Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

S fantom sva se razšla. Bom sploh še kdaj srečna?

WOMAN SITTING ON THE ROAD

SHUTTERSTOCK

Zuzanna Górska-Kanabus - objavljeno 14/07/20

Pri vstopanju v novo zvezo bodite previdni. Lahko se je prepustiti srcu in verjeti, da se bo vse dobro izteklo. Toda življenje ni pravljica, zato je poleg poslušanja srca vredno vklopiti tudi razum

Spomnim se, kako se je pred mnogimi leti boleče zaključila moja nekaj let trajajoča zveza. Ta izkušnja me je močno prizadela in nekaj časa nisem imela niti najmanjše želje začeti novega odnosa.

Prizadetost v odnosu

Morda ste tudi vi izkusili zavrnitev, prevaro ali boleč razhod in ta prevara je bila tako močna, da nikakor niste želeli znova v odnos. Morda je vaše srce zdaj obdano z obrambnimi zidovi, jarki in bodečo žico, s pomočjo katerih se branite pred naslednjo potencialno bolečino. Popolnoma vas razumem. Strah pred bolečino je lahko zelo močan.


VIOLENCE

Preberite še:
Kaj vam lahko pomaga, ko je zveze konec?

Želja po bližini je popolnoma naravna

Sčasoma pa se lahko pojavi naravna želja po tem, da podremo zidove, prečkamo mejo strahu in damo priložnost novemu odnosu. O tem, kako to storiti modro, ne da bi se izpostavili ponovni bolečini, piše John Townsend v knjigi Onkraj meja: Kako se naučiti znova zaupati v razmerju (Beyond Boundaries: Learning to Trust Again in Relationships).

Avtor predstavlja različne stopnje odpiranja v novi zvezi. Sredi njih pa razumevanje problema, odpuščanje drugi osebi in samemu sebi, gradnjo zdravih meja in zdravega prijateljstva. Mene je pritegnila ne le ocena lastne pripravljenosti za gradnjo odnosa, temveč tudi ocena pripravljenosti druge osebe. To vprašanje se mi zdi ključno, če se želimo izogniti napakam iz preteklosti.


GIRL BROKEN HEART

Preberite še:
Edino vprašanje, ki si ga morate zastaviti, ko se romantična zveza konča

Ravnaj premišljeno

Pri vstopu v novo zvezo ravnaj premišljeno. Lahko se je prepustiti srcu in verjeti, da se bo vse dobro izteklo. Toda življenje ni pravljica, zato je poleg poslušanja srca vredno vklopiti tudi razum. Vodite notranji dialog srca in razuma ter ne zanemarjajte nobenega izmed njiju.

Prisluhniti srcu se na prvi pogled zdi lahko. Pozorni bodite na vsa čustva in občutke, tudi na tiste težke, rahlo neprijetne. Ne bežite od njih. Pustite, da pridejo na površje in jih upoštevajte. Zamislite se, zakaj se ob drugi osebi počutite tako, kot se počutite. Ali vaše čustveno stanje izvira iz strahu ali ga izzove vedenje druge osebe? Ali se za njim skrivajo strahovi iz prejšnjih zvez? Ali ima morda druga oseba na vas negativen vpliv?


ROZSTANIE

Preberite še:
Raziti se ali ostati skupaj? Kako sprejeti to odločitev v petih korakih

Vključite razum oziroma razsodnost, med drugim preprosto preverjajte:

  • V kolikšni meri druga oseba skrbi za vas, za vajino zvezo?
  • Ali zvezi posveča enako pozornost kot vi?
  • Kakšne znance ima? Ali so to stabilni, zreli ljudje?
  • Kako se odzove na težke in konfliktne situacije?
  • Kako se obnaša v stresnih trenutkih?
  • Kako sprejme vašo zavrnitev ali morda želi, da bi bilo vse po njegovo?

Samo od sebe se ne bo spremenilo

To so pomembna vprašanja, večino katerih lahko opazujete (vsaj delno) na začetku poznanstva. Če opazite zaskrbljujoče vedenje, si ga podrobneje oglejte. Preverite, ali je šlo za enkratno situacijo ali gre za vsakdanje vedenje druge osebe. O tem se lahko pogovorite, skušate to razumeti, najpomembneje pa je, da si ne delate utvar, da vedenje, ki se vam zdi zaskrbljujoče ali vas prizadene, ni nič takega ali da se bo to v nekem trenutku samo od sebe spremenilo.

Prispevek je nastal po izvirniku,ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


ROZMOWA

Preberite še:
Pričakujete preveč od svojih bližnjih in se nikoli ne uresniči?


WOMAN SUMMER DRESS

Preberite še:
Najlepše obleke za poletje


NINA PREŠERN GOSPODIČNA KNJIGA

Preberite še:
Mama, profesorica in ljubiteljica knjig, ki opozarja na številne probleme današnjega časa

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.