Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj mnogo parov misli, da ima težave z neplodnostjo?

NIEPŁODNOŚĆ II STOPNIA

Shutterstock

Alison Kogoj - objavljeno 09/05/20

Ko je želja po otroku velika, a nosečnosti kar ni

Danes veliko parov meni, da ima težave z neplodnostjo, nekateri celo dobijo napačno diagnozo, s tem pa neprimerno obravnavo – dotaknimo se sedmih točk, zakaj pride do tega.


PROBLEMY Z POCZĘCIEM DZIECKA

Preberite še:
11 nasvetov za pare, ki se soočajo z neplodnostjo

Pogostost spolnih odnosov še ni dovolj

Pari, ki si želijo zanositve, bodo zagotovo poskrbeli za pogoste spolne odnose, svetuje se redno, vsak drugi dan. V resnici je bolj kot količina pomembno, kdaj spolni odnos nastopi.

Ženska je na ciklus plodna le do 24 ur. Znak, da je ovulacija že zelo blizu, je sluz materničnega vratu, t. i. vrhunec sluzi. Ta sluz omogoča prehrano in transport kakovostnim semenčicam in je tudi pogoj za uspešno oploditev. V semenskem izlivu je samo 15 odstotkov semenčic takšnih, ki so oploditve sposobne. Pri pogostih izlivih se lahko kakovost semenčic v izlivu še zmanjša.

V nekaterih primerih je s spolnostjo treba celo počakati do dneva, ko ženska predvideva, da se pojavlja vrhunec sluzi. Na ta način moški “prihrani” dobre semenčice do obdobja, ko bo ženska imela dovolj plodne in s hranili bogate sluzi, ki jim bo omogočila prehrano in transport do jajcevoda.


SAD,COUPLE

Preberite še:
7 stvari, ki vam jih želijo sporočiti pari, ki se soočajo z neplodnostjo

SAD COUPLE
By Vera Petrunina | Shutterstock

Ovulacija ne nastopi vsak ciklus

Redne krvavitve niso vedno pokazatelj, da je v ciklusu prišlo tudi do ovulacije. Ni tako redko, da ženska ne ovulira vsak mesec, včasih tudi le dvakrat do trikrat letno. Če v teh redkih primerih ni prišlo do spolnega odnosa, potem oploditev ni mogla nastopiti. Takrat rečemo, da se par sooča z zmanjšano plodnostjo; da ima sicer vse možnosti za zanositev po naravni poti, a se pri njima to lahko zgodi samo nekajkrat na leto. Zato je še toliko bolj pomembno, da poznata in razumeta fiziologijo ženske in moške plodnosti ter vesta, kako prepoznati ženske plodne dneve in ovulacijo.


NIEPŁODNOŚĆ II STOPNIA

Preberite še:
To so zelo dobre alternative umetni oploditvi

Nereden ciklus ženske ni nujno nenormalen

Neredni ciklusi so največkrat obravnavani kot težava pri doseganju zanositve, zato so ženskam pogosto predpisani hormoni, ki naj bi menstrualne cikluse “uredili”. Včasih so res bili bolj redni in vsakič dolgi približno 28 dni. Ravnali so se celo po luninem koledarju, saj naravna svetloba vpliva na delovanje hormonov. Zaradi sprememb v življenjskem slogu ni več tako redko, da je normalen menstrualni ciklus krajši ali daljši (od 21 do 35 dni) ali pa se dolžina ciklusa celo spreminja. Dolgi in nihajoči ciklusi se lahko normalno pojavijo pri ženski po prekinitvi jemanja hormonske kontracepcije, pri ženski po porodu oziroma doječi materi ali pri ženski, ki je vstopila v primenopavzalno obdobje.


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Stigma neplodnosti: “Bratje, sestre, mame, očetje, tete, strici, ne gnjavite ju.”

Preiskave se opravlja ob napačnem času

Medicinska stroka se orientira po 28-dnevnem ciklusu in tako predpostavlja, da se ovulacija vedno zgodi okrog 14. dne ciklusa. Ženske so zato na preiskave pogosto napotene ob nepravem času. Tako bo tista, ki ima ciklus krajši ali daljši od 28 dni ali pa se njeni ciklusi v dolžini spreminjajo, najverjetneje opravila preiskavo na neprimeren dan. Vrednosti hormonov, pomembne za ovulacijo, bodo takrat nižje. S tem bo tvegala, da njeno ginekološko in reproduktivno stanje ne bo pravilno ovrednoteno, čemur bo sledilo neprimerno zdravljenje. Morebitna ovira za natančnejšo ginekološko diagnostiko je tudi, da se preiskav med konci tedna in prazniki ne opravlja, včasih pa je treba na pregled pri ginekologu čakati celo nekaj dni.


SAD,COUPLE

Preberite še:
Ko otroka ni in ni

NIE MOGĘ BYĆ MAMĄ
Shutterstock

Pomembnost partnerske dinamike in čustvenega elementa

Do težav s spočetjem prihaja tudi zato, ker so v ozadju (potlačene) partnerske in čustvene težave, vendar pa je ta element v večini primerov spregledan in tako ostaja neobravnavan.

Odnos, ki je zavedno ali nezavedno prežet s strahom, negotovostjo, nezaupanjem in z veliko mero napetosti, bo blokiral delovanje spolnih hormonov, ki so pomembni za ovulacijo. Hipotalamus, področje v možganih, je pomemben tako za predelavo čustvenih stanj, kot tudi za nadziranje in uravnavanje endokrinega sistema.

V primerih, ko pride do potreb po predelavi intenzivnih in stresnih čustvenih stanj, bo uravnavanje endokrinega sistema in posledično tudi delovanje spolnih hormonov nepopolno in osiromašeno. Tako se lahko zgodi, da ženska ne bo imela ovulacij (kljub rednim krvavitvam). Telo je tu ustvarilo pomembno varovalko v ženskem reproduktivnem sistemu, ki teži k temu, da mora ženska najprej poskrbeti zase, da bo lahko skrbela še za otroka. V takih primerih je nesmiselno iskati in odpravljati vzrok za težave (samo) na telesnem nivoju, ampak je potrebno regulirati (tudi) čustvene napetosti.


KOBIETA W CIĄŻY

Preberite še:
Molitev za ženske, ki ne morejo zanositi

Ženske se osredotočajo samo na merjenje bazalne temperature

Samo merjenje bazalne temperature in opazovanje temperaturnega nivoja med menstrualnim ciklusom za uspešno doseganje zanositve ni dovolj.

Nekatere ženske si začnejo za doseganje nosečnosti meriti bazalno temperaturo. Nekaterim to svetuje celo ginekolog. Vendar pa samo merjenje bazalne temperature za doseganje zanositve ne bo dovolj, saj se temperaturni nivo, ki je pokazatelj porasti progesterona v začetku drugega dela menstrualnega ciklusa, dvigne šele po tem, ko je jajčna celica že odmrla. Za uspešno doseganje zanositve je nujno potrebno tudi opazovanje sluzi materničnega vratu, ki je ključna za prehrano in transport semenčic do jajcevoda, kjer do oploditve pride. Merjenje bazalne temperature v kombinaciji s plodno sluzjo je lahko v pomoč pri naslednjem: v ciklusu lahko vidimo, ali do ovulacij res prihaja, v pomoč pa nam je tudi pri potrditvi, da je ženska vstopila v lutealno fazo menstrualnega ciklusa.


CZYSTOŚĆ PRZED ŚLUBEM

Preberite še:
Kontracepcija, plodnost in duhovnost

WOMAN HOLING STOMACH
Shutterstock

Ponavljajoči spontani splavi, za katere ženska sploh ne ve

So primeri, kjer se zgodi, da do zanositve sicer prihaja, vendar pa se dogajajo ponavljajoči zgodnji spontani splavi, za katere ženska sploh ne ve. V teh primerih krvavitve vzame kot močnejšo menstruacijo in kot sporočilo, da ima za seboj samo še en neuspešen poizkus zanositve. Pri spontanem splavu je skoraj nemogoče za nazaj odkrivati vzrok zanj. Nam pa spremljanje in beleženje menstrualnega ciklusa daje natančnejši vpogled, kaj se v ženskem reproduktivnem sistemu dogaja.

Kadar iz ciklusa razberemo, da so lutealne faze prekratke, da se pogosto pojavljajo dolgotrajne kapljične krvavitve že pred menstruacijo, nam to kaže na pomanjkanja progesterona, kar onemogoča vgnezditev oplojene jajčne celice v maternično votlino. Pomanjkanje progesterona se lahko zelo uspešno zdravi in s tem pripomore k uspešni zanositvi in donositvi. Zato je sprva pomembno, da je težava pravilno diagnosticirana, velika razlika je namreč med parom, ki ima težave pri spočetju in parom, ki spočetje sicer doseže, ampak se ta vedno konča s spontanim splavom.


TWO ANGELS

Preberite še:
Malo drugačna mama: “Midva sva njihov glas, ki so ga s smrtjo izgubili”

Prav zaradi vseh zgoraj opisanih točk je zelo dobrodošlo, če ženska razume, kako pravilno spremljati indikatorje, ki naznanjajo plodne dneve in ovulacijo ter si na ta način vsak dan spremlja in beleži vzorce menstrualnega ciklusa. Tako ima ves čas vpogled v svoj reproduktivni sistem, obenem pa si vodi zgodovino zabeleženih ciklusov, kar pa je realen in pomemben pokazatelj dogajanja na področju njene plodnosti in ginekološkega zdravja.

Svetovalci za naravno plodnost se v praksi srečujemo s pari, ki so že bili diagnosticirani kot “neplodni” pa se je pozneje izkazalo, da gre samo za zmanjšano plodnost, kar pa pomeni, da sta zmožna spočeti novo življenje na popolnoma naraven način, a jima to lahko uspe le v redkih obdobjih.


MOTHER, KISS, NEWBORN

Preberite še:
6 pomembnih nasvetov za vse, ki so ali bodo prvič postale mamice


MAN,WOMAN,ARGUE

Preberite še:
Naredite konec prepirom v vaši zvezi


URŠKA IN ROŽLE VALJAVEC

Preberite še:
“Prejela sva globok mir, notranje veselje, da je Rožle res pri Bogu, da je srečen v nebesih”

Tags:
neplodnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.