Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Nam je s pomočjo umetne inteligence uspelo odkriti pravi Jezusov obraz?

JEZUS WEDŁUG SZTUCZNEJ INTELIGENCJI

Bas Uterwijk @ganbrood | Instagram

Inma Alvarez - objavljeno 15/09/20

Delo nizozemskega umetnika Basa Uterwijka je objavljeno po vseh svetovnih medijih. Prepriča tudi vas?

Bas Uterwijk je uveljavljen nizozemski fotograf, znan po tem, da s pomočjo umetne inteligence izdeluje “realistične” portrete zgodovinskih in umetniških osebnosti, kot npr. Napoleona, Mona Lize ali Michelangelovega Davida. Umetnik uporablja orodje Artbreeder, ki iz danih slikovnih dokumentov oblikuje kar najbolj realistično podobo. Na spletni strani MET najdete primere njegovih del.

26. julija letos je po družbenih omrežjih zaokrožil njegov portret Jezusa Kristusa, ki mu je eden od sledilcev dodal komentar, da je Vatikan stoletja ljudi prepričeval, da je Jezus svetlolas in modrook in da nizozemski umetnik ta mit razbija.


JESUS KNOCKING

Preberite še:
Ste vedeli? Jezus se je apostolom prikazal v času izolacije

https://twitter.com/ArturoMeggido/status/1285595032888672256?s=20

Nenavadna obtožba, saj večina Jezusovih portretov po vsem svetu kaže bolj ali manj temnolasega moškega, očitno sredozemskega videza. Tu in tam se najde kulturno prirejen obraz z aziatskimi ali afriškimi potezami. Precej težje je najti njegovo svetlolaso in modrooko podobo.

Leta 2015 je skupina britanskih konservativcev na osnovi podob na vitrajih cerkvice v Sunderlandu nan severu Anglije resda sprožila hipotezo, da je Jezus moral biti rdečelas, a je to bolj izjema kot pravilo.


TURIN

Preberite še:
Moški s torinskega prta ni bil mrtev, kaže medicinska študija

Umetniška interpretacija

Ali lahko tem rekonstrukcijam Jezusovega obraza verjamemo? Vprašanje je, katere vire je avtor uporabil za svoje delo. Nobena podoba zgodovinskega Jezusa se nam ni ohranila, a na splošno je sprejeta podoba obraza v bizantinski umetnosti, ki kaže temnolasega in temnookega moškega, ki presenetljivo sovpada s potezami, ki so jih je v 20. stoletju pokazala nova dognanja o Torinskem prtu.

Sam Uterwijk poudarja, da njegovega dela ne smemo jemati znanstveno. Za britanski časnik Daily Mail je dejal: “Programsko opremo skušam usmeriti k prepričljivemu rezultatu. Svoje delo dojemam bolj kot umetniško interpretacijo in ne kot nekaj zgodovinsko ali znanstveno točnega”.

Je pa res, da vsaka novica o tem, kakšen je bil Jezus v resnici, vedno požanje veliko pozornosti. Podobno je bilo leta 2016, ko je skupina forenzikov z Univerze v Manchestru “rekonstruirala” Jezusov obraz in pokazala nekoliko nenavadne rezultate …


RECONSTRUCTED CHRIST

Preberite še:
Ob torinskem prtu izdelali 3D-podobo Jezusa

Druga takšna skupina, tokrat v Italiji, so bili forenziki s policijske postaje v Rimu. Na podlagi svetega prta so pokazali, kakšen naj bi bil Jezus kot najstnik.

Ti poskusi gotovo ne bodo zadnji. Uresničujejo se besede apostolov v evangelijih: “Vsi te iščejo …” (Mr 1,37)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


SHROUD OF TURIN

Preberite še:
Torinski prt na ogled prek televizije in spleta
Preberite še:
Kaj je jedel Jezus?
Preberite še:
Zakaj je Jezus v grobu zložil prtič, ki mu je prekrival obraz?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.