Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Madridski ribič naletel na kip Marije z Detetom iz 14. stoletja

MARY STATUE

Asociación para a defensa do Patrimonio Cultural Galego | Facebook | Fair Use

J-P Mauro - objavljeno 24/06/20

Skrivnostni kip morda izvira iz porušene cerkve na Caminu, romarski poti proti Santiagu de Compostela

Ribič, ki je lovil postrvi v španski reki Sar, je odkril srednjeveški kip Device Marije, ki z Detetom Jezusom v naročju sedi na prestolu.

Kot so poročali mediji, Fernando Brey sprva skorajda ni opazil kamnite podobe, prekrite z mahom, ki je molela iz vode. Ko je ugotovil, da ne gre za podvodno čer, je posnel nekaj fotografij in stopil v stik s članom krajevnega društva za narodno kulturno dediščino, ta pa je namignil, da bi bil kip lahko star tudi do 700 let.


Noah's ark

Preberite še:
Na tem ozemlju naj bi odkrili Noetovo barko


EXCAVATION

Preberite še:
Arheologi odkrili mesto, kamor se je zatekel David, preden je postal kralj

V pogovoru za španski krajevni časnik La Voz de Galicia je Brey pojasnil: “Opazil sem, da je kamen kvadraten, kar je za reko nenavadno, nato pa sem zagledal njegove obrise, plašč in obliko glave. In sem si rekel: ‘Tam nekaj leži.'”

Umetnina na levi in desni upodablja tudi angela, ki Devico Marijo prek ramen ogrinjata s plaščem ali podobnim oblačilom. Okoli podstavka so v valovitem vzorcu izrezljani okrasni listi in cvetovi.

Izklesano okrasje sta poškodovala čas in voda, veliko škode pa je opazne tudi na obrazih Device Marije in Jezusa. Uradnik iz španske Galicije je namignil, da ta škoda ni nujno posledica erozije. Dejal je: “Marijinega obraza ni več, izginila je tudi otrokova glava,” je zapisano v izjavi. “To je verjetno posledica udarca, v poskusu, da bi umetnino oskrunili.”




Preberite še:
Slikarska umetnina redovnice razstavljena po pol tisočletja

Ni povsem jasno, od kod kip izvira, toda bližina končne postaje na romarski poti proti Santiagu de Composteli namiguje, da je nekoč krasil danes porušeno romarsko cerkev.

Kip so umaknili iz vode in ga izročili Romarskemu muzeju v Santiagu, kjer ga bodo temeljito očistili in preučili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


BEAUTIFUL YOUNG WOMAN,

Preberite še:
Sedem stavkov, ki nam bodo pomagali prisluhniti Bogu


CAMINO DE SANTIAGO

Preberite še:
Najslavnejši slovenski romar, ki je šel na Camino


web 3 ante vukusic

Preberite še:
Zakaj zvezdnik, ki navdušuje na slovenskih igriščih, pod dresom nosi Marijo?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.