Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vodič za ženine: kravata, metuljček ali plastron?

NOEUD PAPILLON ; MARIAGE

Roman Samborskyi | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 30/06/20

Vsak ženin s svojo nevesto skrbno pretehta, kaj bo oblekel za poročni dan

Barva obleke, material, izbira srajce, čevljev, pasu, telovnika (če ga bo nosil) … In tu je tudi odločitev, kaj bo nosil za vratom. Bo to kravata ali metuljček? Ali morda plastron? Kako se odločiti?


MARRIAGE

Preberite še:
Poroka: kaj vgravirati v poročna prstana?

Kako izbrati?

Na prvem mestu naj bo vaša osebnost, ki pogojuje tudi vaš osebni slog in okus. Ste morda zadržani, precej tradicionalni, neradi pretirano izstopate? V tem primeru bo verjetno za vas najboljša odločitev kravata v diskretni barvi, ki se bo ujemala z barvno rdečo nitjo poroke (vabila, poročni šopek, okraski, ostali detajli) oziroma z obleko vaše neveste.

Ste proti pretirani klasiki, so vam všeč stvari, ki imajo pridih modernosti? Bi se radi izognili preveč uniformiranemu videzu in nimate nič proti temu, če ste tudi vi v središču pozornosti? Potem lahko vsekakor izberete metuljček, lahko tudi neklasične barve ali materiala. Za najbolj elegantne ženine pa bo prava izbira plastron.


KOCHAJ MAŁŻONKA SWEGO

Preberite še:
Strah pred poroko? Svobodni postanemo šele v ljubezni do drugega

WEDDING, GROOM, SMILE
Bogdan Sonjachnyj | Shutterstock

Kravata

Ne glede na to, kakšna bo vaša obleka – bo to klasična dvodelna obleka, morda trodelna s telovnikom, morda narejena po meri za vas v poročnem salonu – je kravata vedno klasična izbira, ki priča o dobrem okusu in umirjenem značaju ženina. Trenutno so modne ožje kravate, vendar je dobro pri širini kravate gledati tudi na postavo ženina in na širino njegovega obraza. Če je ženin močnejše postave, bo videti bolj uravnoteženo, če njegova kravata ne bo preozka. Zelo vitki ženini pa tvegajo starinski, nesodoben videz, če bodo izbrali preširoko kravato, ki jih zna tudi postarati.


LOVE

Preberite še:
6 korakov, kako moškemu izkazati spoštovanje

Barvo kravate izberemo glede na naravno obarvanost ženina, v pomoč nam je lahko barva njegovih oči. (Enako velja tudi za metuljčke). Vendar v primeru izbire poročne obleke še pomembnejšo vlogo igra sama obleka – njena barva in material – ter seveda barva in material nevestine poročne obleke. Najbolj formalne kravate so enobarvne in iz gladkega, svetlečega materiala (satena ali svile).

Kravata z vzorcem ali vzorčasto teksturo v tkanju je že manj formalna oziroma elegantna. Raven elegantnosti kravate naj se ujema z ravnjo elegantnosti obleke. Primer: če bomo za poroko izbrali preprosto sivo dvodelno obleko, je lahko kravata manj formalna, kot če se nameravamo poročiti v črnem smokingu. In srajca? Če se le da, za poroko izberemo enobarvno srajco, daleč najlepša pa je bela.




Preberite še:
Kako diši pravi moški?

GROOM WEDDING TIE
Diana0403 | Shutterstock

Metuljček

V zadnjih letih ponovno zelo priljubljen modni dodatek moških, ki imajo radi modo in nekoliko manj konzervativen videz. Zelo priljubljeni so tudi pri mlajših moških. Na voljo so številni metuljčki iz različnih materialov, glede barve in vzorcev načeloma veljajo podobna pravila, kot smo jih opisali zgoraj pri kravatah. Ker pa je metuljček že v osnovi bolj mladostna, modnejša in zato tudi nekoliko bolj “odbita” izbira, si lahko pri stiliranju poročnega outfita z metuljčkom privoščimo nekoliko več ustvarjalnosti in drznosti.

Metuljčki se odlično kombinirajo s telovnikom namesto s klasičnim suknjičem. Nekateri moški se odločijo tudi za dodatek elastičnih naramnic k hlačam za bolj etno ali “folk” učinek. V tem primeru poskrbimo za barvno ujemanje naramnic z metuljčkom, lahko gremo še korak dlje in ujemamo tudi barvo ženinovih nogavic.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
6 zlatih pravil pri izbiri poročne priče

Material metuljčka lahko odraza letni čas, v katerem se boste poročili, npr. poleti naj bo iz vzorčaste svile, pozimi je lahko iz gladkega svilenega žameta … Poleg metuljčkov iz blaga se v današnjem času številni moški odločijo za metuljček iz lesa, ki je lahko zelo lepa, neklasična, a vseeno okusna izbira modnega dodatka za ženina. Če je les naravne barve, potem moramo nekaj te barve ujeti tudi v siceršnji outfit, npr. v pas ali čevlje.

GROOM WEDDING BOW
AnetK | Shutterstock

BOJANA IN LUKA ŠKRLJ

Preberite še:
“Brez poroke si na istem mestu, ne narediš koraka naprej”

Plastron

Gre za najelegantnejšo izbiro moške poročne kravate, ki je običajno široka in svilena ter zavezana na poseben način, pogosto tudi zapeta z okrasno sponko. Pri nekoliko dražjih poročnih oblekah je plastron iz enakega blaga kot telovnik ter okrasni robček, najpogosteje pa je material svileni žakard. Plastron se nosi s srajco, ki ima nekoliko privzdignjen zašiljen ovratnik. Tudi obleka mora biti po eleganci (materialu, kroju) prilagojena tej svečani vrsti kravate, npr. da ima posebne obrobe, svilen ovratnik, okrasne gumbe in podobno; običajna dvodelna poslovna obleka ne bo pristajala zraven.

GROOM WEDDING
Smirnof | Shutterstock


WEDDING

Preberite še:
Bonton na poroki: prvo besedo imata mladoporočenca


BRIDE AND MOTHER

Preberite še:
Najlepša stvar, ki jo lahko storite na predvečer poroke


WEDDING GUEST

Preberite še:
Ste povabljeni na poroko? Tu so trije nasveti za svate

Tags:
modaporoka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.