Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Česa nas angeli lahko naučijo o tesnobi

ANGEL

PIXABAY

Philip Kosloski - objavljeno 09/09/20

Angeli nam kažejo, kako se vsakdanjih obveznosti lotiti s primerno skrbnostjo, vendar brez pretiranega nemira in tesnobe

Mnoge med nami skrbi in vznemirja veliko stvari, čeprav nas Jezus spodbuja, naj ne bo tako (spomnimo se obiska pri Marti in Mariji). Vsak dan nas čaka nešteto obveznosti, našo vznemirjenost pa še stopnjuje dogajanje po svetu, zato ni nič čudnega, da nas navdaja tesnoba.

Toda Bog svetopisemske like vedno znova spodbuja, naj se ne bojijo. Življenje v stanju tesnobe ni zdravo ne s telesne ne z duševne plati in to je težava, za katero moramo poiskati rešitev.


ANGELS

Preberite še:
Papeži, ki so se srečali z angeli. Preberite njihova sporočila

Angeli kot navdih

Sv. Frančišek Saleški nam ponuja zanimivo razmišljanje v svojem delu Uvod v pobožno življenje. Najprej nas za navdih usmeri k angelom in nas opozori, kako se skrbno in marljivo, vendar brez kakršne koli tesnobe lotevajo vsakdanjih obveznosti.

Skrb in marljivost v vsakdanjih opravilih se močno razlikujeta od zaskrbljenosti, tesnobe in nemira. Angele skrbi naše odrešenje in si zanj nenehno prizadevajo, vendar jih pri tem ne obdajajo tesnoba in skrbi; medtem ko skrb in marljivost naravno sodita k njihovi ljubezni, bi bila tesnoba povsem neskladna z njihovo srečo; kajti čeprav skrb in marljivost hodita z roko v roki z umirjenostjo in mirom, se te angelske lastnosti ne bi mogle združiti z zaskrbljenostjo ali tesnobo, še manj pa s preveliko vnemo.

Kako je Jezus oštel Marto

To je eden izmed razlogov, zakaj je Jezus oštel Marto, ki se je med svojimi opravili prepustila tesnobi.

Gospod je Marto oštel in ji rekel: “Skrbi in vznemirja te veliko stvari.” Če bi bila zgolj natančna, je ne bi tako težilo, ker pa se je prepustila vznemirjenju in tesnobi, je bila vedno bolj zagnana in zaskrbljena, zato jo je Gospod oštel.


PANIC

Preberite še:
Tesnobni? Vas je strah? Ne morete spati? Zmolite to molitev

Obveznosti opravljajte eno za drugo

Po mnenju sv. Frančiška Saleškega je ključ v tem, da svoje obveznosti opravljamo eno za drugo, da si ne bi naenkrat nakopali preveč dela.

Obveznosti, ki so vam naložene, tiho sprejmite in jih poskusite izpolnjevati premišljeno, eno za drugo. Če boste poskušali vse storiti naenkrat ali pa brez načrta, boste le preobremenjeni zaradi lastnega naprezanja, izpraznili boste svoje misli, vse skupaj bo za vas preveč in na koncu ne boste dosegli ničesar.

Še več, pomembno je, da zaupate v Božjo previdnost, ki je eden izmed razlogov, zakaj angeli tovrstne tesnobe ne poznajo.

Pri vseh svojih opravilih se zanašajte zgolj na Božjo previdnost, kajti vaši načrti lahko uspejo le z njeno pomočjo. Po tihem sodelujte z Gospodom in nato v miru počijte, kajti če ste mu povsem zaupali, boste vedno uspešni do te mere, kot bo za vas najugodneje, ne glede na to, ali se vam tako zdi ali ne.

Veliko dejavnikov je, ki jih moramo izpolniti, če želimo premagati tesnobo, toda lahko vsaj začnemo, tako da navdih za svoje ravnanje iščemo pri angelih in svetnikih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


MODLITWA

Preberite še:
Angel Gospodov – kratek, a še kako bogat duhovni oddih


ANGEL

Preberite še:
Sveta Favstina Kowalska je videla svojega angela varuha


PAPIEŻ FRANCISZEK W VRAZHDEBNEJ

Preberite še:
Papežev nasvet mladim, ki jim družbena omrežja povzročajo tesnobo in depresijo

Tags:
angeliosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.