Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je dobro, če gledate videe, v katerih drugi ustvarjajo

DRAWING

Shutterstock | Toa55

Anna O'Neil - objavljeno 14/08/20

Ste se že kdaj vprašali, zakaj je tako prijetno gledati, kako drugi slikajo? Znanost vam ponuja nekaj odgovorov

Na Instagramu in YouTubu lahko naletite na lepo število videoposnetkov, na katerih ljudje ustvarjajo – rišejo, pišejo, barvajo, krasijo torte ali piškote in še bi lahko naštevali. Ti videi so pomirjajoči in ustvarjajo zadovoljstvo. Zakaj je tako?




Preberite še:
“Današnji tempo življenja partnerstvu prej škodi kot koristi. Ohranjati to vez je umetnost”

Zrcalni nevroni

Vse to izhaja oziroma je povezano z našimi zrcalnimi nevroni, ki se nahajajo v možganski skorji. Ti nam omogočajo povezovanje z drugimi ljudmi, posnemanje njihovih vedenj in predvidevanje njihovih namer, hkrati pa nam omogočajo tudi empatično razumevanje.

Zrcalne nevrone je poimenoval Italijan Giacomo Rizzolatti v zgodnjih 90. letih 20. stoletja, ko jih je skupaj s kolegi odkril pri proučevanju možganov makaki opic. Ko je eden od raziskovalcev vzel arašid in ga pojedel vpričo opice, se je izkazalo, da je to dejanje vplivalo na njene možgane. Aktiviral se je isti niz nevronov kot takrat, ko je arašid pojedla tudi sama. Ni bilo torej pomembno, ali je opica dejanje zgolj gledala ali pa ga je sama izvajala.

Ljudje imamo torej nevrone, ki se sprožijo, ko izvajamo določeno dejanje, podvrsta teh nevronov pa se sproži tudi, ko smo samo opazovalci tega določenega dejanja.

Na primer: sociopati in ljudje z osebnostno motnjo imajo omejeno sposobnost zrcalnega nevrona, kar pomeni, da so fiziološko manj sposobni, da bi bili empatični.

Z zrcalnimi nevroni lahko pojasnimo na primer tudi, zakaj je veselje nalezljivo, zakaj jočemo, ko joče nekdo v filmu, … Možgani se namreč na zelo resničen način počutijo del tega, kar čuti druga oseba.


DZIEWCZYNKA RYSUJE

Preberite še:
Zakaj je risanje zelo primeren konjiček za obdobje karantene

Ko tudi sami postanemo umetniki

Empatija pa ni omejena zgolj na občutenje čustev drugih. Razlog, zakaj radi gledamo, kako drugi ustvarjajo umetnost, je ta, da naši možgani mislijo, da smo mi tisti, ki jo ustvarjamo.

Zato umetnika pri delu še posebej radi spremljajo tisti, ki te žilice morda nimajo, saj se ob tem počutijo tako dobro, kot da bi ustvarjali sami.

Zato pobrskajte po spletu in poiščite videe, ki bodo gotovo kmalu postali vaš najljubši način sprostitve po napornem dnevu.

Če ste ljubitelji kaligrafije, pa vam bo še posebej všeč ta, ki smo ga mi izbrali za vas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.




Preberite še:
Kaj narediti z vsemi risbami, če vaš otrok rad riše


MAŁA KATE MALARKA

Preberite še:
12-letnica ne more vstati iz postelje, a njene mojstrovine so neverjetne


URSKA BERNIK

Preberite še:
Ugasnimo ekrančke, vklopimo možgančke! Nekaj idej za družinsko ustvarjanje

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.