Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Prav poseben 18-letnik: rak, ljubezen in posebna Božja misija

Matteo farina

Matteofarina.com

Beata Zajączkowska - objavljeno 14/07/20

"V času šest let trajajočega boja z možganskim tumorjem drugih ni želel obremenjevati s svojo boleznijo." Pred vami je portret bodočega Božjega služabnika 21. stoletja

Ko je bil slaboten zaradi bolezni in na poti v operacijsko sobo, je sestri rekel: “Nasmehni se in zaupaj Bogu ter zame moli z veseljem. Pomni, da On izbira tiste, ki jih ljubi.” Matteo Farina je bil tajni Božji agent. Za razglašanje Njegove ljubezni mu je bilo dano le 18 let. Kmalu bo razglašen za Božjega služabnika (prva stopnja na poti do svetništva).

Pričevanje njegovega dekleta

“Imel je zavidljive lastnosti: prijaznost, preprostost, veselje, pogum, altruizem in hkrati močno osebnost. To me je najbolj pritegnilo,” pravi Serena Brugnola, ki je bila dve leti njegovo dekle. Edino, poudarja.

Matteo ni skrival, da je bolan. Kljub trpljenju se ni umaknil od ljudi, do konca je bil duša družbe. Zanimal se je za težave drugih, pel je v rokerski skupini, navijal je za Juventus, zanimali sta ga znanost in ekologija.


DOMINIK SAVIO

Preberite še:
Tako mlad pa že svetnik!

Postati je želel inženir. Nerad je izgubljal čas z nesmiselnimi stvarmi npr. z obiskovanjem barov, kar so počeli njegovi vrstniki. “Pogovarjala sva se o malenkostih, pa tudi o pomembnih etičnih problemih. Nisva se izogibala težkih tem, kot so zakonska čistost, nisva se bala nasprotovati trendom,” se spominja Serena.

Matteo ni imel dvomov, da “izključno zakrament zakona pomeni popolno enost med moškim in žensko in da se šele s tem trenutkom začenja proces popolnega angažiranja v fizično enost”.

Svoja prepričanja je pogumno zagovarjal v pogovorih s prijatelji, ki so ga klicali “priljubljeni moralizator” in se z njim z veseljem pogovarjali o temah, ki “niso za mlade”.


PIER GIORGIO FRASSATI

Preberite še:
Vaš najstnik že pozna tega super kandidata za svetnika?

“On nas je tolažil”

Čeprav je kot majhen otrok želel postati misijonar, je sanjal o zakonu. Navduševal ga je primer staršev, napisal je pesem o zvesti ljubezni zakoncev, ki skupaj preživita celo življenje. V svojih zapiskih je zapisal: “Od svojih staršev sem se naučil prave ljubezni.”

V času 6-letnega boja z možganskim tumorjem drugih ni obremenjeval s svojo boleznijo. “On je bil tisti, ki nas je tolažil. Govoril je, da Bog izbira tiste, ki jih najbolj ljubi,” pravi njegova mama Paola.

Spominja se njegovega nalezljivega smisla za humor in njegove zlate misli, ki jo pomni še danes: “Bežanje od problemov je kot zdravljenje gripe z razpršilom za nos. Za trenutek izboljšamo svoje počutje, kar pa ne pomeni, da smo zdravi.”


STANISLAV KOSTKA

Preberite še:
Mladi svetnik, po katerem nosi ime prva slovenska gimnazija

V vsem je Bog na prvem mestu

Francesca Consolini, postulatorka v postopku za beatifikacijo najstnika, poudarja, da je kljub mladosti znal življenje jemati resno.

“Ni ga dojemal kot zabavo, temveč kot Božji dar, ki ga moramo maksimalno izkoristiti v vsakem trenutku: ko smo z družino, prijatelji, dekletom, v času osebne molitve, v cerkvi, med učenjem in zabavo. V vsem je bil na prvem mestu Bog, kar nikakor ni negativno vplivalo na njegovo veselje.”

Od prvega svetega obhajila se je Matteo redno spovedoval. “Vedno mi je gledal v oči,” pravi duhovnik Antonio Colasanti, ki se spominja, da ni šlo za spoved fanta, temveč duhovno zrele osebe. “Razveselil se je, ko sem ga spodbudil, naj se razvija in se zbliža z Jezusom,” dodaja.


CARLO ACUTIS

Preberite še:
15-letnega računalniškega “geeka” razglasili za Božjega služabnika

Sanjal o patru Piju

Ko je imel Matteo devet let, je sanjal o patru Piju. Deček je sebe videl v podobi drevesa, ki so mu obrezali suhe veje – grehe. Kapucin je dečku rekel, da “bi moral, če je razumel, da je tisti, ki živi brez greha, srečen, tudi druge ozaveščati o tem, da bi lahko srečni šli skupaj v nebeško kraljestvo”. Deček je to vzel zelo resno. Odločil se je, da se bo “infiltriral” v okolje znancev.

“Upam, da mi bo uspelo uresničiti svojo misijo ‘krta’ med mladimi s pogovori o Bogu,” je rekel nekoč.

Opazujem tiste, ki me obdajajo, da bi se jim približal tiho kot virus in jih okužil z neozdravljivo boleznijo – ljubeznijo!


PIO

Preberite še:
Strah je hujše zlo od zla samega. 12 misli patra Pija, ki vas bodo opogumile

Trpljenje in ljubezen

S prvimi glavoboli se ni obremenjeval. Ko so se začeli ponavljati, je obiskal zdravnika. Diagnoza ni ponujala upanja – možganski tumor. Vestno je prenašal tvegane biopsije, kemoterapije in operacije.

“Molil je za paciente, ki jih je srečal v bolnišnici, spoprijateljil se je z osebjem. Toda ni mu bilo lahko,” se spominja mama. Zapisal je:

Nekega dne se zabavaš s prijatelji, smejiš se in si srečen. Potem nenadoma prideta bolezen in trpljenje. Preden ugotoviš, kaj se dogaja, se znajdeš v svetu, za katerega se zdi, da ni tvoj. Končno se vrneš domov: Bog je velik, kakšno veselje. Misliš, da si zdrav, toda potem se trpljenje vrne.

“Svojo bolečino je daroval za odrešitev duš mladih ljudi. Ni naključje, da je imel rad pastirčke iz Fatime ter da je v času bolezni prebiral njihovo biografijo,” pripoveduje postulatorka.

Na dan smrti Janeza Pavla II. je nastopila nenadna remisija. V dnevnik je tedaj zapisal: “Z njegovo smrtjo sem izgubil življenjski zgled. To ne pomeni, da sem izgubil vero. Ravno nasprotno, to trpljenje mi je prineslo še več sreče in upanja, naučilo me je žrtvovati Bogu svoje trpljenje.”


WEB 3 ANA SAJOVIC

Preberite še:
Rak pri 23 letih: “Tako dobro, kot se počutim zdaj, se nisem nikoli prej”

Vse za Odrešenika

Po dveh letih je bolezen napredovala in povzročila paralizo leve strani telesa. Premikal se je s pomočjo invalidskega vozička. V tem času je izkusil posebno bližino Boga. Zapisal je:

Zdi se ti, da vse razpada. Nepričakovano, nekega navadnega popoldneva, ki ga kot ponavadi porabiš za skrbi, srečaš nekega duhovnika. Preprostega, toda modrega. Pod njegovim vodstvom se zaupaš Bogu: najdeš srečo in upanje.Vrneš se domov, k družini in prijateljem in vse poteka lepo, vedno bolje. Zdravniki ne vidijo izboljšanja, toda ti o tem veš in se smejiš … V svet želiš zakričati, da boš storil vse za Odrešenika, da si pripravljen prestati trpljenje za odrešitev duš, umreti Zanj. 

Matteo je umrl 24. aprila 2009. “Ko sem videla množico na njegovem pogrebu, sem razumela, da ni bil edinstven le za nas,” priznava mama. Za njenega sina je bila bolezen ena izmed preizkušenj, iz katere je izšel kot zmagovalec.

Tajni Gospodov agent

Svojim vrstnikom pušča jasno sporočilo, da krščanstvo mladosti ničesar ne odvzema, prej nasprotno – zahvaljujoč veri si lahko resnično razvit in popolnoma srečen.

“To ni lik s podobice, temveč prisrčen in mlad obraz Cerkve, ki prinaša upanje tudi nam, odraslim ljudem,” poudarja Salvatore Giuliano, ravnatelj šole, ki jo je obiskoval Matteo. Doda še: “Svetost pomeni več kot biti znan in priljubljen. Svetost pušča sledove, ki vodijo k Bogu.” In to so bile tudi Matteove sanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


NINA PREŠERN GOSPODIČNA KNJIGA

Preberite še:
Mama, profesorica in ljubiteljica knjig, ki opozarja na številne probleme današnjega časa


WOMAN SUMMER DRESS

Preberite še:
Najlepše obleke za poletje


ROZMOWA

Preberite še:
Pričakujete preveč od svojih bližnjih in se nikoli ne uresniči?

Tags:
bolezenpreizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.