Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Mamam se marsikdaj zdi, da je čas zase luksuz. Ni res!

TIRED,MOTHER,CRYING,BABY

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 15/05/20

Ali sem slaba mama, če včasih čutim, da moram nujno za nekaj časa stran?

Pretekli tedni so za mame šoloobveznih in predšolskih otrok pomenili velik izziv. Izziv, ki je s sabo prinesel mnogo lepih trenutkov, po drugi strani pa zaradi povsem drugačnega domačega urnika in utripa tudi nešteto trenutkov, ko smo se vprašale, ali bomo zmogle.


KORONAWIRUS

Preberite še:
Ste siti karantene? Naredite tole kratko vajo

Tempo, ki se stopnjuje do izgorelosti

Tempo, ki se začne zjutraj in ne pojenja do večera, zahteva od nas nenehno fizično in čustveno razpoložljivost. Prerazporediti je bilo treba urnike, prioritete, marsikdaj tudi prostorske zmožnosti. Pomoč pri šolskem delu, ukvarjanje s predšolskimi malčki, priprava večjega števila obrokov na dan, poleg tega pa tudi ostala gospodinjska dela, skrb za dom in po možnosti še kaj zraven …

Hkrati pa odsotnost številnih aktivnosti in druženj, ki nas napolnijo z energijo in nam vsaj malo napolnijo baterije. Je kaj čudnega, če nas je to obdobje popolnoma izčrpalo? Možno je celo, da nas je privedlo na rob izgorelosti.


ANA PAVEC

Preberite še:
6 otrok in šolanje od doma: Včasih si zaželim, da bi mi prišla pomagat Mary Poppins

FED UP
stockfour | Shutterstock

Če si ne vzameš časa, lahko zboliš

Zdaj je še toliko pomembneje, da resnično ozavestimo naslednje: če si mama, si je vzeti čas za odmor nuja. Marsikdaj se nam mamam zdi, da je vzeti si čas neki luksuz, do katerega nimamo pravice. Biti mama je vendar vloga, ki traja 24 ur na dan, ne časovno zamejena služba – kako bi si torej lahko vzele odmor od nečesa, kar smo?

A pomembno je, da vsaka od nas spozna in ponotranji: nujno si je vzeti krajši odmor, kajti to je najpomembnejši element skrbi zase. Odmor, v katerem se lahko oddaljimo, da pridobimo nekaj tišine. Marsikatera mama razmišlja: “Kako naj si vzamem čas zase? Za to nimam časa!” Gre za začaran krog. Če časa nimaš oz. si ga ne vzameš, si še bolj izčrpana.




Preberite še:
Ko postaneš mama, začneš “žonglirati”

Več kot je stresa, težje si je vzeti čas in prekiniti tok utrujenosti, izčrpanosti, naveličanosti, negative. Ko je izčrpanosti preveč, še sploh če se temu pridružijo še večje skrbi (kot je bilo v zdaj v karanteni zaradi epidemije, ko nas je preplavljal strah zaradi zdravja, dela, družine ter življenja nasploh), smo v resni nevarnosti za izgorelost ali da zbolimo za depresijo.

Brez slabe vesti!

Če si mama vzame dnevno čas zase, obstaja velika verjetnost, da ima ob tem težke občutke ali da jo muči slaba vest. Mnoge se sprašujejo: “Ali sem slaba mama, če včasih čutim, da moram nujno za nekaj časa stran? Da potrebujem svoj mir ali tišino?” Ob tem se moramo zavedati, da se počutje mame prenaša na moža in otroke, da tako, kot se počuti mama, se počutijo v družini vsi. Na neki način je torej to, da poskrbimo zase, naša odgovornost, saj bomo le tako lahko dobro poskrbele tudi za naše družine in vzdušje v njih.


Sainte Rose de Lima

Preberite še:
Vas materinstvo izčrpava? Prosite za pomoč sv. Rozo

MATKA
lenetstan | Shutterstock

Fizičen odmik, pa naj bo to pol ure sama v spalnici, morda sprehod po soseski ali pa sedenje na vrtnem ležalniku – ti podari nekaj nujno potrebnega miru. Miru, v katerem lahko zaslišiš lastne misli ali si dovoliš, da se ti misli izpraznijo in preprosto samo si. Mir ti omogoči, da začutiš vse tisto, kar se v tebi dogaja, da znova najdeš stik s sabo, pa čeprav to pomeni, da čutiš samo utrujenost in naveličanost. Zaradi tega nujno potrebnega odmora dobiš bolj jasen uvid v situacijo, navdih za družinsko kosilo, idejo za razrešitev kakšnega problema, pogum za to, da se soočaš naprej.

Odmik v tišino, pa tudi kakšen “priboljšek”

Še en način, kako si povrniti vsaj del energije, je ta, da si omislimo en ali dva mala užitka v dnevu. Te male užitke ali “priboljške” si izberimo v skladu z našimi preferencami. Nekomu ogromno pomeni, da lahko v miru spije kavico. Spet drugi mami, da si enkrat na dan vzame pol urice ali urico, da gre v spalnico brat, molit, telovadit, morda zadremat … Nič hudega, če si otroci ta čas ogledajo kakšno risanko – včasih je treba tehtati prioritete in mamino dobro počutje je prioriteta.




Preberite še:
Tudi izčrpane mame lahko najdejo čas za branje

Nekatere se veselijo večera, ko si lahko pogledajo kakšen film ali berejo knjigo. Enkrat na teden je smotrno načrtovati tudi eno daljšo aktivnost v samoti, npr. telovadba, tek, zmenek z možem, morda kavica s prijateljico ali da gre sama na sprehod po mestu. To omogoča mami, da si znova napolni baterije.

Ne pozabimo začeti in končati dneva z osebno molitvijo, ki ni nujno dolga in svečana, lahko le stavek ali dva posvetitve Bogu in prošnje za blagoslov. Vmesni čas v dnevu pa lahko tudi izkoristimo za molitev, med družinskim sprehodom ali kolesarjenjem se da na tiho zmoliti vsaj kakšno desetko, morda celo rožni venec. Nič hudega, če so vmes prekinitve, počasi se daleč pride in molitev nas vedno napolni z novimi močmi ter pogumom za naprej.




Preberite še:
Verjela je v svoje sanje in tako ima danes čisto “svoj” vrtec


FIRST COMMUNION

Preberite še:
Duhovnikovo pismo nečakinji ob njenem prav posebnem dnevu


DRAWER SCHOOL SUPPLIES

Preberite še:
7 stvari, ki se nam valjajo po predalih, a jih sploh ne potrebujemo

Tags:
koronavirusmaterinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.