Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Očetje, tako lahko s svojim novorojenčkom ustvarite močno vez

FATHER AND BABY

Ferenc Horvath | Unsplash

Theresa Civantos Barber - objavljeno 01/08/20

Vaša vloga v življenju otroka je nenadomestljiva. Preberite, kako imate lahko trden odnos s svojim otokom že vse od začetka

Biti oče v času nosečnosti je vloga, ki v tem obdobju nekako ne pride do izraza. Pogosto takšno prepričanje velja tudi za prve mesece po rojstvu, ko se zdi, da otrok potrebuje le mamo. A to še zdaleč ne drži. Zato niti za trenutek ne smete podvomiti o tem, da imate nenadomestljiv vpliv v otrokovem življenju.

Kako se lahko torej kot oče povežete s svojim otrokom? No, vsekakor nikoli ni prezgodaj začeti tkati vezi, ki vaju bo ohranila povezana za vedno.
Preberite še:
Tudi očetje lahko dojijo. Kako?

Previjanje

Dejavnost, ki je nikakor ne opravljate zgolj zato, da bi pomagali ženi, ki še okreva po porodu. Previjanje je zelo pomemben način za povezovanje z dojenčkom. To je čas, ko se lahko osredotočite le nanj, se z njim pogovarjate, mu pojete, …

Podiranje kupčkov

Ena izmed najpogostejših aktivnosti poleg previjanja in dojenja. Po vsaki jedi pride na vrsto podiranje kupčka. Boste videli, kmalu boste strokovnjak.

Stik s kožo

Ko dovolite, da otrok počiva na vaših prsih, ima to za otroka številne pozitivne učinke. No, in na vas tudi. V takšnem položaju se boste v trenutku povezali s svojim otrokom. Ni boljšega občutka na svetu, kot je ta.


BABY

Preberite še:
10 imen za otroke, rojene (ali spočete) v obdobju koronavirusa

Pripovedovanje

Čeprav se vam bo morda zdelo, da vas otrok tako ali tako ne razume, je pripovedovanje otroku o tem, kaj ste počeli ali boste počeli, zelo pomembno. Nekatere raziskave so celo pokazale, da lahko otrok pri starosti dveh mesecev razume stavke, kot so: “Zdaj te bom dvignil iz posteljice.”

Pripovedujte mu tudi o drugih stvareh. Na primer: “Pri mamici si se dobro najedel, zdaj pa te bom vzel jaz, da bova še kupčka podrla.” Ali pa: “Greva se previt. Pa poglejva, kaj je tvoja rita naredila.”

Pripovedovati otroku o tem, kaj se dogaja, je način, s katerim pokažemo spoštovanje in potrdimo njegovo dostojanstvo, čeprav je še čisto majhen in nemobilen.

Branje

Branje otroku je super način za povezovanje, hkrati pa spodbuja tudi jezikovni razvoj. Vaš glas bo otroka pomiril, zato vas bo z veseljem poslušal.

Petje

Morda to ni ravno vaša najljubša aktivnost, sploh če menite, da ne pojete dobro. A vašemu otroku je za to vseeno. Izberite kakšno posebno pesem ali uspavanko, ki vas bo vedno spomnila na ta poseben čas, ki sta ga z otrokom preživela skupaj.


DAD, HOW DO I?

Preberite še:
Rob ve, kako je odraščati brez očeta. Poglejte, kaj je storil za druge otroke

Sprehod v nosilki

Nošenje otroka v nosilki nam daje občutek, kot da se ves čas crkljamo s svojim otrokom. Poleg tega pa nošenje otroka pogosto pomiri in lažje zaspi.

Glavni za kopanje

Večina otok uživa v topli in prijetni večerni kopeli. To je aktivnost, v kateri se boste lahko zabavali s svojim otrokom, ki bo zadovoljno čofotal v topli vodi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


GRANDFATHER

Preberite še:
“Očetova naloga je, da otroke popelje v svet”
Preberite še:
Menedžer in oče 10 otrok: Včasih me kdo vpraša, kdaj sem se spreobrnil. V bistvu se še nisem


WEB 3 MARIJA BURNIK

Preberite še:
“Starši otrokom prevečkrat rečemo ne, ker sem nam česa ne ljubi početi”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.