Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Plesniva hrana: je še primerna za uživanje ali naj jo v celoti zavržemo?

FOOD

Patricia Chumillas | Shutterstock

María Eugenia Brun - objavljeno 13/07/20

Kaj storiti s sadjem, na katerem se je že pojavila plesen?

Kolikokrat ste le odstranili plesniv del in pojedli ostalo? Ste se že kdaj vprašali, ali je uživanje takšne hrano varno za vaše telo? Tukaj boste našli odgovor.

Ni varno. Prisotnost plesni kaže, da so glive vdrle v hrano, jo kolonizirale in morda celo prodrle globoko vanjo. Prisotnost gliv v hrani mora v nas vedno vzbuditi sum, saj je to viden znak, da je prišlo do poslabšanja hrane, kar ima lahko nevidne posledice, ki so nevarne za zdravje.

Poglejmo, zakaj lahko uživanje plesnive hrane vpliva na naše zdravje in katera so edina tri varna živila, ki jih ob pojavu plesni lahko zaužijemo.


BAKING

Preberite še:
Otrok v kuhinji: namigi, s katerimi kuhanje ne bo preveč stresno

Kaj je plesen?

So mikroskopske glive, ki živijo v rastlinah ali živalih, imajo veje in korenine, videti pa so kot zelo tanke niti.

Ko plesen raste v hrani, je te korenine običajno zelo težko opaziti, saj so lahko razširjene zelo globoko. Ker niso tako vidne, večkrat odstranimo le vidno plesen, skrito pa ostane ostalo, kar je lahko nevarno za zdravje.




Preberite še:
Kako otroka navaditi na zdravo prehrano

BREAD
Kateryna Kon | Shutterstock

Česa ne smete uživati

Večino živil je treba zavreči, če se na njih pojavi plesen. Najpogosteje se pojavi v mehki in vlažni hrani. Na primer v odprti marmeladi, na mehkem sadju, sirih, kruhu, pecivu, mlečnih izdelkih, pripravljenih jedeh (enolončnice, riž …).

Vso to hrano je treba zavreči, če v njej najdemo plesen, ne da bi poskušali en del zavreči, drugega pa pojesti.

Lahko jeste

Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) obstaja nekaj živil, ki jih lahko jeste, če imajo plesen.

Pri suhomesnatih izdelkih je normalno, da ima ta hrana na svoji površini plesen. Pa naj bo to pršut, salama ali klobasice, vse lahko zaužijete, če najprej očistite plesen s površine.


FAMILY PIC-NIC

Preberite še:
Če boste v teh dneh pekli na žaru, preberite tole

Lahko jeste tudi trde sire, torej vse sire z nizko vlažnostjo. Z nožem odstranite ves del, ki ga obdaja plesen, pa tudi dva centimetra okoli in pod prizadetim območjem.

Užitno pa je tudi trdo sadje in zelenjava, kot je korenje, paprika ali zelje. Lahko jih jemo, če jih rešimo plesni z istim postopkom kot pri siru, območje okoli plesni odstranimo z nožem, pri čemer je varnostna meja dva centimetra okoli in spodaj.

Zakaj ni varno le odstraniti plesni iz hrane?

Običajno opazimo nekaj plesni, ki jo najdemo na površini hrane, na primer zelene pike na kruhu, bel prah na siru, žametne kroge na sadju, med drugim pa je težko videti korenine plesni. Zato ni zagotovljeno, da z odstranitvijo vidne plesni iz hrane odstranimo vse prisotne toksine. Takšno hrano zavržemo.


ECOLOGY

Preberite še:
Trije napotki za ekološko spreobrnjenje

Kaj lahko povzroči plesen?

Nekatere plesni povzročajo alergijske reakcije ali težave z dihali, na primer oreški, na katere lahko vplivajo nevarne glive, kot je Aspergillus Flavus, ki se nabirajo v jetrih in lahko poškodujejo naša pljuča.

Druge proizvajajo mikotoksine, strupene snovi, ki jih med drugim najdemo v pridelkih zrn in oreščkov, jabolk … Zaradi njih lahko zbolimo na dolgi rok. Toksini glivičnega izvora na primer povzročajo kronične zastrupitve.

Po drugi strani pa lahko akutne zastrupitve nastanejo zaradi akutnih simptomov prebavil, ki se lahko pojavijo kmalu po zaužitju in med drugim povzročijo bolezni ledvic, hepatitis.


YOGURT

Preberite še:
Pripravite si slasten domači jogurt, bogat z vitaminom D

FOOD
Gala_Kan | Shutterstock

Kaj pa plesen, ki se uporablja za pripravo nekaterih živil?

Pomembno je vedeti, da plesni, ki se uporabljajo za izdelavo določenih živil, niso nevarne za zdravje. Za njihovo izdelavo se uporabljajo plesni nadzorovanih vrst in sevov, ki ne proizvajajo mikotoksinov.

Pri uživanju naše hrane je bistvenega pomena, da je varna. Če vidimo, da ima katera od njih neko vrsto plesni, jo moramo zavreči. To ne velja le za tri omenjena živila, ki jih lahko še vseeno zaužijemo.

Za ohranjanje zanesljivosti preskrbe s hrano v našem domu moramo zagotoviti ustrezne pogoje shranjevanja, pri pripravi hrane pa skrbeti za dobro higieno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


WOMAN SUMMER DRESS

Preberite še:
Najlepše obleke za poletje


ROZMOWA

Preberite še:
Pričakujete preveč od svojih bližnjih in se nikoli ne uresniči?


NINA PREŠERN GOSPODIČNA KNJIGA

Preberite še:
Mama, profesorica in ljubiteljica knjig, ki opozarja na številne probleme današnjega časa

Tags:
hranazdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.