Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je princ tisti, ki je v Pepelki najbolj problematična oseba?

WEB3-CINDERELLA-PRINCE-SHOE-LOVE-FARYTALE-SHUTTERSTOCK-TARAPATTA.jpg

TaraPatta | SHUTTERSTOCK

Barbara Oprčkal - objavljeno 18/06/20

Pravljični odnosi ne obstajajo

V kratkem in humornem videu nam predavatelj Željko Ćurić predstavi, kaj so bile glavne prinčeve pomanjkljivosti v pravljici o Pepelki in zakaj Pepelka z njim zagotovo ne bi mogla biti srečna do konca svojih dni.

Gre za izsek predavanja Upravljanje s konflikti, ki si ga v celoti lahko ogledate tukaj.

V začetku predavanja je Ćurić, ki je sicer specializiran za delo na področju svetovanja, izobraževanja, treninga in klinične psihoterapije, zbrane nagovoril z besedami, da se bodo danes naučili, kako živeti brez konfliktov. Kako se nikoli skregati, kako graditi partnerstvo na podlagi lepih pogledov in branja misli. “Naslov te pravljice pa je Sanja svinja o koruzi,” hudomušno doda.


COUPLE

Preberite še:
Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila

Nato nadaljuje, da je njegov namen demistificirati pravljične odnose, ki jih zelo pogosto poudarjajo nadaljevanke in tudi pravljice.

Ob tem je izpostavil primer pravljice o Pepelki. Kateri lik v pravljici pa je najbolj problematičen? Ne, to ni mačeha, niti to nista Pepelkini polsestri. Najbolj problematičen je princ, izpostavi predavatelj Čurić. Zakaj?

Takole gre njegova hudomušna razlaga:

  • Princ je s Pepelko plesal trikrat po šest ur. Od šeste do polnoči – trikrat. In na koncu o njej ne ve nič. Ne ve, kako se piše, nima naslova, … “Lahko bi rekli, da je komunikacijsko gospod precej omejen.”
  • Tretji dan, ko je Pepelka bežala in izgubila čevelj, je tekla zgolj z enim čevljem na nogah, pa še ta je imel visoko peto. Princ jo je poskusil ujeti, pa mu ni uspelo. “Nevrologi bi rekli, da je motorično motena oseba.”
  • Potem pa je vzel čevelj in začel iskati ljubezen svojega življenja. Ko jo sreča, je ne prepozna. In na koncu z njo živi na podlagi enega čevlja. “Ali res verjamete, da bi Pepelka srečno in dolgo živela s takšnim gospodom, kot sem ga opisal?”

Malo za dobro voljo in malo v razmislek.

Verjetno bo res držalo, da si vsak par lahko sam piše svojo življenjsko pravljico, a to ne bo pravljica, v kateri ni prepirov ali drugih, takšnih in drugačnih izzivov. In le s tem, ko bosta premagovala ovire in rasla v odnosu in ljubezni drug do drugega, si bosta lahko pisala in spisala pravljico s srečnim koncem.


FAMILY PROŠT

Preberite še:
Mamica četverčkov: Bog naju je pustil čakati, da sva bolj dozorela in se še bolj povezala


DISNEY PRINCESSES

Preberite še:
Je obleke Disneyjevih princes navdihnila Marija?


OJCIEC Z DZIECKIEM

Preberite še:
Zakaj je tako pomembno, da otrokom beremo pravljice?

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.