Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kaj nas je karantena lahko naučila o urejenosti

web3-woman-shower-makeup-e1588930535185.jpg

Dean Drobot | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 09/05/20

Zakaj (in kdaj) se uredim?

V dnevih in tednih, ki smo jih preživljali predvsem doma ali pa v bližnji okolici svojih domov, smo se najbrž dodobra naužili “počitnic” od svojih službenih oblačil. Marsikomu je to zelo ustrezalo, marsikomu najbrž tudi ne. Vsi pa smo se lahko v tem času kar precej naučili o svoji urejenosti in premislili svoj odnos do zelo pomembnega vprašanja: Zakaj (in kdaj) se uredim?


M. Caruso

Preberite še:
Dovolj ji je bilo materinske neurejenosti in pajkic. Poglejte, kaj je storila!

Da se urejamo predvsem zase

V tem času so odpadli vsi dogodki, za katere se ljudje ponavadi uredimo. Če nismo hodili v službo in smo delali od doma, ni bilo sestankov v živo, odpadli so vsi družabni dogodki, kot so praznovanja, zakonske skupine, jubileji, birma, maturantski plesi, prvo obhajilo, poroke in tako dalje. Skratka – zunanjih razlogov za urejanje ali eleganco ni bilo.

Smo se vseeno uredili, kljub temu da smo bili zgolj doma in še to v družbi najožjih družinskih članov, ki nas dobro poznajo? Morda smo spoznali, da je prav, da se uredimo predvsem zase. Da drugi ljudje in njihovi odzivi niso merilo za našo urejenost ter da je najpomembneje to, da smo všeč sami sebi ter se v svoji koži dobro počutimo, čeprav nas nihče ne gleda in ne ocenjuje.


Coco Chanel s'est beaucoup inspirée de l'architecture de l'abbaye d'Aubazine, où elle a vécu six années.

Preberite še:
Vitraj, ki je bil osnova za logo modne hiše Chanel

GARDEROBA KAPSUŁOWA
Chiociolla | Shutterstock

Da se je tudi pižame in trenirke možno naveličati

Številne ženske pravijo, da so prvi teden ali dva navdušeno preživljale v trenirki ali si privoščile celodnevno “uniformo” iz pižame. Potem pa so se naveličale tega, sicer velikega velikega udobja in si zaželele spet obleči kaj drugega, malce lepšega. Nečesa, v čemer so se počutile manj razpuščeno in nekoliko bolj strukturirano. Drži, kakšen dan ali dva se nam prileže maksimalno udobje, da si odpočijemo, potem pa se prikrade naveličanost nad lastno podobo, ki v raztegnjenih cunjah ne deluje nič kaj spodbudno.


COLLEGE,INTERVIEW

Preberite še:
Kako naj se uredimo za delo od doma?

Da osnovna urejenost vpliva na potek našega dne

Ko smo ugotovili, da bo izolacija trajala kar nekaj časa, smo verjetno prišli do zaključka, da si bo treba dni nekako osmisliti in da je najboljša strategija za preživljanje velike gmote nestrukturiranega časa logika “dan po dan”. Vsak dan torej skušati narediti za dober dan, tudi če v njem ne bodo samo dobre stvari.

K temu veliko pripomore dober začetek, ki ga lahko podkrepimo tudi s tem, da si že zjutraj oblečemo nekaj, v čemer nam je udobno in v čemer smo si tudi všeč. Če nas v dnevu čaka kup službenega dela, zraven pa še ukvarjanje z otroki in gospodinjstvom, potem je dobro tak dan začeti pozitivno, k čemur lahko pripomore tudi urejenost. Vsaka ženska ve povedati, da je njeno počutje povsem drugačno, če so lasje umiti, majica sveža in če nanese še kanček parfuma ali maskare.


PATRICIJA BELAK

Preberite še:
“Urejenost je zame tudi to, da izžarevam optimizem, veselje, radost, smeh …”

WEB3-WOMAN-STRESS-PIJAMA-De Dean Drobo-Shutterstock
Shutterstock

Da nam urejenost zmanjša tečnobo in naveličanost

Kakšni so učinki urejenosti na naše počutje in na naše misli? Vemo, da to, kar čutimo v sebi, projiciramo tudi na ljudi okoli sebe in v naše odnose z njimi. Naveličanost, občutek, da imamo vsega dovolj, da se nam preprosto ne ljubi več, je lahko še toliko večji, če dopustimo, da pižama v teh dneh postane naša stalnica. Ko smo že malo tečni, in to celo sami sebi, je lahko pravo zdravilo, da damo nase nekaj, kar v nas vzbudi dobre občutke. To je lahko oblačilo zares živahne barve, ob kateri se kar nasmehnemo. Lahko je to oblačilo, ki v nas zbuja prijetne spomine na čas, ko smo se imeli lepo. Lahko gre za kakšen kos nakita, v katerem se počutimo posebno. Zapomnimo si: karkoli nam vsaj malo prežene tečnobo in naveličanost, je vredno poskusiti.


FASHION

Preberite še:
Na pomoč! Rada bi bila urejena, pa ne vem, kje začeti

Da nam urejenost vrača dostojanstvo

Vsaka mama se pozna občutke iz časa porodniškega dopusta, ko ni časa niti za pošten obrok, ko se že tedne ni dobro naspala, ko postaneta tuš in hitro umivanje las pravo razkošje. Kako dobro takrat dene, če se lahko v miru zapre za nekaj minut v kopalnico, se v miru uredi in si s tem povrne nekaj svojega osnovnega človeškega dostojanstva.

Čas karantene lahko na neki način primerjamo tudi s tem. Dostojanstvo, notranjo umirjenost in občutek osredotočenosti je veliko lažje imeti in ohranjati, če čutimo, da smo dobro poskrbeli zase. K temu spada tudi urejenost, ki nas opominja na lastno notranjo vrednost – ta pa je večna in nespremenljiva, ne glede na vse zunanje okoliščine.


web 3 toni brinjovc

Preberite še:
Kako je fizioterapevt in vaditelj aerobike postal župnik


DAD, WORK, KIDS

Preberite še:
Zakaj je sv. Jožef naš zavetnik posebej takrat, ko delamo od doma


dispute frères et soeurs ; enfants

Preberite še:
Kaj storiti, če se otroci zmerjajo

Tags:
koronavirusmoda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.