edifa - objavljeno 17/09/20

Številni pari imajo skupnih mnogo stvari, vere pa ne

Izkušnje zakoncev nam govorijo, da ni lahko živeti z nekom, ki nima enakih verskih prepričanj.

“Moj mož je ateist in zelo težko živim tako. Pravi, da je vera za šibke, zato je v najinem zakonu zelo težko biti popolnoma srečen, saj se ne počutim potrjene v tej duhovni dimenziji. Molim zanj, vendar menim, da se stvari ne bodo spremenile. To me žalosti in odvrača.”“Žena gre občasno z mano v cerkev, da gremo skupaj kot družina. To je zame zelo pomembno. Toda svojo vero živim sam, čeprav bi jo zelo rad delil z njo. Sodelujem v župniji, vendar to ni dovolj, da bi zapolnil pomanjkanje, ki ga čutim na tem področju. Vem pa, da me ima žena rada.”

CATHOLICS

Preberite še:
Tri nekdanje ateistke, ki so našle pot v Katoliško cerkev

Takšni različni pogledi na duhovno življenje lahko v zakon resnično prinaša veliko trpljenja – za obe strani. Vse skupaj lahko vodi v globoko nezadovoljstvo in celo malodušje. Kako lahko v takšni situaciji živimo bolj mirno in pozitivno?

Priložnost, da sprejmemo osebo, ki je drugačna od nas

Na splošno imajo ateisti v življenju vernikov zelo zanimivo vlogo. Postavijo nas namreč v položaj, ko moramo okrepiti svojo vero in poglobiti krščanske vrednote. V tem smislu, smo tega lahko veseli.

Če je vaš partner ateist, si zastavite naslednja vprašanja: Kako naj kot kristjan udejanjam vrednote evangelija? Kako naj udejanjam svojo ljubezen do drugih in še bolj konkretno, ljubezen v zakonu?


JAKOŚĆ BUDOWANYCH RELACJI

Preberite še:
Kako se pogovarjati o Bogu z ateisti in agnostiki? Tu je 5 nasvetov

Kaj še velja za vašega zakonca, poleg tega, da je ateist? Napišite seznam vseh stvari, ki jih cenite pri vašem partnerju in jih povežite s konkretnimi situacijami: ali je nežen, pozoren, vesten, inteligenten, zabaven, spoštljiv, točen, komunikativen, pogumen, …?

Če se vam zgodi, da je seznam kratek, pomislite še enkrat. Saj ni samo teh nekaj lastnosti oz. vrlin razlog za to, da ste se s to osebo poročili. Naj vaše razočaranje nad različnimi duhovnim pogledom ne zasenči dobrih lastnosti vašega sozakonca.

To vajo lahko izvajata oba, nato pa delita svoj seznam drug z drugim in se o tem pogovorita. To je priložnost, da sprejmete razlike in ste hvaležni za raznolikost v zakonu. Hkrati je to čudovit način, s katerim pokažemo, da se imamo radi.

Avtorica prispevka je Marie-Noël Florant.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.  


POPE FRANCIS GENERAL AUDIENCE

Preberite še:
Kako bi papež Frančišek navdušil ateista?


ŚWIĘTA MONIKA

Preberite še:
Svetniki, ki so morali živeti svojo vero brez podpore zakoncev


JUAN MANUEL COTELO

Preberite še:
“V kino pridejo kot ateisti in odidejo kot verniki. Govorim iz izkušnje”

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.