Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj si otrok želi bratca ali sestrico?

Brother, Sister, Family

© Lopolo | Shutterstock

María Verónica Degwitz - objavljeno 15/07/20

Kaj se skriva v ozadju otroka, ki prosi starše za bratca ali sestrico?

Ne glede na to, koliko otrok je v družini, je prihod novega člana vedno zelo čustven za otroke.

Verjetno je tudi vas otrok že prosil, če bi lahko dobil bratca ali sestrico. Poleg družinske situacije, ki je za vsako družino drugačna, je pomembno premisliti tudi o morebitnih razlogih, zaradi katerih vaš otrok čuti to željo.


WOMAN WITH TRIPLETS

Preberite še:
Sinu sta želela podariti bratca ali sestrico, dobil pa je kar tri

Družba za igro

Najpogostejši razlog za otrokove prošnje po bratcu ali sestrici je želja, da bi imel družbo pri igri. Prijateljstvo je pojem, ki se razvija vse od ranega otroštva in otroci ugotovijo, da bi bilo čudovito imeti prijatelja, ki bi živel z njim in bi se ob kateri koli uri lahko igral z njim.

Nekdo, podoben njemu

Drugi razlog, zaradi katerega si lahko otroci želijo bratca ali sestrico, je želja, da bi imeli zaveznika pred starši. Otroci vedo, da so starši druga kategorija v družini kot otroci in čeprav jih imajo zelo radi in se igrajo z njimi, bi jim bilo všeč imeti “kolega”, nekoga, s katerim bosta ista ekipa in si bosta vse delila.


TODDLER,STROLLER,ANGRY,TANTRUM

Preberite še:
Bo bratec ali sestrica? Otroci in njihovi zabavni odzivi

Prošnja za pomoč

Morda išče pomoč, saj ve, da dva zmoreta več kot eden. Računati na pomoč brata pri pospravljanju ali pri izpolnjevanju domačih zadolžitev ima veliko prednosti.

Nekdo, ki potrebuje varstvo

Drugi razlog, zaradi katerega si otrok lahko želi bratca ali sestrico, je ta, da bi ga lahko učil in varoval. Tako kot vidi delati starše ali starejše brate ali sestre, čuti potrebo, da postane starejši: tisti, ki bo učil, ki bo varoval in bo lahko vladal nad nekom.


DRUGA CIĄŻA

Preberite še:
9 načinov, kako lahko otroka pripravimo na prihod sorojenca

Še enega otroka?

Takšni in drugačni razlogi so lahko povod, da vaš otrok nenehno prosi za bratca ali sestrico. Toda ali ste razmislili tudi o drugih razlogih, zaradi katerih bi bilo dobro za družino, če bi ugodili njegovi želji?

Na prvi pogled se morda zdi, da bo več dela, a kmalu boste ugotovili, da je z naslednjim otrokom vse lažje. Saj že imate izkušnje in boste lažje razpoznali, kaj je resnično pomembno, kaj pa je le nepomembna podrobnost.

Drugi razlog je, da je lažje vzgajati za kreposti, kadar je v hiši več otrok. Dejstvo, da si morajo deliti igrače ali čas z mamo, pomaga staršem otroke vzgajati za velikodušnost. Prav tako lažje razvijate vrednote, kot so zvestoba, spoštovanje, sodelovanje, sočutje idr.


SAD,COUPLE

Preberite še:
Ko otroka ni in ni

Bratje in sestre imajo med seboj posebno povezanost in zaveza, ki jo razvijejo, otroka pripravi za življenje. Njihove socialne spretnosti se povečajo, ko to vadijo že od malih nog.

Konec koncev pa je treba priznati, da je vsaka družina svet zase in da le starši sami vedo, kakšne so njihove možnosti in zmožnosti. Če naš otrok prosi za bratca ali sestrico v obdobju, ko iz različnih razlogov vemo, da to ni izvedljivo, skušajmo razumeti njegove razloge in odgovorimo na njegovo potrebo na drugačen način. Morda lahko prevzame vlogo “starejšega brata” kakemu otroku v vaši okolici ali se bolj poveže z bratrancem, sestrično. Vemo namreč, da bratsko-sestrske odnose lahko gojimo tudi zunaj rodne družine in da lahko tako napolnimo srce svojega otroka in mu pomagamo, da bo imel bolj rad druge.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


Matteo farina

Preberite še:
Prav poseben 18-letnik: rak, ljubezen in posebna Božja misija


WOMAN SITTING ON THE ROAD

Preberite še:
S fantom sva se razšla. Bom sploh še kdaj srečna?


FOOD

Preberite še:
Plesniva hrana: je še primerna za uživanje ali naj jo v celoti zavržemo?

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.