Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Nove fotografije pariške katedrale Notre Dame kažejo, kako napreduje obnova

WEB2-TDJ1620-NOTRE-DAME-DE-PARIS-Timothée-DhellemmesP1000692.jpg

Timothée Dhellemmes | ALETEIA

Urška Kolenc - objavljeno 27/06/20

Lani uničujoč požar, obnovo pa je ustavil koronavirus

Potem ko je 15. aprila lani uničujoč požar prizadel pariško katedralo Notre Dame, je bila njena usoda nejasna. Vse od požara je bila najbolj obiskana znamenitost v Parizu zaprta za obiskovalce. V stranski kapeli, ki jo je ogenj najmanj prizadel, so sicer že junija lani obhajali prvo bogoslužje, letos pa so lahko prek spleta ljudje po vsem svetu spremljali molitveni obred na veliki petek.

Tako je bila videti Notre-Dame po požaru:

Razstava otroških risb pred katedralo

Pariški nadškof msgr. Michel Aupetit je pred kratkim na trgu pred stolnico otvoril razstavo otroških risb, ki so s pomočjo domišljije upodobili katedralo Notre Dame.

Risbe, ki so jih v sklopu natečaja narisali otroci med 4. in 16. letom starosti, bodo v času obnove krasile zaščitne panoje okoli katedrale. Z natečajem so želeli v obnovo stolnice vključiti tudi mlajše generacije.

Nekaj otroških upodobitev katedrale Notre Dame:

Hkrati je nadškof blagoslovil tudi repliko kipa Device Marije, ki so ga namestili pred katedralo. Izvirnik tega kipa, ki izvira iz 14. stoletja, je preživel lanske ognjene zublje.

Ob tej priložnosti so bile posnete tudi najnovejše fotografije katedrale, ki si jih lahko ogledate v fotogaleriji:

Virtualni obisk

Za to, da bodo imeli romarji in obiskovalci kljub obnovi kaj videti, je poskrbelo eno od francoskih podjetij, specializirano za virtualne podobe. Že leta 2018 je pridobilo dovoljenje za snemanje 360-stopinjske notranjosti katedrale s pomočjo posebnega robota, medtem ko so zunanjost posneli z dronom. Tako se bodo obiskovalci od 11. julija dalje lahko virtualno sprehodili po katedrali pred požarom in po njem.

Nadaljujejo se obnovitvena dela

Obnovitvena dela v katedrali so zaradi pandemije koronavirusa zopet stekla po mesecih ustavljenega dela. Delavce med poletjem čaka odstranjevanje več kot 200 ton kovinskih konstrukcij, ki so bile v času lanskega požara med obnovo nameščene v katedrali.

Francoski predsednik Manuel Macron je sicer le dan po požaru dejal, da nameravajo katedralo obnoviti in ponovno odpreti do leta 2024.


NOTRE DAME

Preberite še:
10 zanimivosti o katedrali Notre Dame




Preberite še:
6 filmov, ki prikazujejo lepoto pariške stolnice Naše Gospe




Preberite še:
Kaj je Peter Opeka ob požaru v katedrali Notre Dame sporočil Francozom

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.