Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Poroka: kaj vgravirati v poročna prstana?

MARRIAGE

Melinda Nagy | Shutterstock

6. Ljubezen vse doseže. Kjer je ljubezen, nemogoče stvari postanejo preproste.

Mathilde de Robien - objavljeno 27/06/20

Večinoma si pari želijo česa preprostega in v prstana vgravirajo moževo ali ženino ime in datum poroke. Nekateri pari gredo v zamislih nekoliko dlje in dajo svojemu poročnemu prstanu oseben pridih

“Sprejmi ta prstan v znamenje moje ljubezni in zvestobe,” drug drugemu povesta zakonca, ko si na dan poroke izmenjata prstana. Pomenljivo dejanje, saj prstan simbolizira neločljivo zavezo med zakoncema. Drugo zanimivo znamenje je v tem, da ga nosimo na prstancu leve roke, blizu žile, ki vodi do srca.

Običajno je, da dajo pari v prstane vgravirati svoja imena in datum poroke. Lahko pa bi po vzoru svetega kralja Ludvika IX., ki si je dal v prstan vgravirati “Bog, Francija in Margareta”, svoj prstan napravili še bolj oseben s citati, ki vam nekaj pomenijo.


ŚLUB

Preberite še:
“Unplugged” poroka? Postaja vse bolj priljubljena

Kratice

Če najprej pomislimo na začetnice imen zakoncev, na primer P in M, lahko dodamo še nekaj črk, ki bodo imele na prstanu globlji pomen. Tako na primer PMKJ (Po Mariji k Jezusu) spominja na duhovnost Vincencijanske mladine, ki po zgledu Božje matere skuša hoditi za Jezusom. Kratica UAMF (oz. po naše ZDS) je prav tako primerna za poročna prstana. Pomeni namreč: usque ad mortem fidelis – zvest/a do smrti.

Simboli

Zakaj ne bi ob imenu vgravirali križa, osrednjega krščanskega simbola in znamenja, da je Kristus umrl na križu, da bi rešil človeštvo? Lepo znamenje je tudi riba, bogat simbol prvih kristjanov. Zvesti romarji k svetemu Jakobu v Kompostelo si lahko dajo vgravirati Jakobovo školjko.
Preberite še:
Po desetih letih zakona: 5 stvari, ki jih morajo mladoporočenci vedeti

MAŁŻEŃSTWO
lucas law/Unsplash | CC0

Stavki v latinščini

Latinisti lahko izbirajo med mnogimi lepimi izrazi iz krščanske tradicije: Deo Gratias (Bogu hvala) v znamenje hvaležnosti, Hic et nunc, ki nas opominja, naj svojega moža/ženo ljubimo “tukaj in zdaj”, Ad majorem dei gloriam (Vse v večjo Božjo slavo), jezuitsko geslo, ki par vabi, da svoj zakon izroči v njihovo službo, Totus tuus (Ves tvoj, Marija) v znamenje marijanske pobožnosti, ki je bilo hkrati papeško geslo svetega Janeza Pavla II.

Lahko si izberete tudi daljše stavke, kot na primer: Ego promitto fidelitatem (Obljubljam ti zvestobo), Sursum corda (Kvišku srca), besede, s katerimi se pri maši začne evharistična molitev, Juncta sub oculis Dei (Združena pod Božjim pogledom) ali refren Ubi caritas, Deus ibi est (Kjer je ljubezen, tam je Bog). Soglasno z Devico Marijo lahko daste vgravirati njene besede: Fiat (Zgodi se mi po tvoji besedi) ali Magnificat, prvo besedo Marijine hvalnice ob obiskanju sestrične Elizabete.


BOJANA IN LUKA ŠKRLJ

Preberite še:
“Brez poroke si na istem mestu, ne narediš koraka naprej”

Svetopisemski stavki

Sveto pismo je neizčrpen vir navedkov o ljubezni in poroki. Lahko izbiramo iz psalma 84: “Dobrota in zvestoba se bosta srečali” ali “Pravičnost in mir se bosta poljubila” ali Kristusove besede: “Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje” (Mr 10,9), “Ne bojte se,” ki je v Svetem pismu omenjen kar 365-krat, ali pa “Ostanite v moji ljubezni” (Jn 15,9). Sveti Pavel je prav tako izrekel nekaj čudovitih stavkov o poroki. Če ni dovolj prostora, lahko vgravirate zgolj referenco, na primer beril, ki se jih bere na vajini poroki.

Stavki, ki vaju označujejo

To je lahko priložnost, da izoblikujete oz. si zaupate osebno geslo in življenjsko vodilo. Mlada zakonca, ki sta želela, da bi se v življenju pustila voditi Svetemu Duhu, sta si dala vgravirati “Pridi, Sveti Duh”. Skavti po duši si lahko izberejo napis “Želimo ti slediti vse do konca dni” ali “Vedno pripravljen” kot namig na skavtsko geslo. Nekateri preprosto izberejo besede, ki so zanje pomembne: Zaupanje, Upanje, Ljubezen ipd.

Željo, da bi Kristusa povabila v svojo sredo, lahko izrazita tudi z napisi kot so: “Združena v Njegovem imenu” in “Eno v Kristusu”. Nekateri iz imen zakoncev tvorijo skovanke in premetenke. Skratka, možnosti za izviren napis na poročnem prstanu ne manjka. Nekateri, ki so zaročenko za roko prosili na zelo nenavadnem kraju, so si v prstana dali vgravirati celo GPS koordinate tega kraja!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
6 zlatih pravil pri izbiri poročne priče


PHOTOGRAPHER

Preberite še:
Na kaj mora biti pozoren fotograf, ko fotografira v cerkvi


KOCHAJ MAŁŻONKA SWEGO

Preberite še:
Strah pred poroko? Svobodni postanemo šele v ljubezni do drugega

Tags:
poroka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.