Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tri zapovedi sestre Nikoline za kuhanje marmelad in vlaganje zelenjave

woman making fruit jam

By Photographee.eu /Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 29/08/20

Da se nam marmelada ali sok ne bosta pokvarila

Nič ni boljšega, ko lahko na primer sredi zime odpremo domačo marmelado in jo namažemo na kruh za zajtrk ali palačinke za večerjo. A marmelada, kisle kumarice in druge dobrote iz kozarcev ne pridejo na polico shrambe kar same od sebe. To tisti, ki doma sami kuhate marmelado in vlagate zelenjavo, še kako dobro veste.

Obstaja pa nekaj pravil oziroma zapovedi, ki jih je dobro vedeti, ko se lotimo konzerviranja živil. Sestra Nikolina je v svoji knjigi receptov zapisala tri, ki jih moramo nujno upoštevati, da se nam živilo v kozarcu ali steklenici ne pokvari.




Preberite še:
Kam z bučkami? Sestra Nikolina in njeni štirje recepti

Prva zapoved

Živila, ki jih pripravljamo za konzerviranje, morajo biti zdrava. To pomeni nenačeta od bolezni in škodljivcev. Prav tako je pomembno da niso ne prezrela in ne surova.

Druga zapoved

Poskrbite za čistočo živil, posode in rok. Živila torej po potrebi operite in olupite, kuhajte pa jih izključno v čisti posodi. Vse prijemajte s čistimi rokami, da na kozarce ali steklenice ne prenesete bakterij ali glivic, ki jih je naokoli vse polno.

Tretja zapoved

Ne pozabite na pomen visoke temperature. Ta je namreč ključna. Možnosti, kako visoko temperaturo vključiti v konzerviranje, pa sta dve.

  1. V vroče kozarce ali steklenice nalijete hladno vsebino, zaprete in postavite v vročo vodo ali pečico.
  2. V vroče kozarce ali steklenice nalijete vrelo vsebino, takoj pokrijete s čistim pokrovom in tesno zaprete.

FAMILY PIC-NIC

Preberite še:
Na kaj moramo biti pozorni, ko organiziramo piknik

Bonus nasveti

  • Za konzerviranje marmelade lahko namesto navadnega sladkorja uporabite želirni sladkor ali želirno sredstvo. Tako vam vsebine ne bo treba tako dolgo kuhati. V nasprotnem primeru morate marmelado kuhati dlje, da del vode povre in se začne marmelada naravno strjevati.
  • Količina dodanega sladkorja, soli, kisa ali olja, ko konzerviramo zelenjavo, je odvisna predvsem od okusa. “Konzerviramo po navodilu, a se zanesemo tudi na svoj okus,” svetuje sestra Nikolina.
  • Pomembno je tudi, da ne kuhamo predolgo, saj s tem uničimo preveč koristnih vsebin, živilo pa v tem primeru spremeni tudi barvo.
  • Če se vsebina prijemlje na dno posode, potem je bolje, da ste kar ves čas kuhanja zraven štedilnika in mešate.

Veselo na delo in veliko polnih polic v shrambi vam želimo!


FOOD

Preberite še:
Plesniva hrana: je še primerna za uživanje ali naj jo v celoti zavržemo?




Preberite še:
Ljubitelji krompirja, ste že preizkusili te štiri recepte?


BEETROOT JUICE

Preberite še:
6 slastnih receptov, s katerimi boste vzljubili rdečo peso

Tags:
recept
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.