Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Pisatelji, ki priporočajo branje Svetega pisma

WRITERS

Public domain

Adriana Bello - objavljeno 25/08/20

Vsi odgovori, ki jih iščemo, so zbrani v eni sami knjigi – knjigi vseh knjig, ki je prevedena v največ jezikov in ki jo včasih pozabimo priporočati, ko nas kdo vpraša, katera je naša najljubša knjiga

Misli pisateljev, ki krščanskih vrednot niso le vpletli v svoja dela, temveč tudi priporočajo branje Svetega pisma, če želimo živeti življenje, navdihnjeno z Jezusovim naukom.

Helen Keller

Če si ne pridobimo navade, da se zatečemo k Svetemu pismu tako v dobrih kot v težkih trenutkih, ne bomo mogli v polnosti prejeti Njegove tolažbe, saj nam bo manjkalo ravnotežje med lučjo in temo.

Helen Keller je bila prva gluhonema ženska, ki je diplomirala iz umetnosti in postala slavna pisateljica. Vedno je bila hvaležna svoji učiteljici iz otroštva, Anne Sullivan, da ji je predstavila dobre knjige, med drugim tudi Sveto pismo, v katerem je našla tolažbo in spoznanje, da so vidne stvari začasne, večne pa tiste, ki jih ne vidimo.

Zato nas vabi, da se v vsakem trenutku življenja obrnemo na Sveto pismo, ne le takrat, ko smo soočeni s težavami, saj pozabljamo, da Boga ne moremo nenehno le prositi, temveč se mu je treba tudi zahvaljevati.


DOBROCZYNNOŚĆ

Preberite še:
Kaj pa Sveto pismo pravi o covidu-19?

Charles Dickens

Vsi moji najlepši orisi izhajajo iz Nove zaveze. Vse zmote v odnosih v mojih knjigah so prikazane kot oddaljevanje od Duha. Vsi moji dobri junaki so ponižni, dobrodelni, polni vere, znajo odpuščati … vedno znova. Lahko jih poimenujem za učence našega Učitelja.

Božična pravljica o duhovih je eno najbolj znanih del (poleg Oliverja Twista) tega angleškega pisatelja, v katerem se jasno vidi, kako se Scrooge iz skopuškega spremeni v darežljivega človeka. Na splošno se je Dickens v svoje pripovedi vedno trudil vpeljati krščanske vrednote.

Naslednji citat o Novi zavezi je vzet iz pisma, ki ga je napisal duhovniku D. Macraeju, ki je bil kritičen do njegovega dela, saj je menil, da Dickens ni tradicionalni kristjan in da zavaja ljudi s svojim pisanjem, češ da so neke vrste pridige, ki pa ne sledijo nauku Cerkve.

Kaj nam ostane od tega pisanja? Morda to, da se preveč naprezamo, da bi našli junake in primere dobrih mož in žena vsepovsod, ko jih imamo že več stoletij zapisane v Svetem pismu.


date

Preberite še:
Kaj Sveto pismo v resnici pravi o spolnosti

G. K. Chesterton

Sveto pismo nas uči, naj ljubimo svoje bližnje, pa tudi, naj ljubimo svoje sovražnike, verjetno zato, ker so to običajno iste osebe.

Chesterton je bil vzgojen kot protestant, pozneje se je spreobrnil v katoličana. Mnogi ga verjetno poznate po zgodbah v delu Modrost očeta Browna.

Ta stavek nas v njegovi značilni norčavosti vabi, da lepo ravnamo s tistimi, ki nas prizadenejo in so nam verjetno zelo blizu, zaradi česar nam je še težje biti prijazen. A ne kot neko zaničevanje sebe, temveč zato, ker nam vsa dejanja, narejena iz ljubezni, potrpežljivosti in razumevanja, pomagajo razumeti drugega in videti v njem dobre lastnosti, moliti zanj in odpustiti, namesto da se skušamo maščevati.




Preberite še:
“V psalmu sem prebral: ‘Ti si duhovnik.’ Takoj sem zaprl Sveto pismo in nehal moliti”

Mark Twain

Krščansko Sveto pismo je kot lekarna. Vsebina ostaja enaka, način predpisovanja pa se spreminja.

Ta severnoameriški pisatelj ni znan po pretirano globoki veri ali ljubezni do Cerkve (čeprav je napisal knjigo sv. Ivani Orleanski in jo dojemal za svoje največje delo). Njegova misel nas vabi, da za vse svoje bolečine poiščemo zdravilo v Svetem pismu.

Ne glede na to, koliko časa preteče, morda nam bo ista misel neke vrstice pomagala v različnih preizkušnjah v našem življenju, tako kot je Sveto pismo tisto mesto, kamor se zatečemo, še posebej ko potrebujemo zdravilo za dušo. Je naša glavna duhovna hrana.




Preberite še:
Ali je smiselno odpirati Sveto pismo po naključju, z namenom, da bi našli odgovor?

Sv. Avguštin

Sveto pismo so naša pisma od doma.

Sv. Avguštin je brez dvoma eden najpomembnejših pisateljev v krščanstvu. Njegova dela (od katerih so najbolj prepoznavne Izpovedi), so velike lekcije vere in njegova zgodba spreobrnjenja v kristjana je tesno povezana z branjem Svetega pisma.

Ob branju Božje besede je našel način, da je pustil za seboj grehe, ki so ga tako mučili. In natanko to nam skuša povedati z zgornjo mislijo: naj ne pozabimo, da je Sveto pismo kot nekakšna zbirka Gospodovih pisem iz nebes, vodič za reševanje naših stisk na Zemlji. Je neke vrste priročnik, v katerem, čeprav pogosto ne na tako neposreden način, kot si želimo, najdemo vse odgovore.

Če nam je všeč, ko nam stari starši, starši ali kateri od bratov oz. sester in prijateljev pošlje spodbudno sporočilo, si takrat, ko beremo odlomek iz Svetega pisma, predstavljajmo, da je sporočilo od Boga.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


DRUŽINA KOPRIVC

Preberite še:
Na obisku pri družini z 11 otroki. “Skupaj z Bogom gre lažje”


PRASKIE DZIECIĄTKO JEZUS

Preberite še:
Čudežni kipec Jezuščka iz Prage, ki izpolni številne prošnje


PEACE

Preberite še:
12 navdihujočih navedkov za začetek vsakega dne

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.