Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zaljubljenost mine v dveh letih. Kaj pa potem?

LOVE

Roman Samborskyi|Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 13/09/20

Padec na realna tla in obdobje, ko se je treba za ljubezen potruditi

Ah, ta zaljubljenost. Obdobje, ko smo čustveno obsedeni drug z drugim, ko hodimo spat z mislijo na ljubljeno osebo in takoj ko se zbudimo najprej pomislimo nanjo.

Večina ljudi se poroči iz zaljubljenosti. Prepričani smo, da bomo za vedno srečni in da je ljubezen večna, če je resnično globoka. Ko smo zaljubljeni, je nemogoče misliti kakorkoli drugače, pravi Gary Chapman v knjigi Pet jezikov ljubezni, v kateri je posebno poglavje namenjeno prav temu posebnemu čustvu, zaljubljenosti.

Ob tem avtor opozarja, da ta pojav ni brez roka trajanja. Nekateri se tega zavedajo spet drugi malo manj.

O življenjski dobi zaljubljenosti

Psihologinja Dorothy Tennov je dolgo raziskovala pojav zaljubljenosti in ugotovila, da je življenjska doba te romantične obsedenosti približno dve leti. Lahko traja tudi dlje, a slej ko prej vsak pada na realna tla.

Kaj to pomeni? To pomeni, da opazimo določene napake svojega partnerja, da spoznamo, da nas nekatere stvari oziroma njegove lastnosti motijo. Ugotovimo, da nas partner lahko tudi prizadene, razjezi in nas kritizira. Na kratko: vse stvari, ki smo jih v času zaljubljenosti spregledali ali jih niti nismo želeli videti, zdaj postanejo ogromne ovire.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Pet jezikov sovraštva v zakonu. Kako se jih znebiti?

Dve poti

In kaj lahko zdaj zakonca storita? Lahko se odtujita, se razideta ali ločita, lahko pa se odločita za težjo pot in se naučita ljubiti drug drugega brez evforičnega občutka zaljubljenosti.

Ljubezen je odnos, ki se glasi: “Poročen sem s teboj in odločil sem se, da bom poskrbel za tvoje potrebe.”


KRYZYS W NARZECZEŃSTWIE

Preberite še:
Se lahko ljubezen v paru znova rodi?

Ljubezen kot odločitev

Pomembno se je zavedati, da se nato vsak sam odloči, da bo ljubil svojega partnerja, odloči pa se tudi, kako bo svojo ljubezen izrazil. Do te odločitve vsak posameznik pride, ker je v osebnosti drugega videl nekaj, kar je vredno ljubiti.

Zato ne skrbite, če se je zaljubljenost končala. Prava ljubezen se namreč pred tem niti ne more razviti.

“Če se bomo znali naučiti zadovoljiti potrebe partnerja in se odločili, da jih bomo izpolnjevali, potem bo ljubezen, ki si jo bomo delili, nekaj nepopisnega, kar se ne bo moglo niti primerjati z občutki iz časa, ko smo bili še zaljubljeni,” sklene Chapman.

Za to pa je pomembno, da spoznamo vseh pet jezikov ljubezni in ugotovimo, kateri je prvotni jezik ljubezni našega partnerja. Preberite več o tem v spodnjih prispevkih.


depressed

Preberite še:
Ljubiti se je možno naučiti: 9 korakov, ki vodijo do polne ljubezni


HUG

Preberite še:
Zakaj nekomu več pomeni pohvala kot dragoceno darilo?


ROZSTANIE

Preberite še:
Raziti se ali ostati skupaj? Kako sprejeti to odločitev v petih korakih

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.